4 spôsoby, ako utešiť svoje malé či veľké dieťa bez slov

Teplo pôsobí na deti i dospelých upokojujúco.
Teplo pôsobí na deti i dospelých upokojujúco. / Foto: Bigstock

Niekedy slová nedokážu vyjadriť vašu lásku a podporu v plnej miere. Vtedy sú gestá najlepším spôsobom, ako dieťaťu pripomenúť, že bez ohľadu na problém je stále milované a chránené.

 

Ľudia si podvedome spájajú fyzické teplo s emocionálnou pohodou. Toto spojenie pochádza z detstva, keď sa dieťa učí spájať teplo pri držaní v náručí či kŕmení rodičmi s pocitom bezpečia a starostlivosti. „Aj keď si nepamätáme, že by sme boli dojčení alebo nosení v náruči rodičov, pozitívna reakcia na teplo sa napevno zapísala do nášho mozgu,“ vysvetľuje pre magazín Parents John Bargh, Ph.D., profesor psychológie na univerzite v Yale a autor knihy Before You Know It: The Unconscious Reasons We Do What We Do. Keď budete vidieť, že vaše dieťa je smutné a potrebuje zlepšiť náladu, Bargh odporúča vyskúšať jednu z týchto jednoduchých metód založených na psychológii „sociálnej termoregulácie“.

 

Pritúľte sa k dieťaťu alebo ho zabaľte do deky 

Neurovedci zistili, že časť mozgu nazývaná insula, ktorá má rôzne funkcie súvisiace s emóciami ako súcit a empatia, vnímanie, motorická kontrola, sebauvedomenie, kognitívne funkcie a interpersonálne skúsenosti a má silný vplyv na rozhodovanie, sa aktivuje v reakcii na teplo, teda napríklad keď sa človek dotýka vyhrievacej podložky alebo sa zohreje pod dekou. Teplo pôsobí na organizmus, ale i myseľ dieťaťa terapeuticky a upokojujúco.

 

Zvýšte v miestnosti teplo

Vďaka vyššej teplote sa deti cítia bezpečnejšie. V jednej holandskej štúdii dostali 4- až 6-ročné deti veľa farebných nálepiek a povedali im, že sa o niektoré môžu podeliť s priateľmi. Deti, ktoré boli v teplej miestnosti, boli ochotnejšie zdieľať svoje nálepky ako tie deti, ktoré boli v chladnej miestnosti. 

 

Dajte si horúce nápoje

Racionálne nedáva zmysel, že pitie alebo držanie niečoho teplého by mohlo ovplyvniť naše správanie, ale medzi telom a mysľou existuje silné spojenie, ktoré sa prejavuje rôznymi spôsobmi,“ hovorí Dr. Bargh. Spolu s ostatnými vedcami vykonal štúdiu, v ktorých bola polovica účastníkov najprv požiadaná, aby podržala niečo teplé, napríklad šálku horúcej kávy, a polovica bola požiadaná, aby namiesto toho držala niečo studené, napríklad šálku ľadovej kávy. Účastníci netušili, že ide o súčasť štúdie. Potom boli podrobení rôznym testom, ktoré merali, ako sa cítia. Účastníci, ktorí pôvodne držali horúcu kávu, prejavovali vyššiu mieru vrúcnych a pozitívnych citov k ostatným ako tí, ktorí držali ľadovú kávu. Keď si teda budete chcieť zlepšiť náladu, uvarte si teplý čaj a budete sa všetci cítiť pokojnejšie a príjemnejšie. 

 

Doprajte mu horúci kúpeľ

Už v dávnej minulosti sa vedelo, že horúce kúpele sú obzvlášť liečivé. Zvýšená telesná teplota v noci pomáha synchronizovať prirodzené cirkadiánne rytmy nielen u detí ale aj u dospelých, čo vedie k lepším spánkovým vzorcom spolu so zlepšenou kvalitou spánku a celkovou pohodou.

Psychológ Peter Bongiorno vysvetľuje, že kúpanie môže dokonca viesť k chemickým zmenám v mozgu. Ako ďalej uvádza bol zaznamenaný pokles stresových hormónov (napríklad kortizolu) pri kúpaní v 40-stupňovej vode. Ukázalo sa tiež, že kúpanie môže pomôcť pri rovnováhe neurotransmiteru serotonínu. „Pokožka uvoľňuje endorfíny v reakcii na upokojujúcu teplú vodu rovnakým spôsobom, akým sa uvoľňujú endorfíny, keď cítite teplo zo slnka na svojej koži," hovorí Dr. Bobby Buka, dermatológ z New Yorku. Vysvetľuje, že ponorenie sa do horúcej vody môže byť pre deti terapeutické aj uvoľňujúce, pretože sa zvyšuje prietok krvi v pokožke. Teplý kúpeľ môže tiež zlepšiť dýchanie pretože teplota vody a tlak na hrudníku zvyšuje kapacitu pľúc a príjem kyslíka. 

Zdieľať na facebooku