6 výnimočných kníh o prírode pre najmenších. Ktorá chytí za srdce vás?

Knihy o prírode pre deti v predškolskom veku
Knihy o prírode pre deti v predškolskom veku / Foto: Bigstock

Ponuka detských kníh je dnes čoraz väčšia. Je to skvelé, pretože knihy by mali byť pravidelným spoločníkom detí určite častejšie, než všelijaké digitálne vymoženosti doby. S priveľkou ponukou však vznikajú aj dilemy, po ktorej vlastne siahnuť. Každá kniha je čímsi zaujímavá, každému vyhovuje niečo iné. No existuje aj pár takých kúskov, ktoré vytŕčajú z radu a stojí za to ich prečítať. Keď budete uvažovať, čím najbližšie obohatiť knižnicu vašich detí, skúste sa inšpirovať napríklad v tomto zozname. Okrem novej knihy totiž deti môžu získať aj nový pohľad na prírodu a svet okolo nás.

 

Jiří Dvořák – Rastlinopis (5+)

Netradičné akvarelové ilustrácie zaujmú v tejto knihe na prvý pohľad. Kniha však skrýva oveľa viac, než pekné obrázky. Deti uvedie do všelijakých tajov rastlinnej ríše tak pútavým spôsobom, ako to žiadna učebnica prírodovedy dosiaľ nedokázala. Fakty aj pikošky zabalené do krátkych príbehov deti pobavia, a pri tom sa niečomu aj priučia.

 

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski  – Stromy (3+)

Obrovský formát knihy sa jednoducho nedá prehliadnuť! Po predošlých úspešných tituloch Včely a Mapy nás tentoraz autori zavedú do sveta stromov. Veľkoformátové kresby ohúria menšie deti, veľkáči sa vďaka krátkym textom dozvedia všakovaké kuriozity. Prečo sú bonsaje také maličké a ktorý strom zas narástol do rekordne veľkej výšky, čo všetko sa dá vyrobiť z dreva aj aká je povinná výbava drevorubača... každý malý zvedavec si tu nájde to svoje.

 

Peter Wohlleben - Počuješ rozprávať stromy? (5+)

Pri stromoch ešte ostaneme, tentoraz však zacielime konkrétne na les. Počuli ste už, že existuje lesný internet? A rozprávajúce stromy? Čože?! Veru tak, zdá sa, že o živote stromov toho stále veľa nevieme. Autor – lesník – píše pre deti aj pre dospelých a jeho knihy sa čítajú doslova jedným dychom. Objavte spolu s deťmi tajomný život lesných obrov a garantujem vám, že sa na stromy začnete pozerať úplne novými očami a všímať si, čo ste si doposiaľ nikdy nevšimli.

 

Ľubica Schmarcová - Na kraji lesa (5+)

Kniha z pera slovenskej autorky sa zaoberá citlivejšou témou. Poukazuje na to, ako človek svojou činnosťou prírodu mení. A často nie k lepšiemu. Je dôležité o tomto s deťmi hovoriť, pretože ide najmä o ich budúcnosť, aký osud čaká našu prírodu v čase, keď sami dospejú. Kniha má príbehovú časť o zvieratkách, a tiež odbornú časť, kde sa dozvedia čo je to prirodzený les, ako funguje a prečo je tak dôležitý.

 

Pavla Hanáčková - Nečakané priateľstvá alebo ako si zvieratá a rastliny pomáhajú (5+)

Mať kamaráta, to je príjemný pocit. No zďaleka nie len pre ľudí. Aj zvieratká sa vedia kamarátiť. Ba dokonca aj rastliny! Vedia si byť navzájom také užitočné, že mnohé by bez svojich kamarátov takmer neprežili. Niektoré tieto vzťahy sú nám dobre známe, o mnohých ste doposiaľ možno sami netušili.

 

Helen Ahpornsiri - Rok v prírode (5+)

Kniha s podnadpisom Čarovná prechádzka prírodou v štyroch ročných obdobiach je skutočne čarovná. Prevedie vás premenami prírody v priebehu roka, no to, čo ju robí skutočne výnimočnou, je jej grafická stránka. Kniha totiž nie je len o prírode, je prírodou doslova vytvorená. Autorka si dala neuveriteľnú prácu a všetky obrázky ručne vyskladala z najrozličnejších vylisovaných rastlín. Pri každom ročnom období použila len to, čo sa v danom období v prírode naozaj vyskytuje. Okrem kochania sa nádherou celku, skúste si podrobnejšie všímať aj drobné detaily, ktoré ho tvoria a nechajte sa uniesť dokonalosťou prírody v spojení s ľudskou fantáziou.   

 

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku