Drobné návyky, ktoré môžu zmeniť váš život

Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, stačí začať s malými zmenami.
Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, stačí začať s malými zmenami. / Zdroj: Unsplash

Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, stačí začať s malými nenápadnými krokmi.

 

Posúvajte sa dopredu

Nikdy neexistuje ospravedlnenie na to prestať sa učiť, rásť a rozvíjať. Sledujte ľudí na sociálnych médiách, ktorí uverejňujú alebo zdieľajú zaujímavé články a nápady. Ráno si prečítajte nejaký inšpiratívny príbeh. Vypočujte si rozhovory so zaujímavými ľuďmi, ktorí dosiahli svoje ciele. To, akými informáciami sa obklopujete, priamo súvisí s vašim vlastným rastom a váš osobný rast priamo súvisí s vašim úspechom.

 

Začnite každý deň otázkou: „Ako môžem dnes zmeniť svoj život?“

Prestaňte žiť každý deň s myšlienkou, že ho musíte nejako prežiť, pričom čakáte na víkend či dovolenku. Uvedomte si, že nadchádzajúce hodiny sú plné potenciálu, aby ste mohli urobiť niečo, čo zmení váš život navždy. Jediným rozdielom je vaša ochota vidieť veci inak a vaša snaha o zlepšenie.

 

Odpovedajte čo najskôr

Ak vám niekto pošle sms správu, odpovedzte hneď, ako ju uvidíte. A vždy sa snažte reagovať na dôležité e-maily hneď, ako vám prídu. Tým zabezpečíte, že vám nezostane množstvo nevybavených úloh, ktoré je potrebné si neustále pamätať a zaťažujú vašu myseľ.

 

Myslite na svoje budúce ja

Ak chcete zmeniť svoj život, musíte začať uvažovať o potrebách a želaniach svojho budúceho ja. Vždy, keď sa vám naskytne nejaká príležitosť, pozrite sa na ňu z pohľadu vašej budúcnosti. Snažte sa robiť rozhodnutia v prospech vášho budúceho ja.

 

Napĺňajte svoje základné potreby

V niektorých situáciách si náš život vyžaduje, aby sme išli za hranice našich možností. Preto je potrebné dodržiavať aspoň základné potreby. Jedzte, keď ste hladný. A keď ste už naozaj unavený, pospite si. Snaha popierať dôležitosť vašich najnákladnejších potrieb neznamená, že ste veľmi zaneprázdnení, skôr ste na dobrej ceste k ochoreniu alebo k vyhoreniu. Práve v tom najstresujúcejšom a najťažšom období sa musíte o seba starať čo najviac a dopriať telu to, čo potrebuje.

 

Menej sa hnevajte

Keď vidíte alebo počujete niečo, čo vás okamžite rozčúli, skôr ako zareagujete zamyslite sa nad touto situáciou a pokúste sa ju trochu rozanalyzovať. Zistite, odkiaľ prišiel váš hnev, a opýtajte sa sami seba, komu by mohla pomôcť vaša reakcia. Ak sa naučíte využiť túto prestávku medzi situáciou a vašou priamou reakciou, zmení sa spôsob, akým sa pozeráte na všetko a už vás tak ľahko niečo nenahnevá.

 

Uvedomte si vplyvy na svoj život

Viete, že ľudia, s ktorými trávite najviac času, majú významný vplyv na to, kým ste? Uvedomujete si však aj to, že to, čím sa obklopujete a informácie, ktoré absorbujete, má na vás rovnaký účinok? Urobte si revíziu toho, koho sledujete online, akými ľuďmi sa obklopujete, a aké informácie zdieľate. Skontrolujte, v akom prostredí sa nachádzate, či už v práci alebo doma pretože vaše prostredie má na vás podvedomý vplyv. Ak sa vo svojom prostredí necítite dobre je možné, že to má vplyv aj na iné aspekty vášho života, či vašej kariéry.

 

Nemajte obavy hovoriť „nie“

Vaša energia je každý deň obmedzená. Uistite sa, že robíte len to, na čom vám skutočne záleží. Nemali by ste sa cítiť zle, keď poviete „nie“ niektorým veciam. V konečnom dôsledku je to ten najlepší prostriedok na sebazáchovu.

 

Cvičte presmerovanie vašej pozornosti

Ak sa neustále zaoberáte nejakou negatívnou myšlienkou alebo si v hlave opakovane prehrávate nepríjemnú situáciu, riešením nie je premýšľať, až kým nedospejete k nejakému záveru. Riešením je zvyčajne odvrátiť pozornosť od negatívneho smerom k niečomu produktívnemu a pozitívnemu. Nasmerujte svoju pozornosť na niečo, čo vám pomôže, nie na negatívne myšlienky, ktoré môžu spôsobiť, že sa vo svojom probléme budete točiť dookola.

 

Podeľte sa o svoje nápady dôsledne a jasne

Mať nápady je skvelé, ale nikam nevedú, ak ich nedokážete vyjadriť alebo ak neprídete s akčným plánom, ktorý umožní ich realizáciu.

 

Zdieľať na facebooku