Kedy by ste mali otehotnieť, ak plánujete rodinu a nechcete mať problémy?

  Foto: Bigstock

Trend posúvania veku prvorodičiek smerom nahor sa môže skončiť nenaplnením očakávaní ohľadne počtu detí, prípadne nemožnosťou stať sa biologickým rodičom. Najaktuálnejšia štúdia holandských vedcov prináša fascinujúce, no zároveň šokujúce výsledky. Ak chcete viac detí, možno ste sa mali pokúšať o tehotenstvo už pred niekoľkými rokmi.

 

Najaktuálnejšia štúdia zameraná na zistenie najvhodnejšieho veku, kedy začať so snahou o potomstvo, je z polovice minulého roka. Podľa vedcov je to prvýkrát, kedy určujú maximálny vek ženy pre začatie rodiny. Tím vedcov z Holandska prekvapuje svojimi závermi. Ak plánujete veľkú rodinu, možno je na jej založenie už neskoro.

 

Vek ženy je jedinou otázkou

Všetko záleží na tom, koľko detí chcete mať a či ste otvorení využitiu cesty umelého oplodnenia v prípade vyššieho veku ženy. Samozrejme aj plodnosť mužov hrá významnú úlohu, no vedci sa zamerali na ženy s odôvodnením, že vek pri plodnosti mužov nehrá až tak zásadnú rolu ako u nežnejších polovičiek. Podľa American Society for Reproductive Medicine, kvalita mužských spermií klesá neskôr v živote muža, až po šesťdesiatke.

 

V rámci štúdie vytvorili vedci z Erasmus University Medical Center v Holandsku model, ktorý simuloval 10 tisíc párov pokúšajúcich sa otehotnieť. Model bral do úvahy šancu, že sa páru podarí počatie, aj že tehotenstvo neskončí donosením plodu a tiež, že pár bude neplodný. Rovnako tak zahŕňal možnosť, že páry, ktorým sa nepodarí otehotnieť prirodzene, pôjdu cestou umelého oplodnenia.

Model tiež predpokladal, že páry sa budú snažiť o ďalšie dieťa 15 mesiacov po narodení predchádzajúceho. Takže ak chcú manželia deti s väčším časovým odstupom, musia vziať do úvahy aj tento fakt, čím sa tiež posúva veková hranica ženy smerom nadol.

Závery sa týkajú párov, ktoré nemali žiadne problémy s plodnosťou, vek ženy bol jedinou premennou, ktorá mohla plodnosť ovplyvniť.

 

Ak chcete tri deti, začnite ako 23 ročná

Vedci zistili, že tie ženy, ktoré chcú tri a viac detí bez možnosti umelého oplodnenia, by sa mali začať snažiť o tehotenstvo od svojho 23. roku. Vtedy budú mať 90% šancu, že dosiahnu svoj vytúžený počet potomkov.

Ak chcete 90% šancu na otehotnenie s jedným dieťaťom bez umelého oplodnenia, mali by ste začať skúšať otehotnieť najneskôr ak máte 32 rokov. Rovnakú vysokú šancu na otehotnenie s dvoma deťmi bez umelého oplodnenia máte, ak začnete ako 27 ročná.

V prípade, že vám neprekáža využitie pomoci pri asistovanej reprodukcii alebo sa uspokojíte s nižšou šancou na úspech, môžete pokusy o počatie ešte odložiť.

 

Páry, ktoré nechcú využiť asistovanú reprodukciu a stačí im 75% šanca na úspech, môžu plánovať dieťatko vo veku 37, tie, čo chcú dve deti vo veku 34 a pre tri deti je najneskorší vek 31 rokov.

Páry, ktoré sú ochotné využiť umelé oplodnenie a chcú 90% šancu, že budú mať jedno bábätko, by sa mali o otehotnenie pokúšať pred 35. rokom ženy, 31. pre dve deti a 28 pre tri deti. Ak im pri využití asistovanej reprodukcie stačí 75% šanca, môžu sa pokúsiť o dieťatko vo veku 39 rokov, pre dve deti vo veku 35 rokov a 33 pre tri deti.

 

Buďte informovaní, ale nepanikárte

Samozrejme, toto sú čísla platné pre Holandsko, kde simulácia predpokladala, že 25 ročná žena bude mať 32% šancu s umelým oplodnením, no napríklad v USA je táto šanca medzi 50 až 60%.

 

Vedci chceli v prvom rade upozorniť na fakt, že čo sa týka plodnosti, verejnosť má mylné predstavy. Podľa ich záverov, mladí ľudia sú až príliš optimistickí v názore na plodnosť po 35. roku. Tieto nové zistenia by teda mohli zvýšiť povedomie o možnostiach a obmedzeniach reprodukcie.

Na Slovensku je, podľa najaktuálnejších údajov, priemerný vek prvorodičiek 27,61 rokov. To znamená, že mnohé ženy posúvajú materstvo do vyššieho veku, ako odporúčajú závery holandských vedcov. Podľa odborníkov je na vine aj prílišná dôvera v technológie umelého oplodnenia. Pritom podľa dostupných informácií je šanca na otehotnenie po jednom pokuse o umelé oplodnenie (IVF) pri úspešnom prenose embryí asi 25-30%. Po štyroch liečebných cykloch donosí svoje dieťa asi 50-60% žien.

 

Väčšina mladých ľudí tiež srší optimizmom, čo sa týka spontánneho otehotnenia po 35. roku. Tomu nahrávajú aj rôzne „zázračné“ historky o tehotenstve 60 ročných žien. Na druhej strane, je podľa lekárov ťažké povedať žene, ktorá má 27 rokov, aby si ihneď našla partnera, keďže chce mať dve deti. Plánovanie rodiny je oveľa komplikovanejšie.

 

Kľúčový odkaz je poznať, akú veľkú rolu hrá vek v plodnosti, no tvrdohlavo ľpieť na určených číslach nie je na mieste. Každý človek je iný, má vlastný zdravotný obraz, žije v rôznych podmienkach. Nie každému vyhovuje založiť si rodinu v mladom veku a staršie ženy by nemali panikáriť, ak majú vyšší vek než sú závery štúdie. Hoci plodnosť v tridsiatich rokoch klesá, stále je šanca na zdravé tehotenstvo. Je však dôležité vedieť o tom, že čím sú ženy staršie, tým ťažšie otehotnejú.

 

Najvyšší vek ženy na založenie rodiny so žiaducim počtom detí a šancou na úspech

Šanca na úspech1 dieťa2 deti3 deti
Bez asistovanej reprodukcie
50%41 rokov38 rokov35 rokov
75%37 rokov34 rokov31 rokov
90%32 rokov27 rokov23 rokov
S asistovanou reprodukciou
50%42 rokov39 rokov36 rokov
75%39 rokov35 rokov33 rokov
90%35 rokov31 rokov28 rokov
Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Výskum
Zdieľať na facebooku