Buďme s deťmi, keď nás najviac potrebujú. Ako s nimi tráviť kvalitný čas?

Nie je podstatné tráviť s deťmi veľa času, ale aby mal svoju kvalitu.
Nie je podstatné tráviť s deťmi veľa času, ale aby mal svoju kvalitu. / Foto: Bigstock

V zhone povinností zabúdame, že deti sú malé iba chvíľu. A v túto chvíľu nás potrebujú najviac.

 

Výskum ukazuje, že v dnešnej dobe trávia rodičia so svojimi deťmi viac času ako kedykoľvek predtým. Ako uvádza denník Washington Post „Čas, ktorý matky a otcovia strávia čas so svojimi deťmi, stúpa už od 70. rokov. Čas, ktorý s deťmi trávia otcovia sa takmer strojnásobil z 2,6 hodín týždenne strávených v roku 1965 na 7,2 v roku 2010. Čas matiek s deťmi sa zvýšil z 10,5 hodiny týždenne v roku 1965 na 13,7 v roku 2010.“  No nie je problém, či deti s rodičmi trávia dosť času, problém je, či čas, ktorý spolu trávia, je práve kvalitný čas. Každý rodič má v domácnosti veľmi veľa povinností. Čo znamená, že sa deťom venujú iba čiastočne. Veľakrát potom čas, ktorý trávia spolu nedá deťom to jediné, čo zo všetkého najviac potrebujú: spojenie.

 

Čo ak sa deťom nedostáva od rodičov dosť kvalitného času?

Ak sa deti cítia citovo odpojené od svojich rodičov, môže to mať za následok menšiu schopnosť spolupráce, keď ich o niečo požiadate. Občasné spoločné spojenie plodí spoluprácu a emocionálne odpojenie plodí spory. Je samozrejmé, že rodičia sa deťom nemôžu venovať celý čas, ktorý trávia spolu. No nemôžete predpokladať, že ak dieťa neustále odbíjate vetou „teraz bohužiaľ nemám čas, možno neskôr“, vaše deti budú reagovať pozitívne na vaše požiadavky. Z toho môžu prameniť problémy, kedy frustrované deti štrajkujú už pri jednoduchých činnostiach, ako umývanie zubov či upratanie vlastnej izby. Pokiaľ ide o trávenie času s deťmi, nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Výskum ukazuje, že kvalita času, ktorý trávite s dieťaťom, je oveľa dôležitejšia ako kvantita času, ktorý spolu strávite.

 

Spôsoby, ako stráviť kvalitný čas s deťmi

Počas dňa sa vám naskytne veľa príležitostí, kedy môžete dať deťom najavo, že ste tu pre nich, ak niečo potrebujú a to aj popri bežných činnostiach. Tu je zoznam každodenných činností, ktoré môžete premeniť na kvalitne strávený čas.

 

1. Počas večernej rutiny

Ukončenie dňa je vhodný čas na spojenie s vašimi deťmi. Po náročnom a hektickom dni, či už v škole alebo doma, deti potrebujú vašu neobmedzenú pozornosť. Odložte domáce práce na neskôr, aby ste sa uistili, že ste s deťmi aspoň tú chvíľu pred spaním. Deti potrebujú trochu z vás. Návrhy na spoločne strávený čas:

  • Môžete si spoločne čítať rozprávku alebo rozprávať príbehy.
  • Objímajte sa. Pritúľte si svoje deti aspoň na chvíľu.
  • Urobte si čas, aby si vaše deti mohli vybrať aspoň 15 minút na spoločnú aktivitu, ktorú chcú s vami robiť, skôr ako sa začne predspánková rutina.
  • Položte im pár osobných otázok. Napríklad: Povedzte mi tri veci, ktoré sa vám počas dňa podarili?

 

2. Počas rannej rutiny

Rána môžu byť naozaj bláznivé. Toľko vecí, ktoré treba stihnúť načas. No existuje spôsob, ako si aj ráno nájsť pár minút na spoločnú chvíľu. Keď sa vaše deti zobudia, strávte s nimi aspoň 5 minút (aj viac, ak môžete). Či už je to maznanie alebo spoločný rozhovor o nadchádzajúcom dni. Keď deti spia samy, znamená to, že sú samy. A to môže spôsobiť, že deti budú ráno obzvlášť potrebovať vašu pozornosť. Návrhy na spoločne strávený čas:

  • Venujte aspoň 5 minút objímaniu a túleniu sa.
  • Počas chôdze k stolu s raňajkami sa držte za ruky.
  • Zahrajte si nejakú rannú hru, napríklad si pri raňajkách môžete rozprávať o veciach, ktoré máte radi alebo o tom, čo vás čaká počas dňa.
  • Pocvičte si spolu aspoň trochu.

 

3. Varte spolu

Spoločné varenie je skvelý spôsob ako spojiť prípravu večere s rodinnou zábavou. Niekto samozrejme musí pripraviť večeru. Využite to teda ako príležitosť na spojenie sa  so svojimi deťmi. Môžete si spoločne vymyslieť tematické večere (palacinkový večer, špagetový večer, večer zameraný na konkrétnu krajinu). Rozhodnite sa spoločne, aké jedlo pripravíte, nachystajte suroviny, pripravte riad, oblečte si zábavné zástery a začnite.

 

4. Pocvičte si spolu

Deti milujú spoločné aktivity s rodičmi. Cvičenie je výborný spôsob, ako v deťoch vypestovať zdravé návyky a zároveň s nimi stráviť nejaký čas. Môžete sa poobzerať po dome a hľadať spôsoby, ako prispôsobiť cvičenie vášmu prostrediu. Jedným z návrhov je umiestniť dve plyšové zvieratá pár metrov od seba, potom skákať medzi nimi, okolo nich pridať výpady a drepy. Môžete tiež robiť sériu klikov, zatiaľ čo vaše menšie dieťa vám sedí na chrbte. S väčšími deťmi môžete pohľadať videá so zložitejšími cvikmi.

 

5. Zdieľajte veci o sebe

Tento nápad pochádza od Michelle Obamovej. Každý večer si pri stole porozprávajte o svojich úspechoch a nezdaroch počas dňa. Michele Obama hovorí: „Hráme hru, ktorá sa volá „ruže a tŕne“, každý zdieľame svoju ružu a tŕň.“ Tento typ interakcie vedie deti k rozprávaniu, a tiež umožňuje deťom nahliadnuť do vášho dňa a naopak vy sa o svojich deťoch veľa dozviete.

 

6. Zaveďte zábavné rodinné večery

Tradícia spoločného rodinného večera je jednoducho úžasná tradícia. Urobte si čas a urobte z rodinného času prioritu. Tieto vzácne spomienky zostanú vryté v detských mysliach a pravdepodobne tieto tradície prenesú aj na svoje deti. Vymyslite spoločný program, pripravte veľa obľúbeného jedla a zabavte sa.

 

7. Smejte sa bláznite sa s deťmi

Smejte sa a bláznite sa so svojím dieťaťom. Jedným z najdôležitejších okamihov spojenia rodiny je jednoducho sa zasmiať. Popustite uzdu svojmu bláznivému, veselému vnútornému dieťaťu, svoje starosti odložte na chvíľu bokom a zamerajte sa na daný moment. Nájdite si čas na smiech, život a lásku.

 

8. Venujte sa deťom naplno

Keď rozhodnete tráviť čas kvalitne so svojím dieťaťom, vypnite všetky technológie. Snažte sa neposielať SMS, odpovedať na hovory, prezerať sociálne siete alebo pozerať televíziu. Buďte tu chvíľu neobmedzene a naplno len pre vaše deti. Nie je nič dôležitejšie vo vašom živote ako ich blaho.

 
Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku