Mamy na Facebooku. Aké sú?

  Foto: Bigstock

Pred tým, než sa staneme matkami, je ich svet pre nás akosi uzavretý, nepochopiteľný a miestami smiešny, až trápny. Všetky tie statusy o tom, že „dnes sme cikali do nočníka po prvýkrát“, či o povinnom likeovaní fotiek potomstva sa nás netýka. Lenže potom, keď sa staneme samé matkami, zrazu je to iné. Zapadneme medzi členky klubu matiek a zistíme, že na sociálnych sieťach ich je takých viac. Aké sú to?


Matky sú na internete stále. Najmä podľa tých, ktorí matkami nie sú, či sú to muži, bezdetné ženy alebo marketingoví manažéri. Vraj nemajú čo robiť na materskej „dovolenke“, tak čítajú všetky najnovšie články o deťoch, ich výchove a výžive. Navyše si vytvárajú svoje skupinky, kde si zasvätene odovzdávajú svoje skúsenosti. Delia sa na matky zaslúžilé, ktoré všade boli a všetko vedia, veď to prežili na vlastnej koži. Suplujú lekárov, obchody, rubriky Urob si sám. Potom sú tu tie začiatočníčky, ktoré dychtia po ich vedomostiach a skúsenostiach. Logicky sa na internete zgrupujú do skupiniek rovnako zmýšľajúcich, ktoré majú deti v podobnom veku a riešia približne rovnaké témy. Aké sú to a ako komunikujú ich typické predstaviteľky?

 

Fit mama

Ešte počas tehotenstva uverejňuje na facebooku svoje fotky, kde ani v šiestom mesiaci nie je vidieť rastúce bruško. Dva mesiace po pôrode ju môžeme vidieť na zábere, ako sa chystá do posilňovne s komentárom, že sa musí zbaviť tých nadbytočných kíl ktoré jej zostali. Kde? Ťažko povedať, vyzerá úplne rovnako ako pred rokom. Ďalšia fotka je určite z dovolenky, kde v bikinách drží batoľa tak, aby sme neprehliadli vypracované brušné a vyrysované stehenné svaly. S ročným dieťaťom sa odfotí v posilňovni, aby ukázala, že byť vo forme je rodinná záležitosť.

 

Čo sa nám na nej páči? Inšpiruje nás k cvičeniu, resp. aspoň k premýšľaniu o ňom.

 

Gastro mama

Neustále zásobuje priateľov najnovšími výskumami o tom, ktorá zelenina, obilnina, ovocie, je práve in a ktorá out. Zháňa vyjadrenia odborníkov o tom, ako, kedy, v akom množstve a prečo dávať či zakazovať deťom. Má svoj názor na ťažké prešľapy v životospráve ako sú cukor, soľ a lepok. Vždy sa vyjadruje ku všetkým receptom a ohŕňa nos nad slaninou, chlebom a vianočným pečivom. Zásadne kupuje všetko organické alebo bio. Rada a neustále pripravuje domáce jedlá, vyskúšala raw kuchyňu, chia semienka, ovsené vločky cez noc naložené v mlieku. Varí polievky niekoľko hodín počas noci a hneď ako deti zaspia, púšťa sa do pečenia tzv. zdravých koláčikov. Svojim deťom farebne zdobí taniere, z jedla vytvára zvieratká a pripravuje zeleninové smoothies.

 

Čo sa nám na nej páči? Občas podľa jej receptov niečo vyskúšame a čuduj sa svete, deti sa oblizujú až za ušami.

 

Mama trpiteľka

Pôrod bol niekoľkohodinový a extrémne náročný, zotavovanie komplikované, dojčenie sa nepodarilo. Novorodenec mal žltačku, horúčku, infekciu. Partner jej nerozumie, dieťa neustále plače, domácnosť nefunguje. Má skutočne ťažký život a každý deň si svoju bolesť vylieva na facebooku. Raz jej dieťa niekoho udrelo na ihrisku, inokedy jej praskli nervy v obchode a hučala po krpcovi ona, potom muž prišiel domov až nad ránom. Ak sa môže niečo pokaziť, určite sa to stane jej. Navyše nemá žiadnu podporu, jej matka býva ďaleko, otec už nežije, svokra ju vytáča, svokor na všetko kašle. Ak jej priatelia uverejnia niečo pozitívne, má na to svoju odpoveď, zvyčajne pasívne agresívnu.

