Senzorická hra – čo je to, a prečo je pre deti taká dôležitá?

Tipy na senzorické hry pre deti
Tipy na senzorické hry pre deti / Zdroj: Pexels

Deťom pri hre pomáha rozvíjať ich kognitívne schopnosti kombinácia hmatu s ostatnými zmyslami. Senzorická hra je akákoľvek forma hry, ktorá kombinuje dotyk, čuch, chuť, pohyb, rovnováhu tela, zrak a sluch.

 

Aké sú výhody senzorickej hry?

Počas senzorickej hry nejde len o to dovoliť deťom veľký neporiadok, ale najmä o rozvoj dôležitých zručností, ktoré hrou získajú. Pre dieťa je jediným vstupom fyzická stimulácia. Keď zdvihne dve rôzne stavebnice, uvedomí si, že jedna je ľahšia ako druhá. Keď sa počas učenia zapájajú viaceré zmysly, mení sa štruktúra mozgu. Napríklad ľudia, ktorí používajú Braillovo písmo na čítanie, majú oveľa rozvinutejšiu somatosenzorickú,  ktorá zodpovedá za rozlišovanie vnemov ako hmat, tlak, bolesť či rozlišovanie informácií zo svalov. Ako hovorí Caitrin Blake z Concordia University Nebraska „poskytnutím rôznych materiálov študentom, s ktorými môžu fyzicky manipulovať, hrať sa a objavovať ich, im učitelia pomáhajú dozvedieť sa viac o svete a rozvíjať kľúčové zručnosti, ktoré budú neskôr v živote využívať.“

 

Tu je 5 dôvodov, prečo je zmyslová hra prospešná:

  1. Výskumy ukazujú, že senzorická hra vytvára nervové spojenia v mozgových dráhach, čo vedie k schopnosti dieťaťa plniť komplexnejšie vzdelávacie úlohy.
  2. Senzorická hra podporuje rozvoj jazyka, kognitívny rast, jemné a hrubé motorické zručnosti, zručnosti pri riešení problémov a sociálnu interakciu.
  3. Tento typ hry pomáha pri vývoji a zlepšovaní pamäte.
  4. Senzorická hra je vynikajúca na upokojenie úzkostlivého alebo frustrovaného dieťaťa.
  5. Pomáha deťom naučiť sa o vlastnostiach materiálov (horúce, studené, lepkavé, suché).

 

Tipy na senzorické aktivity na doma

Zamrznuté pom pom guličky

Ak máte doma farebné pom pom guličky môžete ich dať do nádoby s vodou a nechať zamraziť. Po vybratí z mrazničky môže dieťa guličky polievať teplou vodou, aby sa pomaly roztápali a následne ich môže po jednej vyberať rukou alebo pinzetou, čím si precvičí aj jemnú motoriku. Hmatom zároveň vníma rozdiely medzi teplotami, ale dokáže rozlišovať aj zamrznuté a roztopené guličky, ktoré sú na dotyk mäkšie.

 

Senzorické hry - pom guličky / Zdroj: happytoddlerplaytime.com

 

Penový piesok

Na tvorbu penového piesku budete potrebovať nádobu, v ktorej zmiešate piesok a penu na holenie. Nie sú stanovené žiadne skutočné množstvá. Množstvo piesku a holiacej peny je možné pridávať, až kým nebudete spokojní s konzistenciou. S takto zarobeným pieskom sa môže dieťa hrať rôznymi spôsobmi, môžete do neho schovať rôzne drobné predmety a hračky, ktoré potom dieťa rukami hľadá. Pri tejto aktivite si dieťa precvičuje koordináciu rúk a očí a pri manipulácií s predmetmi aj jemnú motoriku.

 

Senzorické hry s pieskom / Zdroj: Learning4Kids

 

Dieťa si môže do piesku len tak kresliť či písať a precvičovať si tak svoju znalosť abecedy alebo čísel. Mladšie deti môžu kresliť rôzne tvary, ktoré môžete potom spolu pomenovať.

 

Senzorické hry s penou na holenie / Zdroj: learning4kids.com

 

Zábavné hry s penou na holenie

Holiaca pena predstavuje zaujímavú alternatívu k papieru, na ktorom sa dá ľahko a zaujímavo tvoriť. Potrebujete podložku, penu na holenie a potravinárske tekuté alebo práškové farbivo. Na podložku nastriekajte väčšie množstvo peny, rozotrite, pridajte podľa potreby farbu a zábava môže začať.

Môžete napríklad prstami vytvoriť farebnú dúhu, dieťa sa tak môže naučiť postupnosť farieb, ktoré obsahuje skutočná dúha, túto znalosť skôr či neskôr ocení v škole.

 

Senzorické hry s penou na holenie - dúha / Zdroj: nurturestore.co.uk

 

Dá sa do nej kresliť rôznymi nástrojmi, napríklad špáradlom a premiešavať tak nakvapkané farbivo a sledovať ako sa jednotlivé farby navzájom premiešavajú.

 

Senzorické hry s penou na holenie / Zdroj: laughingkidslearn.com

 

Ale detskej fantázií sa medze nekladú, takže hru môžete ponechať na deti a uvidíte, ako sa dokážu s trochou peny na holenie zabaviť.

 

Senzorické hry s penou pre deti / Zdroj: hellouwonderful.co

Zdieľať na facebooku