Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa KOZOROŽEC (21.12 - 19.1.)

Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa KOZOROŽEC (21.12 - 19.1.)
Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa KOZOROŽEC (21.12 - 19.1.) / Foto: Bigstock

Ak máte pocit, že neviete ako na svoje malé tvrdohlavé batoľa alebo si vaša princezná celé dni vymýšľa príbehy o neexistujúcich kamarátoch a vy neviete ako zreagovať, možno vás nasmerujú alebo upokoja aj odporúčania Lindy Goodman z jej knihy Sluneční znamení.


DIEŤA KOZOROŽEC (21.12 - 19.1.)

Tieto deti pripomínajú miniatúrnych osemdesiatnikov. Keď sú mladé, vyzerajú staro a vo vyššom veku naopak, sviežo. Tá scvrknutá sušená slivka v kolíske bude mať raz hladkú tvár, zatiaľ čo ostatným budú pribúdať vrásky. Možno je vďaka tomu, že sa narodili v januári, keď starý rok odchádza a nový prichádza.

Od ranného detstva budete mať trochu nepríjemný pocit z ich zvláštnej zrelosti. Poviete vášmu malému Kozorožcovi niečo šušlavým hláskom a on sa na vás vážne a zamyslene pozrie, akoby bol zvedavý, čo hlúpe od vás ešte bude počuť.

V záľubách sú Kozorožci cieľavedomí a pozitívni, ale nahlas o nich veľmi nerozprávajú. Nemajú záchvaty hnevu nad zemiakovou kašou, ani ju nebudú po vás hádzať, no napriek tomu dokážu dať svoj nesúhlas najavo. Vyvolajú vo vás pocit, akoby ste vy boli dieťa a oni rodičia.

 

Tipy na výchovu

Dieťa Kozorožec je rozhodné a nikdy sa nebojí oznámiť vám svoje požiadavky. Prednesie ich jasne a potom trpezlivo čaká na odpoveď. Predpokladajme, že poviete „nie“. Pokiaľ to nie je nič dôležité, pravdepodobne sa bez veľkého sklamania zmieri s odmietnutím. Ak však niečo skutočne chce, dosiahne to. Vaše „nie“ zas tak veľa neznamená. Nebude vám odporovať, bude hrať o čas, kým vás neunaví a nevzdáte to.

Váš malý potomok si bude ukladať hračky na určené miesto, ale keď narušíte jeho systém, vykoľajíte ho. Sám si vie zorganizovať život do vlastnej rutiny. V porovnaní so svojimi vrstovníkmi nebude mať záujem o detinské huncútstva. Skôr dá prednosť domácemu životu. Radšej pôjde na piknik s mamou a tatom alebo bude sedieť doma a počúvať reči dospelých, než aby behal vonku. Zriedkavo má partiu kamarátov, skôr len niekoľko blízkych priateľov, či jedného kamaráta, ktorému sa zdôveruje s tajomstvami.

 

Tipy do školy

Škola nie je pre Kozorožcov záťažou. Budú zodpovední pri domácich úlohách. Prídu domov, zavesia si kabát a sadnú za stôl, aby si ich spravili. Neteší ich hrať sa skôr, než splnia svoje povinnosti.

Ich hra má často formu predstierania, že sú dospelí. Dievčatká sa rady obliekajú do maminých šiat a navrhujú, aby oni boli mamičkami a dospelí deťmi. Vo svojej roli bude vaša dcérka tak neuveriteľne presvedčivá, že sa môžete začať cítiť hlúpo, keď vás zahriakne: "Buď ticho, lebo pôjdeš do postele bez večere.“ Chlapci sa zase radi hrajú na tatkov, doktorov, či učiteľov.

Tieto deti radi kreslia a počúvajú hudbu, ale nemárnia čas bezcieľnymi hrami. Mali by ste ich povzbudzovať, aby sa viac hrali vonku. Nevyhľadávajú slnečné lúče, ale potrebujú ich. Odstránia chmúrne pavučiny z ich myslí.

Pre učiteľov je zväčša príjemné učiť Kozorožcov, ale občas môžu strácať trpezlivosť s ich pomalými a tvrdohlavými metódami učenia. Len čo tieto deti pochopia základy, stanú sa z nich dobrí študenti. Neučia sa rýchlo, ani z nich nevyžaruje prenikavá inteligencia, ale sú dôkladní a starostliví. Ich schopnosť sústrediť sa je obdivuhodná. Pomáha im k najlepším známkam.

 

Na slovíčko, rodičia

Hoci už v detstve si všimnete, že sú pomalší ako ostatné deti, zdanlivo nespoločenskí a čiernymi ovcami, neobávajte sa. V dospelosti si tieto črty ponesú so sebou, no skončia vo vedúcej pozícii, pretože extroverti okolo nich si uvedomia, že sú jediní zodpovední.

Byť rodičom januárových detí je požehnaním. Okrem drobných výnimiek je to dar od Boha. Toto dieťa je obyčajne sladké ako medový koláčik. Bude zdvorilé k starším, ochotné bez odvrávania, s malými výnimkami. Zorganizuje si povinnosti a bude brať svoju budúcnosť vážne. Oddane sa bude vracať domov a nebudete sa musieť obávať, že neviete, kde je. Väčšinou bude aj tak hneď vedľa vás a bude sa tešiť z každej minúty.

 

Keď budete starí a šediví a budete sa cítiť zabudnutí bezohľadnou mladou generáciou, váš syn alebo dcéra Kozorožec si budú vážiť vašu múdrosť. S nadšením vás budú volať na návštevu alebo vám ponúknu, aby ste s nimi bývali. Akoby vám hovorili, tento raz skutočne: „Dobre, ja budem mama a ty bábätko. Starala si sa o mňa s láskou, teraz sa ja postarám o teba.“

 

(pokračovanie nabudúce)

 


Zdroj: Linda Goodman, Sluneční znamení
Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku