7 montessori pomôcok, ktoré si zvládnete vyrobiť sami

Montessori pomôcky si zvládnete spraviť doma aj sami.
Montessori pomôcky si zvládnete spraviť doma aj sami.  

Chcete doma s deťmi aplikovať Montessroi metódu? Vyrobte si užitočné pomôcky sami.

 

Ak vás metóda Montessori zaujala a rozhodli ste sa ju doma aplikovať, možno vás hneď v úvode prekvapili ceny jednotlivých pomôcok. Nedajte sa však odradiť. Samotná zakladateľka, Maria Montessori, pôvodne pracovala s chudobnými deťmi a pomôcky si vyrábala doslova na kolene. S trochu šikovnosti to teda dnes určite zvládnete aj vy.

 

Na úvod len krátke zhrnutie princípov, ktoré má Montessori pomôcka spĺňať. Mala by byť:

  • jednoúčelová – teda vždy upozorňovať na jednu hlavnú vlastnosť,
  • autokorektívna – dieťa netreba pri jej používaní neustále napomínať, sama pomôcka ho „navedie“ na správne použitie
  • vizuálne príťažlivá – Maria Montessori dávala veľký dôraz na estetično, preto aj jej pomôcky mali čisté tvary, jasné farby a pôsobili pokojným dojmom
  • z prírodného materiálu – keďže pomôcky majú do činnosti zapájať zmysly dieťaťa, je dobré, aby boli vyrobené z čo najviac prírodných materiálov, teda dreva, papiera, látky. Plast neposkytuje rovnaké zmyslové zážitky ako kontakt s drevom, preto sa v montessori pedagogike príliš nepoužíva.

 

A teraz sa môžeme pustiť do práce. Možností je určite mnoho, pre začiatok prinášame inšpiráciu na tie najzákladnejšie.

 

Červené tyče – sú realtívne jednoduchou pomôckou, ktorú si zvládnete vyrobiť aj bez veľmi špeciálneho náradia. V hobby obchodoch sa dajú kúpiť hranoly so štvorcovou základňou o dĺžke strany 2cm. Na výrobu sady 10 tyčí budete potrebovať 5 metrov týchto hranolov. Následne ich potrebujete narezať na tyče dlhé od 10cm po 1 meter, vždy s odstupom 10 centimetrov. Napokon ich natriete alebo nastriekate červenou farbou a zmyslová pomôcka je na svete!

 

Zdroj: montessori-ami.org

 

Červeno- modré tyče –  čo do použitého materiálu je postup rovnaký ako u predošlých tyčí, budete potrebovať len o trochu viac trpezlivosti pri natieraní. Tu si treba naznačiť dieliky vždy po 10 centimetroch a natierať striedavo červenou a modrou farbou.

 

Foto: M. Rašková

 

Abecedná skrinka – pomôcka na rozlišovanie písmen abecedy, na ktorú nepotrebujete vôbec žiadne náradie. Postačí skrinka na skrutky s malými zásuvkami. Do každej vložíme písmenko, napr. polotovar z preglejky alebo machovej gumy, a rozličné drobné predmety, ktoré na toto písmenko začínajú. Využiť sa dajú maličkosti z kindervajíčok či rozličné drobnosti, ktoré bežne doma nájdete. Prednú stranu zásuvky  takisto označíme príslušným písmenkom.

 

Zdroj: howwemontessori.com

 

Šmirgľové číslice – na poznávanie tvarov číslic slúži hmatová pomôcka vyrobená z doštičiek, na ktorých sú nalepené čísla zo šmirgľového papiera. Na číslice použijeme papier s jemnou zrnitosťou, aby detské prstíky príliš neškriabal. Predlohy číslic sa dajú nájsť na internete alebo si ich ľahko vyrobíme sami tak, že si v textovom editore napíšeme číslice jednoduchým fontom (napr. Arial) a vytlačíme.  Doštičky si môžeme nechať vyrezať z preglejky, pre jednoduchšiu a lacnejšiu verziu sa dá využiť hrubý kartón zelenej farby.

 

Foto: M. Raskova

 

Šmirgľová abeceda – ak ste zvládli číslice a máte trpezlivosť pokračovať ďalej, môžete si rovnakým spôsobom vyrobiť aj pomôcku na výuku písma, šmirgľovú abecedu. Postup je rovnaký, rozdiel spočíva vo farbách. Na samohlásky používame podkladovú doštičku modrej farby, na spoluhlásky zas ružovú.

 

Zdroj: pinayhomeschooler.com

 

Formy zeme a vody – v geografických lekciách už pre najmenších sa stretávame s formami, ktoré zem a voda spolu vytvárajú. Vizualizovať si ich môžeme pomocou kartičiek z hrubého kartónu alebo preglejky. Poklad je modrý, hladký a predstavuje vodu. Tvary pevniny vystrihneme z hnedého šmirgľového papier alebo korku a nalepíme na podklad. Po úvodnom predstaví jednotlivých tvarov si ich môžu deti vymodelovať z plastelíny, uložiť do misky a vzniknuté medzery vyplniť vodou.

 

Foto: M. Rašková

 

Foto: M. Rašková

 

Trojzložkové karty – obľúbenou pomôckou sú rozličné kartičky využívané v trojstupňovaj metóde. Na ich výrobu potrebujete farebnú tlačiareň a laminovačku. Ak to s montessori myslíte vážne, do týchto dvoch pomocníčok sa skutočne oplatí zainvestovať. Internet je plný predlôh, stačí si len vybrať a vytlačiť. Pamätajte však na to, že postupujeme od konkrétneho k abstraktnému a tak kartičky využívajte len na upevnenie učiva, osvojenie nových pojmov, či na vizualizáciu toho učiva, ktoré nemáme možnosť zažiť fyzicky.

 

Zdroj: triliummontessori

Čítajte viac o téme: Montessori výchova a vzdelávanie
Zdieľať na facebooku