Ako sa vrátiť k prežívaniu krásy obyčajného života? Robte tieto aktivity, radí mních

Zenový budhistický mních Šunmjó Masuno vo svojej knihe Umenie obyčajného života približuje ako sa tešiť z obyčajného života.
Zenový budhistický mních Šunmjó Masuno vo svojej knihe Umenie obyčajného života približuje ako sa tešiť z obyčajného života. / Foto: Pexels

Možno si aj vy občas uvedomíte, že žijete uponáhľaný život. Ako sa naučiť spomaliť a vychutnávať si jeho krásu?

 

Zenový budhistický mních Šunmjó Masuno, ktorý pôsobí ako hlavný kňaz v zenovom chráme v Japonsku a pracuje ako architekt zenových záhrad pre hotely, inštitúcie či veľvyslanectvá vo svojej knihe Umenie obyčajného života približuje ako sa tešiť z obyčajného života praktizovaním jednoduchých cvičení.

 

1 | Urobte si čas na ničnerobenie

Má niekto z nás v každodennom živote čas nemyslieť na nič? Predstavujem si, že väčšina ľudí povie: „Nemám na to ani chvíľu.“ Sme v časovej tiesni, tlačí nás práca a všeličo iné v živote. Moderný život je uponáhľanejší, než bol v minulosti. Celý deň, každučký deň, sa zo všetkých síl usilujeme jednoducho robiť to, čo musíme. Ak sa ponoríme do rutiny, podvedome, ale nevyhnutne opúšťame svoje pravé ja a pravé šťastie. Každý deň vám stačí desať minút. Pokúste sa urobiť si čas na ničnerobenie, jednoducho na to, aby ste nemysleli na nič. Len sa snažte vyprázdniť si myseľ a nebyť zaujatý vecami, ktoré vás obklopujú. V mysli sa vám budú vynárať rozličné myšlienky, no snažte sa ich zahnať, postupne, jednu za druhou. Keď to urobíte, začnete si uvedomovať prítomnú chvíľu, drobné zmeny v prírode, ktoré vás držia pri živote. Keď vás nebudú rozptyľovať iné veci, môže sa odhaliť vaše čisté, úprimné ja. Urobte si čas na to, aby ste na nič nemysleli. To je prvý krok k vytvoreniu obyčajného života.
 

2 | Vstaňte o 15 minút skôr

Keď máme nedostatok času, tento nedostatok zasahuje aj naše srdce. Automaticky hovoríme: „Som zaneprázdnený – nemám čas.“ Pri takomto pocite sa myseľ stáva ešte hektickejšou. Ale naozaj sme takí zaneprázdnení? Nenútime sa do náhlenia sami? V japončine sa „zaneprázdnenosť“ zapisuje takými istými znakmi ako slová „stratiť“ a „srdce“. Nie sme zaneprázdnení preto, lebo nemáme dosť času. Zaneprázdnení sme preto, lebo nemáme miesto v srdci. Najmä ak sú okolnosti pohnuté, usilujte sa vstať o pätnásť minút skôr ako zvyčajne. Pretiahnite si chrbát a pomaly dýchajte z miesta pod pupkom – z bodu, ktorý nazývame tanden. Keď si upravíte dýchanie, prirodzene sa vám utíši aj myseľ. Keď potom budete vychutnávať šálku čaju alebo kávy, pozerajte sa cez okno na oblohu. Usilujte sa počúvať vtáčí štebot. Práve takto si vytvoríte priestor v mysli. Netreba veľa. Stačí, že vstanete o pätnásť minút skôr, a zázračne vás to oslobodí od zaneprázdnenosti.
 

3 | Pri jedle sa sústreďte na jedenie

Ste pri jedení naozaj sústredení na jedenie? Raňajkujete náhlivo, takmer vo dverách? Obedujete s kolegami počas rozhovoru o pracovných záležitostiach? Pri večeri sledujete televízor? Samotný akt jedenia si však takto vôbec neuvedomujete. V zenovom budhizme existuje porekadlo: „Jedzte a pite celým srdcom“. Znamená to, že keď pijete čaj, sústredíte sa na  pitie čaju a nič iné. Keď jete, sústredíte sa na jedlo. Keď si vychutnávate jedlo myslite na ľudí, ktorí jedlo uvarili. Predstavte si pole, kde vypestovali zeleninu. Precíťte vďačnosť za štedrosť prírody. Kým sa jedlo dostane až k vám, prechádza rukami stoviek ľudí. Uvedomte si, aký ste v danom momente šťastný, že môžete túto stravu prijímať.

 

4 | Úprimne si verte

Schopnosť je v každom z nás – nikto nemá nulový potenciál. Otázka je, ako ho uvoľníme. Pre tých, ktorí sa cítia bezradní, alebo stratili istotu, jestvuje jediná odpoveď: Posilnite sebadôveru. Musíte si naplno uvedomiť svoje schopnosti. Ak sa pousilujete uvoľniť viac zo svojho potenciálu, urobíte objav. Uveríte v možnosti, ktoré sú vo vás. Život neplynie vždy hladko. Naše úsilie sa niekedy nedočká odmeny. Nebojte sa posunúť vpred. Či sa trápite pre zamestnanie alebo pre medziľudské vzťahy, ak si všetko držíte v hlave, vtedy dovolíte, aby sa vás zmocnili pocity ako: „Toto nedokážem.“ Alebo: „To nikdy nevyjde.“ Ale ak do toho skočíte rovnými nohami, možno budete prekvapení, ako ľahko sa dá niečo uskutočniť alebo nájsť riešenie.

 

5 | Dýchajte pomaly

Keď sedíte pri pracovnom stole, nakláňate sa dopredu alebo sa hrbíte. Táto poloha je neprirodzená, ovplyvňuje sústredenosť a každá drobnosť vás môže vyrušiť alebo podráždiť. Skúste cvičenie zazen päť minút počas obedňajšej prestávky sediac na stoličke. Základom zazenu je zosúladenie držania tela, dýchania a mysle. Najskôr si upravte držanie tela, aby ste mali hlavu a kostrč v jednej línií. Keby ste sa videli zboku, chrbtica by tvorila esovitú krivku a od hlavy ku kostrči by sa dala narysovať priamka. Potom sa venujte dýchaniu. V stresových situáciách v práci sa možno nadýchnete a vydýchnete sedem alebo osemkrát za minútu. Sústredením na dýchanie môžete tento počet prirodzene znížiť na tri alebo štyri vdychy a výdychy za minútu. Keď sa tak stane, myseľ sa prirodzene ustáli. Týmto cvičením sa môže osviežiť hlava aj srdce.

 

6 | Nemyslite na nepríjemné veci tesne pred spaním

Všetci máme noci, keď nemôžeme spať, trápia nás nepríjemné myšlienky alebo úzkosti, nedokážeme potlačiť starosti. Vtedy je pravý čas a cvičenie zazenu. Tiché cvičenie uvoľňuje v mozgu neutortansmiter serotonín, ktorý pôsobí ako stabilizátor duševného stavu. Ukázalo sa, že je účinný pri zastavovaní depresie. Len čo bude mozog v uvoľnenom stave, postupne sa uvoľnia aj cievy a zlepší sa prúdenie krvi. Celé telo vám zaleje teplo. Po vyčistení mentálnej hmly budete prirodzene ospalý. Keď si ľahnete do postele, pustite z hlavy všetko, čo sa vám stalo, odkedy ste sa ráno zobudili a buďte vďačný, že ste prežili tento deň. Keď sa na druhý deň zobudíte, budete sa cítiť osviežený.

Zdieľať na facebooku