Matky potrebujú kamarátky

Byť mamou na plný úväzok je pre mnohé ženy naozaj ťažké. Pevné priateľstvá vás počas materskej môžu doslova zachrániť.
Byť mamou na plný úväzok je pre mnohé ženy naozaj ťažké. Pevné priateľstvá vás počas materskej môžu doslova zachrániť. / Foto: Bigstock

Byť mamou na plný úväzok je občas naozaj ťažké. Dni sa podobajú ako vajce vajcu od ranného vstávania, pravidelnej výmeny plienok, cez obed, spánok, návštevu ihriska, až po kúpeľ a uspávanie. Navyše neexistuje nikto, kto vám po vyčerpávajúcom dni potľapká uznanlivo po ramene. Skôr sa na vás oborí, že nemá večeru na stole. Spoločnosť priateliek v tomto období môže urobiť naozaj veľa. Priateľky vás dokážu doslova udržať pri zmysloch.


Dve vedkyne na Arizonskej štátnej univerzite hovoria vo výsledkoch svojho výskumu[1], že bezpodmienečná akceptácia priateľov a autentickosť vzťahov zohrávajú kľúčovú rolu v tom, aby sa matky cítili šťastné a dokázali zvládať každodenné výzvy s deťmi. Luthar a Ciciolla uvádzajú, že napriek dôležitosti pozitívneho vzťahu k životnému partnerovi, nie je to on, kto definuje spokojnosť matky. „Ochranná sila iných blízkych vzťahov je zásadná,“ uzatvárajú autorky. Ak sa teda potrebujete zachrániť z potápajúcej sa lode nestíhania, stresu a totálneho vyčerpania, kamarátok sa držte ako kliešť.

 

Ktorá je tá najlepšia?

Tá, čo všetko vie

Môžete ju stretnúť na ihrisku, možno býva o pár vchodov vedľa alebo ide o bývalú kolegyňu. Má asi o rok staršie dieťa ako je vaše. Poradí vám ako uspávať, dá pár trikov pri učení na nočník a odporučí cvičenia pre najmenších. Dokonca vás zásobí vecami a drobnosťami po svojom potomkovi, ktoré by sa vám mohli zísť. Ide o obojstranne výhodné priateľstvo. Ona sa cíti ako múdry a rozvážny tútor, ktorý odovzdáva svoje tvrdými skúsenosťami overené pravdy ďalej. Vy ako školáčka, ktorej našepkávajú správne odpovede. Navzájom sa tak cítite lepšie, sebavedomejšie.

 

Tá, čo nevie nič

Ach tie mamy, začiatočníčky. Áno, aj vy ste boli v ich koži, takže im zhovievavo podáte mobil, ktorý stratili, keď utekali s revúcim dieťaťom cez park. Nemá systém, je neorganizovaná, drobec si s ňou robí, čo chce. Na ihrisku chodí za ním ako jeho poddaný a omieľa stále to isté: „Tamarka, dáš si vodičku? Budeš papať banánik? Nepôjdeme cikať?“ Nevie, kedy býva sezónny výpredaj detského oblečenia, že v lekárni na druhom sídlisku sú zľavy na topánočky. Ak vás stretnete, otázky sa sypú a vy si zrazu pripadáte, že všetko okolo detí je gombička. Zvládate to v pohode. A ešte vám k tomu táto priateľka uznanlivo tlieska.

 

Tá, čo nemá deti

Je mostom do sveta dospelých. Ľahko sa vám prispôsobí. Nemusí uspávať žiadne deti, nikto nie je chorý, s nikým sa netreba učiť. Môžete sa stretnúť vonku, na poháriku vychladeného bieleho vína. Najprv sa spýta ako sa máte, ale rýchlo sa konverzácia stočí na najhorúcejšie novinky z jej okolia. Vrátite sa do krásnych čias, keď ste spoznávali novo otvorené podniky v centre, ochutnávali najnovšie kulinárske výtvory. Možno spolu pretancujete časť noci a vrátite sa domov v skorých ranných hodinách. Na druhý deň to bude ťažké, ale bol to príjemný večer. Ešte stále existuje aj svet mimo nočníka, plyšových hračiek a organickej bio zeleniny.

 

Tá, ktorú majú vaše deti radšej ako vás

Ako rozprávková postavička prichádza k vám na návštevu a vaše deti jej bežia v ústrety s roztiahnutými pažami a vrhajú sa jej okolo krku. Má v rukách darčeky a sladkosti, ktoré rozdáva plným priehrštím. Zbožňuje vaše deti a presne vie, po čom túžia srdiečka najmenších. Dokáže ich zabaviť na niekoľko hodín, vymýšľa tajné úlohy, má pre nich tisíc prekvapení. Je vtipná, spontánna a plná bublajúcej životnej energie. Vy si konečne môžete vydýchnuť, vyložiť nohy a pokojne sa dívať... alebo vybehnúť do mesta.

 

Tá, ktorá vás pozná celé veky

Pravdepodobne ešte zo školských čias. Môžete si s ňou zaspomínať na obdobie, kedy ste ešte neboli mamou. Pamätá si vaše prvé zaľúbenie, prvý trapas, prvé sklamanie. Vie, aký drink chcete mať na stole, keď za ňou dorazíte na stretnutie. Vie, akú príhodu vytiahnuť v správny čas. Vie vám povedať pravdu. Holú, neprikrášlenú, niekedy bolestnú. Nepotrebuje si dávať servítku pred ústa, záleží jej na vás, preto si môže dovoliť povedať aj to, čo sa ťažko počúva.

 

Ako mamy prichádzajú o kamarátky

Je šťastím mať niekoľko takýchto priateliek, no od kedy ste mamou, možno ste už na pár čísiel z telefónu dávno nevolali. Prečo?

  • Ešte stále žúrujú. Vy uspíte dieťa a padáte únavou do postele, lebo o tri hodiny budete opäť vstávať a dávať mu mliečko. V tom čase sa vaše kamarátky presunú taxíkom do nového podniku. To, čo vás spájalo, vás teraz môže rozdeliť.
  • Ich deti sú príliš malé alebo veľké. Na stretnutiach máte veľmi málo času na seba, lebo vaše deti sa nedokážu spolu hrať. Preto tie väčšie spoločne okrikujete, tým menším musíte nonstop robiť kompletný servis. Vyrieši to len čas.
  • Majú iný štýl výchovy. Vy ste za materské mlieko, ona za umelé. Vy spíte s bábätkom v spoločnej posteli, ona ho dala do vlastnej izby. Vy uspávate dojčením, ona ho nechá vyplakať. Vy očkujete, ona dáva homeopatiká.
  • Vzťah na diaľku nefunguje. Nezáleží na tom, či bývate od seba 15 minút alebo dve hodiny. Aj keď sa spočiatku snažíte udržať priateľstvo, stále sa vidíte menej a menej. Každodenné povinnosti, rodina, práca, voľný čas, to všetko spôsobí, že priateľom venujete len rýchle spomienky. Možno prejde aj rok, kým sa navzájom pripomeniete. A to sú u niektorých už zatvorené dvere.

 



[1] Suniya S. Luthar, Lucia Ciciolla. Who Mothers Mommy? Factors That Contribute to Mothers’ Well-Being.. Developmental Psychology, 2015
Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku