Charitatívne výzvy počas Vianoc možno oslovia aj vás

Charitatívne výzvy počas Vianoc
Charitatívne výzvy počas Vianoc / Zdroj: Pexels

Vianoce pre mnohé deti, dospelých, či starých ľudí neznamenajú štedrosť, radosť či lásku. No všetci môžeme pomôcť týmto ľuďom necítiť sa opustene a smutne. Je veľmi veľa spôsobov ako pomôcť a niektoré takmer nič nestoja, len trocha času a ochoty.

 

Vianočný zázrak

Projekt Vianočný zázrak spája vianočné priania osamelých seniorov v domovoch dôchodcov a ľudí, ktorí majú záujem im tieto priania splniť a vrátiť do ich životov kúsok Vianoc. Zo zoznamu si vyberiete darček, ktorý by ste chceli venovať konkrétnej osobe a po vyplnení krátkeho formulára dostanete na e-mail informácie, komu a kam darček poslať. Splnením nenáročných prianí tak darujete trochu radosti ľuďom, ktorí nemajú blízku rodinu a Vianoce sú pre nich obdobím smútku a prázdnoty. Počas fungovania tohto projektu Vianočný zázrak potešil už 3876 seniorov. Mnohí seniori totiž nemajú blízkych, s ktorými by strávili sviatky a vianočný čas nie je pre nich omnoho významnejší ako všedný deň. Môžete však pomôcť zmeniť to.

 

Skutočný darček

Skutočný darček z charitatívneho e-shopu organizácie Človek v ohrození môžete darovať prostredníctvom darovacích certifikátov. Kúpou Skutočného darčeka presne viete, kam prispievate a akým spôsobom Skutočné darčeky vždy symbolizujú určitú formu pomoci - od kozy pre chudobnú rodinu v Afrike cez toaletu pre zlepšenie hygieny, tabule pre deti v rozvojových krajinách až po doučovanie detí z chudobných rodín v SR. Na Slovensku môžete takýmto spôsobom podporiť deti zo sociálne znevýhodnených rodín, ktoré vďaka vašej podpore dostanú svoju prvú učebnicu alebo budú môcť chodiť na doučovanie. Darčeky z charitatívneho e-shopu sú rozdelené do štyroch kategórií zdravievzdelanieobživa a Slovenská republika.

 

Daruj koláčik

Za týmto projektom je tím tínedžeriek, ktoré rozdávajú s láskou pečené koláčiky pre seniorov v domovoch pre seniorov a pre ľudí bez domova. Finančnou pomocou tak doprajete spolu malý luxus ľuďom, ktorí si ho nemôžu dovoliť. Doteraz napiekli a rozdali už 357 koláčikov, 24ks tortičiek pre hercov z Divadla bez domova, 214 koláčikov pre Ľudí z nocľahárne Depaul počas prvého lockdownu, 84 koláčikov pre seniorov do domova dôchodcov Pažítková a 35 koláčikov pre deti z  Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie. Tu môžete prispieť na nákup surovín a podporiť tak tento krásny projekt. Pričom každé darované euro znamená dva napečené koláče. Do konca apríla 2021 plánujú  dievčatá napiecť viac ako 1000 koláčikov pre Seniorov a Ľudí bez domova.

 

Vianočná pošta

Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar, symbol toho, že na nich niekto myslí. Za týmto projektom je už štvrtý rok občianske združenie Pohodovo. Vďaka tomuto projektu už doručili seniorom 83.549 želaní. Stačí sa zaregistrovať na tejto stránke. Tam si vyberiete či chcete poslať jedno, tri alebo päť vianočných želaní. Následne vám na mail prídu inštrukcie aj s adresami seniorov, ktorých môžete potešiť. Ide o krásny darček, ktorý vás stojí len pár centov, no niekoho určite poteší a zahreje.

 

Vianočná výzva

Nezisková organizácia Pierott prichádza už piaty rok s Vianočnou výzvou. Ak viete o rodine s deťmi, ktorá na Vianoce potrebuje pomoc, neváhajte a kontaktujte túto organizáciu, ktorá prerozdeľuje získané dary. Sami môžete samozrejme prispieť či už materiálne alebo finančne. Organizácia najčastejšie rozdeľuje školské potreby, rôzne zdravotné pomôcky a športové či umelecké potreby, okrem toho samozrejme môžete darovať akékoľvek dary vhodné na Vianoce, adresáti sa vždy nájdu. Aktuálny zoznam, ktoré organizácia potrebuje si môžete pozrieť tu a rozhodnúť sa, či niečo z požadovaných vecí nemôžete náhodou darovať.

 

Vianočná zbierka pre Plamienok

Plamienok je nezisková organizácia, ktorá pomocou domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pomáha nevyliečiteľne chorým deťom a ich rodinám. Tým sa snažia o zvýšenie kvality života nevyliečiteľne chorých, zomierajúcich a smútiacich detí a ich rodín. Teraz si môžete vytvoriť svoju online zbierku pre nevyliečiteľne choré a smútiace deti a rodiny Plamienka. Stačí sa zaregistrovať a založiť si vlastné konto, ktoré budete spravovať len vy.  Vymyslite svoje zbierke krátky názov a popis, ktorý osloví vašich známych, ale aj neznámych, ktorí sa o vašej zbierke možno dozvedia. Nahrajte peknú fotku alebo váš príhovor na video, ktoré ľudí zaujme a osloví. Vašu zbierku môžete časovo ohraničiť. Zbierku môžete potom rôznymi spôsobmi propagovať, zdieľať na sociálnych sieťach, poslať mailom, zverejniť na webovej stránke a podobne.

 

Darček deťom z detských domovov

Urobte dobrý skutok a darujte hračku. Vybrať si môžete aj praktické darčeky pre deti, ktoré z detského domova odchádzajú. Môžete si vybrať darček zo zoznamu detských domovov (aktuálne Trenčín, Prešov, Holíč a Adamovksé Kochanovce)

  1. Kliknite pri darčeku na „Zarezervovať„.
  2. Kúpte zarezervovaný darček.
  3. Pošlite darček na adresu, uvedenú v popise zoznamu. Na balíček napíšte heslo „TOMIKUP“ a meno dieťaťa (ak je uvedené).
  4. Po rezervácii neočakávajte žiadne potvrdenie alebo výzvu k akcii. Všetko funguje na dôvere, že čo si zarezervujete, to naozaj kúpite

 

Želania deťom však nemusíte plniť len na Vianoce. Darčeky urobia radosť deťom aj k narodeninám v priebehu celého roka.

Zdieľať na facebooku