Vezmite si do rúk pravidelne pero. Písanie rukou má svoje výhody

Písanie rukou má viacero výhod.
Písanie rukou má viacero výhod. / Zdroj: Pexels / Tirachard Kumtanom

V súčasnej dobe už takmer všetci píšeme na klávesnici častejšie ako rukou. Hoci písanie na klávesnici môže byť rýchlejšie a pohodlnejšie, výskum ukazuje, že písanie rukou má svoje jedinečné výhody. 

 

1. Zlepšuje mentálne zdravie

Psychológovia zistili, že písanie, ktoré je zamerané na vyjadrenie emócií môže ľuďom pomôcť spoznať a vyrovnať sa so svojimi pocitmi. Štúdie z 80. rokov 20. storočia zistili, že písanie môže byť doslova liekom, ak človek píše o svojich pocitoch každý deň po dobu minimálne 15 až 30 minút. To môže viesť k mnohým zlepšeniam duševného zdravia od nižšieho stresu až po zlepšenie imunitnej funkcie.

 

2. Zvyšuje logické a kritické myslenie

Pri písaní rukou je človek viac vystavený kritickému mysleniu, ako pri písaní na klávesnici. Písanie rukou totiž umožňuje dôkladnejšie si premyslieť informácie, ktoré sú zaznamenávané. Umožňuje teda, aby sa vytvorili medzi jednotlivými informáciami logické prepojenia. Ľudia, ktorí často píšu rukou tak dokážu ľahšie identifikovať vzťahy medzi abstraktnými myšlienkami, a tiež nájsť nekonvenčné riešenia zložitých problémov, a okrem toho aj ľahšie interpretovať kontext slov a viet.

 

3. Pomáha lepšie sa sústrediť

Ak píšeme rukou, pomáha nám to udržať mozog sústredený len na písanie a správnu formuláciu myšlienok. Ide vlastne o praktizovanie mindfulness cvičenia, ktorého cieľom je sústrediť sa len na jednu vec v danej chvíli.

 

4. Zlepšuje funkciu mozgu

Písanie rukou pôsobí pre mozog ako cvičenie. Podľa denníka The Wall Street Journal niektorí lekári tvrdia, že akt písania, ktorý zapája motorické zručnosti a pamäť je výborným kognitívnym cvičením a pôsobí proti starnutiu mozgu.

 

5. Pôsobí upokojujúco

Písanie rukou nám umožňuje spomaliť a plne sa ponoriť do našich myšlienok, pretože má upokojujúci rytmus. Písanie môže skutočne upokojiť mozog, čo z neho robí dokonalú aktivitu na večer. Podľa grafológa a experta na písanie rukou, Dr. Marca Seifer, „napísanie vety ako „budem pokojnejší“ aspoň 20-krát denne môže mať pozitívny vplyv na osoby s poruchou pozornosti.

 

6. Pomáha pri vzdelávaní

Nové dôkazy naznačujú, že spojenie medzi písaním rukou a vzdelávaním sú významné. Deti sa nielenže učia čítať rýchlejšie, keď sa naučia písať rukou, ale dokážu aj lepšie uchovávať informácie. Niektoré výskumy dokazujú, že tí, ktorí si robia poznámky rukou, si v skutočnosti zapamätajú viac informácií ako tí, ktorí píšu na klávesnici. Štúdia uverejnená v časopise Psychological science uvádza, že študenti, ktorí si robili poznámky písaním rukou, lepšie chápali preberané učivo na hodine ako tí, ktorí si robili poznámky na počítači, hoci dokázali zadať viac informácií. „Hlavnou výhodou písania poznámok bolo to, že spomaľovali ľudí,“ hovorí Daniel Oppenheimer, spoluautor štúdie a profesor psychológie na Carnegie Mellon University. Zatiaľ čo študenti, ktorí písali na klávesnici, dokázali napísať, čo počuli slovo za slovom, „ľudia, ktorí písali rukou, nemohli písať dostatočne rýchlo na to, aby si písali všetko doslovne - namiesto toho boli nútení preformulovať obsah vlastnými slovami,“ hovorí Oppenheimer. „Aby tak mohli spraviť, museli premýšľať o hlavnej myšlienke a vlastne pochopiť argumenty. Toto im pomohlo naučiť sa prednášaný text jednoduchšie. “

 

7. Pomáha ľuďom s dyslexiou

Deborah Spear, akademická terapeutka so sídlom vo Great Falls, hovorí, že písanie rukou je neoddeliteľnou súčasťou jej práce so študentmi, ktorí majú dyslexiu. Uprednostňuje písanie písaným písmom „Pretože všetky písmená začínajú na základnej línii a pero sa plynulo pohybuje zľava doprava, písané písmo sa ľahšie učí ľuďmi trpiacimi dyslexiou, ktorí majú problémy so správnym formovaním slov.“

 

8. Pomáha prekonať depresiu a úzkosť

Keď sa človek cíti smutný alebo vystresovaný, niekedy zhmotnenie myšlienok ich napísaním môže byť úžasnou liečbou. Písanie rukou, a najmä písanie písaným písmom, je rytmické, takže pomáha nepokojným myšlienkam upokojiť sa. Napísaním problému sa môže človeku podariť problémy zároveň pochopiť a ľahšie spracovať, keď ich vložíte na papier.

Zdieľať na facebooku