Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa BARAN (21.3. – 20.4.)

  Foto: Bigstock

Chcete vedieť o povahe vašich jarných detí viac? Možno vám čosi prezradia aj hviezdy. Prečítajte si odporúčania na výchovu Lindy Goodman z jej knihy Sluneční znamení.


DIEŤA BARAN (21.3. – 20.4.)

Dieťa baran má v sebe oheň a bublajúcu energiu. Jeho typickým prejavom je, že chce rozhodovať o všetkom. Dôrazne vám dá najavo, že neznáša brokolicu, keď ju chytí medzi malé bacuľaté pršteky a oblúkom ju zahodí do rohu miestnosti. A buďte radi, že nezasiahlo i vás. Na ihrisku bude dominantné. Vymyslí hry a zábavu pre iné deti, všetkým rozdá úlohy a poučí ich, čo, kedy a ako majú robiť. Všetko musí byť podľa jeho predstáv. Ak nie, bude dupotať, kričať, sypať si piesok na hlavu. Barani majú problém s autoritami, čo sa prenáša neskôr i do dospelého života.

 

Tipy na výchovu

Je dôležité, aby ste u neho začali s pravidlami skoro. Ak mu poviete nie, bude vám hroziť zaťatou pästičkou. Narábajte so zákazmi opatrne, pretože vaše odporúčanie, aby sa nechytalo horúceho hrnca určite dopadne popálenými dlaňami. Je príliš zvedavé na to, aby ho zákazy donútili k poslušnosti. Skôr naopak. Chce si všetko zakázané vyskúšať na vlastnej koži. Jeho bolesť však rýchlo prejde a spoľahnite sa na to, že sa zo zlej skúsenosti nepoučí. Bude to skúšať znova a znova, snažiť sa prekonať vlastné rekordy.

Všimnite si, že keď mu kladiete odpor, nedokážete sa s ním na ničom dohodnúť. Trvá si na svojom a nechce poslúchnuť. Keď sa naučí hovoriť, nebuďte zaskočení jeho dôrazným odporúčaním: „Ty mi nebudeš rozkazovať“. Prikazovať mu niečo naozaj nemá význam. Skúste ho radšej požiadať o službu s úsmevom a rád vám vyhovie. Ak ho aj rozčúlite, nemajte obavy, jeho hnev netrvá dlho a po každom výbuchu sa za chvíľku začne usmievať.

Malý baran nemá problém podeliť sa so svojimi hračkami. Jeho veľkorysosť však skončí v okamihu, ak mu bude chcieť niekto ublížiť, zraní jeho city alebo mu bude prekážať v tom, čo si práve zaumienil.

 

Tipy do školy

V škole môžu barani dosahovať výborné výsledky bez väčšej námahy, potrebujete však tú správnu taktiku. Namiesto toho, aby ste ho nútili do učenia, predstavte mu to ako výzvu. Skúste mu povedať, že je síce pomalší a menej šikovný ako ostatní žiaci (prípadne iný žiak), ale vám to nevadí, vy ho aj tak máte radi. Súťaživosť je ich druhé meno, ak si budú myslieť, že je niekto lepší, budú ho chcieť prekonať. Sami si sadnú za stôl a otvoria knihy, ktoré mimochodom, milujú. Pochvala ich poháňa k dosiahnutiu cieľov, ale pri postihu vybuchnú a stratia motiváciu. Ak im poviete, čo sa vám na nich páči, budú robiť menej to, čo sa vám nepáči.

 

Na slovíčko, rodičia

U barana môžete pozorovať množstvo rozporov. Na jednej strane húževnatý a praktický, na druhej strane zasnený, plný ideálov. Je naivný aj odolný, priebojný aj mierny. Má dobré srdce a vo vzťahu k druhým je mäkký, hoci navonok môže pôsobiť úplne opačne. Bojí sa, že nebude obľúbený a milovaný. Ak ho niekto sklame, zahasí jeho vnútorný oheň, bude s plačom utekať domov, k vám. Objímte ho a počúvajte. Jeho ideály sa vo svete rozbijú ešte mnohokrát, preto potrebuje väčšiu ochranu a podporu viac ako si myslíte. Jedno je však isté. Barani sa zase pozbierajú a vyrazia vpred. Veď oni tomu zlému a nespravodlivému svetu ešte ukážu. Napriek tomu, že ich protivníci znova a znova zrazia k zemi, nikdy sa nevzdajú boja. Celý život sa budú púšťať do prekonávania rôznych prekážok.

Ak vychovávate toto dieťa citlivo a s láskou, vyrastie z neho dospelý, ktorý bude snívať krásny nesplniteľný sen... a podarí sa mu uskutočniť ho.

 

(pokračovanie nabudúce)

Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku