Vedecké pokusy pre deti

Tipy na vedecké experimenty pre deti
Tipy na vedecké experimenty pre deti / Zdroj: kidzworld.com / science4fun.com

Experimenty sú pre deti najlepšou formou, ako im predstaviť vedu a nadchnúť ich pre ňu. 

 

Ako postupovať pri domácich experimentoch

Pred začatím samotného experimentu je treba deťom vopred vysvetliť, čo budete robiť a k čomu sa chcete dopracovať. Nie je nutné používať odborné výrazy a terminológiu. V rámci samotného experimentu sa deťom otvára priestor pre ich vlastné postrehy a pripomienky. Nie je vždy nutné striktne dodržiavať postup, naopak, je vhodné, aby deti samy premýšľali, navrhovali nové možnosti a celý proces tým obohacovali. Experimenty, ktoré sú predvádzané učiteľom alebo akoukoľvek dospelou osobou vo veľkej miere neprispievajú k hlbšiemu porozumeniu, rozvíjaniu zručností a ich následnému využitiu. Experimenty by mali vychádzať z prostredia, v ktorom deti žijú, a mala by sa pri nich využívať ich predstavivosť, aby mohli samy skúmať, generovať hypotézy a overovať ich formou experimentov.

 

Pokus: ako rastliny prijímajú vodu

Tento pokus je vhodný najmä pre žiakov 3. ročníka.

 

Budete potrebovať: biele kvety (napríklad ružu) a vodu, v ktorej rozpustíte trochu potravinárskeho farbiva.

 

Postup: Vložte rastlinu do zafarbenej vody a nechajte ju tam jeden deň. Po pár dňoch sa na rastline objavia škvrny od farby, ktorú ste použili vo vode.

 

Vysvetlenie: Stonky rastlín obsahujú tenké trubičky, ktoré sa volajú kapiláry. Zafarbená voda je nasávaná stonkou až do kvetu. Najskôr je vidieť farbivo na konci kvetov. Za tri dni bude takmer celá kvetina poznamenaná farbou. Rastliny s krátkou stonkou sa menia rýchlejšie ako rastliny s dlhou stonkou, pretože vode trvá kratšie, kým sa dostane k okvetným lístkom.

 

 

Experiment s plávajúcim vajíčkom

Budete potrebovať: 2 vajcia, 2 poháre vody, soľ

 

Postup: Do prvého pohára s vodou vložte vajce. Do druhého pohára nalejte teplú vodu a pridajte 5 čajových lyžičiek soli. Keď voda trošku vychladne, opäť do nej vložte vajíčko a môžete pozorovať, ako sa vajíčko bude vznášať na hladine.

 

Vysvetlenie: Kľúčom je hustota molekúl. Hustota bežného vajíčka je väčšia ako hustota čistej vody a preto vajce klesne ku dnu. No hustota soli zmiešanej s vodou je už väčšia, tým pádom vajce ostane plávať.

 

Pokus s plávajúcim vajíčkom / Zdroj: science4fun.com

 

Ako si vyrobiť lávovú lampu

Budete potrebovať:  fľašu s uzatváraním, vodu, olej, potravinárske farbivo, akékoľvek šumivé tablety

 

Postup: Do polovice fľaše nalejte obyčajnú vodu. Potom vlejte rovnaké množstvo oleja. Pozorujte, ako sa olej postupne oddelí od vody. Na dne fľaše je voda a nad ňou olej. Pridajte zopár kvapiek potravinového farbiva. A nakoniec dve šumivé tablety. Fľašu rýchlo uzatvorte a pozorujte, čo sa deje.

 

Vysvetlenie: Olej ostane na povrchu vody preto, lebo má nižšiu hustotu. Voda je hustejšia, preto sa drží na dne. Farbivo prechádza cez olej a zmieša sa s vodou v spodnej časti. Pri rozpúšťaní šumivých tabliet sa z nich uvoľňuje oxid uhličitý, preto z nich vychádzajú bublinky. Oxid uhličitý sa ale do vody nevracia, ostáva nad ňou. Preto tablety postupne vyšumia.

 

Ako si vyrobiť lávovú lampu / Zdroj: kidzworld.com

 

Zdieľať na facebooku