Ako naučiť dieťa cudzí jazyk? Začnite čo najskôr

Cudzí jazyk by sme mali začať učiť dieťa čo najskôr.
Cudzí jazyk by sme mali začať učiť dieťa čo najskôr. / Foto: Bigstock

Cudzí jazyk je pre človeka výhodou. Kedy a ako ho dieťa začať učiť?

 

Každé dieťa sa rodí so schopnosťou napodobňovať zvuky akéhokoľvek jazyka. Ale v čase, keď má dieťa okolo 10 mesiacov, začína zužovať rozsah zvukov na tie, ktoré počuje okolo seba. Niektorí vedci tvrdia, že schopnosť naučiť sa jednoducho druhý jazyka dosahuje vrchol vo veku 6 alebo 7 rokov. Iní tvrdia, že táto schopnosť pretrváva až do puberty. No všetci sa zhodujú na tom, že je oveľa ťažšie pre dieťa naučiť sa nový jazyk po puberte. Ak chcete, aby sa vaše dieťa učilo druhý jazyk, najlepšie je predstaviť mu ho čo najskôr.

 

Začnite čo najskôr

Štúdie Harvardskej univerzity potvrdzujú, že kreativita, schopnosť kritického myslenia a flexibilita mysle sa výrazne zlepšia, ak sa deti v mladšom veku učili druhý jazyk. Prvé tri roky života, sa považujú za veľmi dôležité obdobie v živote dieťaťa, pretože počas tohto obdobia sa vytvárajú základy analytického myslenia a učenia sa. To znamená, že deti majú prirodzenú schopnosť učiť sa, ktorá sa vyvíja počas prvých 3 až 4 rokov života. Dvoj až trojročné deti nielen rýchlo rozširujú svoju slovnú zásobu, ale začínajú rozpoznávať aj rôzne rečové vzorce, ktoré počuli od narodenia. Ako hovorí riaditeľ jazykovej školy pre deti v New Yorku, Fran Thisut Thibaut „čím skôr dieťaťu predstavíte druhý jazyk, tým ľahšie preň bude zachytiť jeho jedinečné zvuky. Schopnosť zachytiť správnu výslovnosť je najsilnejšia pred dosiahnutím tretieho roku, pretože túto schopnosť strácame, ak jej nie sme vystavení včas“.

 

Ako začať s vyučovaním cudzieho jazyka

Nájdite kurz pre deti

Ak vaše dieťa nemá doma možnosť naučiť sa druhý jazyk, môžete ho zapísať do jazykovej triedy pre deti. Niektoré jazykové školy ponúkajú kurzy už pre najmenšie deti.

 

Pri hľadaní triedy sa uistite, že spĺňa nasledujúce kritériá:

  • Vyučuje ho rodený cudzinec, tzv. native speaker. Deti, ktoré sa učia cudzí jazyk pred začiatkom puberty, majú potenciál hovoriť s prízvukom blízkym rodnému jazyku. Preto je obzvlášť dôležité, aby sa deti naučili správne opakovať slová a frázy. Mali by ste sa tiež pokúsiť nájsť triedu, v ktorej učiteľ hovorí len cudzím jazykom bez použitia slovenčiny.
  • Je to pre deti zábavné a pútavé. Dobrá trieda pre deti by mala na výučbu jazyka používať piesne, hry a ďalšie aktivity vhodné pre deti.
  • Vyučovacia hodina trvá primerane dlho. Niektoré školy ponúkajú súkromné ​​hodiny, ktoré umožňujú deťom učiť sa individuálnym tempom, ako aj skupinové hodiny, ktoré môžu zahŕňať naraz šesť až osem detí. Lekcie sa môžu pohybovať aj v dĺžke, napríklad od 45 minút do 90 minút. Predtým, ako svoje dieťa zapíšete do akéhokoľvek programu, vyskúšajte si hodinu, aby ste zistili, či je to pre vaše dieťa vhodný spôsob učenia, ale najmä, či ho to bude baviť.

 

Učte sa spolu doma

Aj keď triedy môžu byť dobrým základom pre štúdium jazykov, doma môžete zlepšiť učenie jazyka mnohým spôsobmi a ďaleko prirodzenejšie. Tu je niekoľko spôsobov, ako na učenie doma:

  • Začleňte nový jazyk do svojich každodenných činností a konverzácií. Čím viac je vaše dieťa vystavené jazyku, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa ho naučí.
  • Predstavte svojmu dieťaťu obrázkové knihy, videá a televízne programy v cudzom jazyku zamerané na malé deti.
  • Pozvite domov hostí, ktorí plynule hovoria iným jazykom.
  • Naučte sa spolu farby a tvary, naučte sa počítať spolu a spievajte piesne. Hrajte spolu rôzne hry v cudzom jazyku.
  • Na prechádzke sa snažte pomenovať rôzne objekty.
  • Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako naučiť svoje dieťa cudzí jazyk, je počúvanie hudby, púšťajte si preto veselé detské pesničky, ktoré rozširujú detskú slovnú zásobu.
  • Keď požiadate svoje dieťa, aby niečo urobilo (napr. „Prines mi misku“ alebo „Poď sa najesť“), zopakujte tieto príkazy aj v druhom jazyku.
  • Pomenujte bežné predmety vo vašej domácnosti aj v druhom jazyku a povzbudzujte svoje dieťa, aby ich tiež tak nazývalo.

 

Opakujte čo najviac

Deti sa učia prostredníctvom opakovania. Tým, že ich vystavíte novým slovám a frázam znova a znova, pomôžete im si ľahšie tieto slová a frázy zapamätať. Spievajte si spolu tie isté piesne dokola a nabádajte svoje dieťa, aby si tak opakovalo novú slovnú zásobu.

 

Majte rozumné očakávania

Dieťa sa nenaučí plynulo hovoriť cudzím jazykom len z toho, že pravidelne počuje slová, pozerá videá alebo spieva piesne. Ale vystavovanie sa druhému jazyku mu pomôže porozumieť frázam a štruktúre cudzieho jazyka. To mu umožní ľahšie sa jazyk učiť a pochopiť ho.

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku