Pomóc, môj muž je mamičkin miláčik

  Foto: Bigstock

Život s mamičkiným miláčikom môže byť neznesiteľný. Lepšie než riešiť takúto situáciu, je vôbec sa do nej nedostať. Pokiaľ ste však prehliadli varovné signály, že aj váš drahý je pevne zviazaný so svojou matkou pupočnou šnúrou ešte ako tridsať ročný, je najvyšší čas túto neľahkú situáciu vyriešiť. Alebo môžete denne prehĺtať horkú tabletku, že nie ste prvou ženou v jeho živote a zostať navždy nešťastná.

 

„So svojim mužom som sa spoznala, keď sme mali obaja vyše 35 rokov. Úprimne, bola som rada, že v jeho veku je stále slobodný, nemá deti ani bývalú manželku. Priznajme si, je to skôr výnimka. Rok sme spolu chodili a potom sa vzali. Následne sa nám narodil syn. Bola som šťastná až do chvíle, keď sa svokra rozhodla, že k nám bude chodiť trikrát do týždňa pomáhať. O to som nestála, lebo jej pomoc spočívala v tom, že si prišla vypiť u nás kávičku, keď malý spal. Ja som musela upratať celý byt, kým prišla, lebo muž nemal rád, ak jeho mama videla neporiadok. Potom som jej spravila kávu a zvládla povinný rozhovor. Keď sa syn zobudil, zvyčajne odchádzala a ja som začala lietať medzi drobcom, varením, upratovaním, žehlením, atď. Muž vždy chcel, aby sme mali domácnosť ako zo škatuľky, najmä, ak prichádzala svokra,“ hovorí Lívia. Cíti sa uväznená vo vzťahu, kde sú traja. Na jednej strane je rada, že tou treťou osobou nie je manželova tajná aféra, no na druhej strane je stále ťažšie byť príjemná na svokru, ktorá je pevne ukotvená v živote manželov.

 

Venujte pozornosť prvým náznakom

Manžel sa nestane mamičkiným maznáčikom vtedy, keď sa ožení. Sledujte preto všetky stopy, ktoré by mohli odhaliť jeho prílišnú naviazanosť na matku už počas randenia. „Pravdou je, že v začiatkoch vzťahu mi lichotilo, že ma manžel už po dvoch týždňoch vzal domov, zoznámiť sa s jeho mamou. Brala som to ako dôkaz, že to so mnou myslí vážne,“ vysvetľuje Lívia. Až neskôr zistila, že jeho pohnútky boli úplne iné. Lívia prehliadla aj iné indície, napríklad to, že jej muž nikdy neakceptoval negatívnu poznámku na jeho matku, za žiadnych okolností sa nechcel dostať s ňou do hádky, ale s Líviou sa pohádal bez problémov, keď došlo ku konfrontácii oboch žien, ani raz sa nepostavil na stranu manželky. Podľa jej slov, ak by týmto náznakom venovala väčšiu pozornosť, pravdepodobne by sa s manželom rozišla. Na vlastnej koži totiž zistila, že mamičkin miláčik nebude mať kvalitný a zdravý partnerský vzťah.

Lívii neostáva veľa možností. Na jednej strane sa emocionálne vzďaľuje od svojho manžela a buduje si silné negatívne pocity voči svokre, na strane druhej nechce „zobrať“ dieťaťu otca a starú mamu.

 

Ako prežiť vo vzťahu troch?

Vzťah s manželom by nemal byť vašou hlavnou prioritou. Tou by ste mali byť vy. Vytvorte si svet mimo manželstva, okrem práce sa venujte koníčkom a záujmom, priateľom, rodine, ktorá nie je manželova. Choďte von bez neho. Musí si uvedomiť, že ste nezávislá a môžete kedykoľvek odísť. Neotravujte ho, aby trávil s vami viac času, nenúťte ho vybrať si medzi vami a matkou. Zraníte ho, keď sa budete vysmievať z jeho matky a z toho, akým mužom je vám. Bude to začiatok konca vášho manželstva.

Podľa Diany Kirschner, autorky knihy Láska za 90 dní (Love in 90 Days), sa ho skôr snažte usmerniť a určiť si hranice láskavým spôsobom. Aj tento spôsob sa síce môže zvrtnúť na hádku, ale mali by ste si stáť za svojim pokojne, bez hnevu. Ak vás napríklad manžel volá na ďalší spoločný rodinný obed v priebehu pár dní, pokojne mu povedzte, nech ide sám. Vy potrebujete čas na seba a svoje aktivity. Dodržte svoje slovo, aj za cenu hádky s mužom, či útokom svokry.

 

Jediným riešením je zachovať rešpekt voči svokre. Podľa Diany Kirschner, nikdy nevyhráte. To však neznamená, že s ňou musíte tráviť všetok čas alebo sa jej venovať podobne ako vaša polovička. Nehovoriac o tom, že nemusíte tolerovať jej nehodné správanie voči vám. Nechajte manžela, nech má svoj vzťah s ňou, aj vaše deti si s ňou môžu vytvoriť vlastný svet. Vy si udržte odstup. Je to na vás a na tom, do akej miery ste ochotná tráviť s ňou voľné chvíle. V konečnom dôsledku to bude váš muž, kto preklopí váhy manželstva k rodinnej pohode alebo rozchodu. Aj keď si to ešte možno neuvedomuje, aj pre neho bude pozitívne, ak sa rozhodne, že vy budete jeho priorita, že dospeje a pretne pupočnú šnúru s matkou. Nebudete šťastná v oboch roliach, manželskej i opatrovateľskej vášho mamičkinho maznáčika, pretože sa rozdávate na dve strany. Ak prijme vaše obmedzenia a začne vás klásť na prvé miesto, potom môžete pokračovať v budovaní vlastnej rodiny. Ak nie, musíte byť ochotná takýto toxický vzťah opustiť, pretože tento moment je zvyčajne kľúčový v tom, aby nakopol manžela k činu. Buď jedným alebo druhým smerom. Vy to za neho urobiť nemôžete. On musí vymedziť hranice svojej novej rodiny a tej,  ktorej pochádza, alebo bude plávať medzi oboma a nebude šťastný po celý život. Alebo aspoň do doby, kým vám nedôjde trpezlivosť a neopustíte ho, nech si zostane sám so svojou mamičkou.

 

Aj celebrity visia na mamičkách

Nie ste v tom sama. Známe prípady prílišného previazania matky a syna sa objavujú aj vo vzťahoch dospelých populárnych mužov. Napríklad Brad Pitt, či Evan McGregor majú veľmi silné vzťahy s matkami, no ich ženy sa viac či menej úspešne snažia zladiť svoje rodiny so svokrami.

 

Ako zistíte, či je váš drahý mamičkin miláčik?

  • Prianie jeho matky je vašim rozkazom. Ak jeho matka potrebuje, aby ju odviezol k lekárovi, priniesol jej obed či sprevádzal do divadla, napriek tomu, že ste mali iný program, vyhovie jej, bez ohľadu na vaše pocity.
  • Chce s ňou udržiavať kontakt denne, či už osobne alebo telefonicky.
  • Vždy uprednostní mamu pred svojou ženou a deťmi.
  • Nikdy sa od matky neodsťahoval ďalej, než o pár ulíc, prípadne s ňou stále žije. A vy možno s nimi.
  • Nedokáže prijať rozhodnutie bez toho, aby ho s ňou neprediskutoval.
  • Môže mať s matkou finančné prepojenia, ktorými ho ľahko ovláda.

 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku