7 typov odpočinku, ktoré potrebujete, aby ste sa cítili skutočne oddýchnutí

Pre ľudí je vo svete preplnenom podnetmi čoraz náročnejšie dobíjať svoju stratenú energiu.
Pre ľudí je vo svete preplnenom podnetmi čoraz náročnejšie dobíjať svoju stratenú energiu. / Foto: Bigstock

Pre ľudí je vo svete preplnenom podnetmi čoraz náročnejšie dobíjať svoju stratenú energiu. Aké typy odpočinkov nám k tomu môžu dopomáhať?

 

Vypnúť mozog môže v určitých situáciách poskytnúť odpočinok, ale je to len jedna zo siedmich foriem odpočinku, ktoré nám pomáhajú plnohodnotne fungovať. Podľa lekárky Saundry Dalton-Smitha, autorky knihy Posvätný odpočinok: Obnovte svoj život, obnovte energiu, obnovte zdravý rozum, ľudia potrebujú až sedem druhov odpočinku.

Keď väčšina ľudí uvažuje o odpočinku, má veľmi jednostranný prístup - sedia, nič nerobia a myslia si, že práve to je odpočinok,“ hovorí doktorka Dalton-Smith. No často sa ukáže, že to vôbec nefunguje. "Ak sa prebúdzate (po spánku) a ste stále vyčerpaní, pravdepodobne nejde o spánok." Je to pravdepodobne deficit pokoja.“

 

Správny typ odpočinku si vyžaduje identifikáciu toho, čo vám presne chýba. Keď zistíte, aký typ odpočinku potrebujete, je čas prispôsobiť si odpočinok tak, aby vyhovoval vašim konkrétnym potrebám. Našou aktuálnou formou odpočinku je zapnutie televízie - tento krok, ako hovorí doktorka Dalton-Smith, môže v skutočnosti viesť k väčšiemu vyčerpaniu ako predtým, pretože väčšina z nás potrebuje prestávku od obrazoviek.

 

Aké druhy odpočinku podľa Saundry Dalton-Smith ľudia potrebujú? 

 

1 | Fyzický odpočinok

Spoznáte, že ste fyzicky vyčerpaní, ak:

  • sa len sťažka snažíte mať oči otvorené,
  • aj presun po byte vám príde vyčerpávajúci.

 

Najbežnejšou formou fyzického odpočinku je spánok, preto by ste mali ísť do postele aj o hodinu-dve skôr. Fyzický odpočinok môže tiež znamenať niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnuť počas pracovného dňa alebo si dopriať uvoľňujúce cvičenie jogy. Viac energie (a menej zívania) by malo byť celkom zjavným znakom toho, že to funguje.

 

2 | Duševný odpočinok

Mali ste niekedy pocit, že sa váš mozog vôbec nefunguje? Potom viete, aké je to potrebovať duševný odpočinok. Možno si uvedomíte, že hľadíte na tú istú stránku knihy už 10 minút alebo ste jednoducho poslali len ťažko zrozumiteľný e-mail plný chýb a navyše bez prílohy. Možno si uvedomíte, že vaše myšlienky začínajú byť až príliš negatívne. Keď budete nabudúce potrebovať psychickú prestávku, vypnite všetky obrazovky a doprajte si chvíľu ticha. Môžete skúsiť pridať meditáciu alebo si v duchu opakovať nejaký pozitívny výrok.

 

3 | Sociálny odpočinok

Socializácia môže byť vyčerpávajúca, ale vyváženie vyčerpávajúcich stretnutí s regeneračnými môže pomôcť dosiahnuť rovnováhu. Sociálny odpočinok znamená nájsť ľudí, ktorí sú vo vašom najbližšom okolí, s ktorými nemusíte súťažiť, ani nič predstierať. Sociálny odpočinok pre vás môže znamenať stretnutie so starým priateľom, ktorý vie, ako myslíte a cítite, bez zdĺhavého vysvetľovania. Sem sa v aktuálnej situácií samozrejme radí aj socializácia prostredníctvom videohovorov.

 

4 | Kreatívny odpočinok

Ak využívate tvorivé myslenie, potrebujete aj tvorivý odpočinok. Doprajte si prestávku, poprechádzajte sa v prírode alebo si prečítajte pútavú knihu. Obklopenie sa inšpiratívnymi vecami, myšlienkami či ľuďmi vám môže pomôcť doplniť vyčerpané zdroje

 

5 | Emocionálny odpočinok

Po ťažkých životných situáciách si potrebujete dopriať emocionálny odpočinok. Doprajte si ho tým, že odhalíte svoje pocity nejakému ochotnému poslucháčovi. Nemusí to byť nutne formou terapeutických sedení, možno sa postačí obrátiť na ľudí, s ktorými môžete byť stopercentne sami sebou.

 

6 | Duchovný odpočinok

Cítite sa vyhorene a veci, ktoré robíte nedávajú vášmu životu zmysel? Pravdepodobne potrebujete duchovný odpočinok. Vydajte sa na cestu hľadania zmyslu vášho života. Duchovný odpočinok neznamená len praktikovanie náboženských rituálov. Pokúste sa pozrieť do svojho vnútra aj pomocou upokojujúcich meditácií. Možno nájdete odpovede na otázky, ktoré vás trápia.

 

7 | Zmyslový odpočinok

Senzorické vyčerpanie je podľa doktorky Dalton-Smitha jedným z najbežnejších, vďaka tak veľmi rozšírenému používaniu digitálnych zariadení. Vo svojej praxi vidí, že to spôsobuje silné namáhanie očí a napätie v šiji a bolesti krku a chrbta. Doprajte si zmyslový odpočinok tým, že odložíte technológie a prejdete sa po čerstvom vzduchu. Môžete si dopriať aj voňavý horúci kúpeľ, ktorý aktivuje viaceré zmysly alebo dobré jedlo v príjemnej spoločnosti.

Zdieľať na facebooku