 

Čo sa nám na nej páči? Vďaka jej perspektíve aj tie najťažšie chvíle u nás majú znesiteľnú príchuť.

 

Stepfordská panička

Dokonalá žienka domáca. Na jej profile sa vynímajú fotky z detských osláv, vždy prísne tematicky zladené. Jej statusy sú plné kvetinkových výlevov o míľnikoch, ktoré drobci dosahujú. Samozrejme, sú neustále popredu. V deviatich mesiacoch chodili, hovorili okolo roka, čítať a počítať vedeli dávno pred nástupom do školy. Rozprávajú s potomstvom troma jazykmi, malí chodia do anglickej škôlky, voľno trávia s deťmi expatov. Už teraz majú pripravené prihlášky na popredné univerzity v zahraničí. Cez víkendy hrá celá rodina tenis v bielych sukničkách a kraťasoch, dovolenky trávia zásadne v najluxusnejších rezortoch, každý piatok večerajú vo vybraných reštauráciách. Sama ich opovržlivo hodnotí a z ďaleka nedosahujú takú úroveň jedál, ako vie pripraviť ona. Neustále dokonale nalíčená, vlasy upravené ako od kaderníčky, na nohách vysoké opätky, aj s deťmi na ihrisku. O jej predchádzajúcom živote mlčí, zdá sa, že pred tým, než sa stala matkou nebola ničím a až teraz začala svoj dokonalý život oslavovať na sociálnych sieťach. Zapája sa výlučne do diskusií o deťoch a rodine, spoločenské dianie ju nezaujíma.

 

Čo sa nám na nej páči? Je dokonalá a vďaka nej vieme, kam sa oplatí  ísť na najlepší steak v meste, či ktorá kaderníčka vie namiešať najkrajšiu farbu na vlasy.

 

Milujúca žena

Našla pána dokonalého a je do neho zaľúbená ako v prvý deň, keď sa stretli. Detaily opakuje pri rôznych príležitostiach niekoľko krát. Bolo to romantické, sedeli s kamarátkou v kaviarni, keď sa jej prihovoril vysoký, trochu svalnatý muž s ostrou čeľusťou a trojdňovým sexi strniskom. Odvtedy prešlo niekoľko rokov, splodili spolu nádherné deti a doteraz chodia na dobré víno a plesy. On jej pečie bábovky, nosí kvety a masíruje nohy. Kupuje jej poukážky do wellness, na nákupy v zahraničí a víkendové oddychy s kamarátkami. Jej príspevky sa neustále točia okolo svojho muža, dozvedáme sa, ako bez neho neznamená nič, ako je šťastná, že je s ňou a ako vrúcne sa ľúbia. Nástenku má plnú selfies s ním, bozkávajú sa za svitu mesiaca, na záhrade pod čerešňou, v lejaku.

 

Čo sa nám na nej páči? Láska ešte stále existuje, napriek toľkým spoločne prežitým rokom a napriek deťom.

 

Mama bez detí

Vieme o nej, že deti má. Lenže nevieme, koľko. Nikdy nezverejňuje ich fotky. Fotí len seba, s našpúlenými perami, v nových šatách, pri jedle. Dieťa odfotila, len keď bola ešte tehotná, aby aj ona bola na fotke. Prípadne ešte náhodne, keď sa fotí za volantom a v odraze zrkadla uvidíme nejasný obraz malej tváričky. Vieme, že v piatok, sobotu a občas aj počas týždňa „bola vonku a bolo parádne.“ Obieha všetky novo otvorené podniky a ďakuje kamarátom za perfektné žúry. Len výnimočne sa musí ospravedlniť, „kvôli decku“.

 

Čo sa nám na nej páči? Pripomína nám naše predchádzajúce roky, keď sme vymetali podniky každý piatok a mali tie krásne starosti, čo si obliecť a aký kokteil večer vyskúšať.

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku