Ako podporiť jedinečnosť vašich detí

Rodičia môžu podporiť jedinečnosť svojich detí rôznymi spôsobmi. 
Rodičia môžu podporiť jedinečnosť svojich detí rôznymi spôsobmi.  / Zdroj: Unsplash / Ratiu Bia

Rodičia môžu podporiť jedinečnosť svojich detí rôznymi spôsobmi. 

 

Všetky deti sú jedinečné svojím vlastným spôsobom. No malým deťom je jedno, čo si o nich kto myslí. Ak chcú spievať, spievajú z plných pľúc, robia všetko bez ohľadu na to, ako ich ostatní môžu posudzovať. Ako deti rastú túžia zapadnúť medzi rovesníkov a začínajú sa obávať, že ich jedinečné povahy, nálady či potreby budú skôr prekážkou. Snažia sa teda prispôsobiť svojmu okoliu. „Bohužiaľ, v tomto procese začnú skrývať to, čo ich robí jedinečnými, namiesto toho, aby to prijali,“ hovorí Jennifer Lynch, pedagogička a autorka detských kníh. "Môžu mať pocit, že si ľudia myslia, že sú čudní, a že ich iné deti nebudú mať rady alebo sa s nimi nebudú chcieť kamarátiť." Je na rodičoch, aby svojim deťom v tomto náročnom období pomohli prijať seba samých a vysvetliť, prečo by sa nemali meniť kvôli ostatným. Odborníci sa zhodujú, že osobnosť dieťaťa sa naplno vyformuje až po základnej škole. Vtedy je už zrejmé, či má vaše dieťa introvertnejšie alebo extrovertnejšie sklony, ako je otvorené novým zážitkom, ako vyzerá jeho tvorivá myseľ a či sú organizované alebo práve naopak. V tomto veku sa môže začať formovať osobný štýl, záujmy a vášne vášho dieťaťa zistíte, či vychovávate skutočného športového fanatika, knihomoľa, technologického nadšenca alebo milovníka divadla. Zároveň však každý rodič vie, že „podstata“ alebo temperament ich dieťaťa sa prejavili dosť skoro po ich narodení. Zatiaľ čo našu osobnosť formujú napríklad rodičovské metódy, nepriaznivé situácie a socioekonomický status, jadro toho, kto sme, naša skutočná jedinečnosť je niečo, s čím sme sa už narodili.

 

Výhody prijatia jedinečnosti vášho dieťaťa

Rodičia môžu mať vplyv na to, kým sa deti stanú alebo ako sa budú správať, ale podstata toho, kým vaše dieťa je, nie je v skutočnosti niečo, čo by sa dalo zmeniť alebo ovplyvniť. Každé dieťa je preto dôležité prijať také, aké je, s jeho zvláštnosťami a individuálnymi  potrebami. Tu sú niektoré z hlavných výhod:

 

Sebavedomie

Nielenže to posilní vaše puto s dieťaťom, ale dodáte svojmu dieťaťu aj sebadôveru, ktorú potrebuje, aby svoju jedinečnosť samo prijalo a podelilo sa s ňou so zvyškom sveta.

 

Odvaha

Dieťa, ktoré bude milované také, aké je sa stane človekom, ktorý je odolný a dokáže sa vo svojom živote prejaviť odvážne.

 

Sila čeliť nepriazni osudu

Každý človek sa vo svojom živote stretne s krutosťou a intoleranciou. Ale tí, ktorí boli od malička milovaní a chápaní dokážu tieto situácie lepšie a ľahšie zvládnuť a vyrovnať sa s nimi.

 

Tolerancia

Tieto deti dokážu ľahšie prijať a pochopiť rozdiely medzi ostatnými.

 

Ako pomôcť dieťaťu osvojiť si svoju jedinečnosť

Pre rodiča je to vlastne veľmi jednoduché, často to totiž znamená len ustúpiť a nechať dieťa byť tým, kým je.

 

Prijmite odlišnosť

Nie je vždy ľahké vychovávať dieťa, ktoré vyzerá, znie alebo koná inak, ako je prijateľné, alebo čo spoločnosť považuje za „normálne“. Ak ste rodičom mimoriadne zvláštneho a výnimočného dieťaťa, prijmite tento fakt. Prijmite dieťa také, aké je, a nechajte ho žiariť vlastnou jedinečnosťou.

 

Zdroj: Unsplash

 

Umožnite dieťaťu zvoliť si svoje vlastné mimoškolské aktivity

Každé dieťa má svoj vlastný jedinečný talent a záujmy. Nehchajte ho rozhodovať pri výbere činností, ktoré zodpovedajú jeho vlastnému záujmu a nadaniu.

 

Nechajte svoje dieťa obliecť sa samo

Jedným z jednoduchých spôsobov, ako nechať žiariť jedinečnosť vášho dieťaťa, je nechať mu hlavné slovo pri výbere šatníka a obliekaní sa. Každé dieťa má svoj vlastný osobný štýl a nechať ho samo sa obliecť je skvelý spôsob, ako podporiť vlastné sebavyjadrenie.

 

Poskytnite svojmu dieťaťu bezpečný priestor na vyjadrenie svojich pocitov

Ak vaše dieťa niečo rozruší, bez ohľadu na to, ako sa vám to zdá nezmyselné, vždy dajte jasne najavo, že beriete jeho city vážne. Zabezpečíte tak, že vaše dieťa bude mať pocit, že ste pre neho blízky človek, s ktorým sa môžete podeliť o čokoľvek.

 

Pozerajte sa na chyby svojho dieťaťa ako na príležitosti na vzdelávanie

Skutočný rast spočíva v tom, že sa človek poučí zo svojich chýb a nájde pozitíva aj v tých najťažších podmienkach.

 

Pracujte na vlastných problémoch so sebaúctou

Často si neuvedomujeme, ako veľmi nás naše deti považujú za vzor. Ak sa neustále kritizujete, poukazujete na svoje vlastné chyby a nie ste ochotní prijať svoje vlastné rozdiely, vaše dieťa si to vezme k srdcu a začne robiť to isté. Stať sa rodičom je skvelá príležitosť pracovať na svojich vlastných „problémoch“, Zároveň tak pomôžete vášmu dieťaťu stať sa najlepšou možnou verziou seba samého.

Zdieľať na facebooku