Farby učte deti hravo. Využiť môžete aj tieto aktivity

Farby môžete deti učiť hravou formou.
Farby môžete deti učiť hravou formou. / Foto: Bigstock

Ako učiť deti farby? Pripravili sme pre vás rôzne aktivity, ktoré môžete robiť s najmenšími deťmi.

 

Deti začínajú identifikovať farby okolo 18 mesiacov. Vymenovať rôzne farby dokážu medzi 2 - 3 rokom. Naučiť dieťa identifikovať a pomenovať akýkoľvek objekt sa môže zdať menej komplikované, ako naučiť deti rozpoznať rôzne farby, pretože ide o abstraktný pojem. „Svoje deti môžete začať učiť farby už v dvoch rokoch. Malé deti totiž zvyčajne milujú jasné farby. Najskôr ich začnite učiť základné farby: červená, zelená, žltá, modrá. Až keď sa naučia rozpoznať tieto farby, môžete pokračovať ďalšímihovorí Asha, detský psychológ.

 

Ako predstavovať farby deťom

Štúdia uverejnená v prestížnom časopise Scientific American, ktorú viedol Melody Dye, bývalý výskumník v oblasti kognitívnej vedy, naznačuje, že existuje problém v spôsobe, akým dospelí typicky prezentujú farby malým deťom: „farby predstavujeme tak, že ich povieme pred podstatnými menami. Takže často hovoríme priamo „červený balón“, namiesto „balón je červený“. Prečo na tom záleží? Vysvetľuje, že to súvisí s tým, ako funguje ľudská pozornosť. Je potrebné najskôr povedať konkrétne podstatné meno, aby ste zúžili zameranie dieťaťa a až potom môžete definovať jeho farbu. Dye ďalej vysvetľuje: „Povedzte radšej „balónik je červený“ aby ste pomohli definovať červenú farbu ako atribút balónika. Pomáha to deťom pochopiť, čo z balóna robí červený balón.“

 

Jednoduché tipy, ako naučiť deti farby

1. Hrajte sa s jedlom. Pri podávaní jedla vždy pomenujte farbu - hnedý chlieb, žltý syr, prúžky červenej papriky, kúsky zelenej brokolice, fialová čučoriedková kaša. Dieťa si časom spojí obľúbené jedlo s farbou a naučí sa farbu jedla vďaka tomu pomenovať.

 

2. Porovnávajte podobné objekty. Deti sa každý deň učia nové slová. Ak pri výučbe farieb porovnáte dva rôzne objekty, proces by sa im tým skomplikoval. „Dieťa dokáže ľahšie rozlíšiť farby dvoch loptičiek ako červenej lopty a zeleného svetra. Porovnaním dvoch identických objektov bude pre deti rozlíšenie farieb jasnejšie," hovorí Divya, predškolská učiteľka v Little Diamonds School.

 

3. Učte deti o farbách každý deň. Existuje mnoho príležitostí ako učiť deti o farbách počas každodenného života. Jedným zo spôsobov, ako môžete naučiť deti farby, je vybrať si každý týždeň jednu farbu a úplne sa na túto farbu zamerať. Môžete na danú farbu zvoliť jedlo, oblečenie a na prechádzkach ju hľadať vo svojom okolí a vždy na ňu upozorniť.

 

4. Využite oblečenie. Vždy pri obliekaní pomenujte farbu oblečenia, aké má vaše dieťa na sebe.

 

Zábavné aktivity na precvičovanie farieb

Farebné magnetky. Zmiešajte na tabuli či chladničke magnetky rôznych farebných objektov, ako je ovocie, kvety, či tvary a nechajte deti, nech ich usporiadajú podľa farieb.

 

Hľadanie farby. Dohodnite si spolu jednu farbu a skryte predmet tejto farby niekde v miestnosti, dieťa potom tento objekt konkrétnej farby hľadá.

 

Triedenie nálepiek. Nalepte na steny rôzne farebné papieriky a nechajte deti odlupovať tieto nálepky zo steny. Jednotlivé nálepky sa potom pokúste triediť podľa farieb. Okrem precvičovania farieb slúži táto aktivita ja na precvičenie jemnej motoriky.

 

Triedenie drobných objektov. Rozdeľte farebné drobné predmety do zodpovedajúcich nádobiek rovnakých farieb. Môžete použiť gumové medvedíky, gombíky, či farebné gumičky.

 

Experimenty s mliekom. Mlieko je skvelé médium na pridávanie farieb pomocou potravinárskeho farbiva. Porozprávajte sa o tom, aké farby ste pridali, a aké farby vďaka tomu vznikli: modrá + červená = fialová, modrá + žltá = zelená a červená + žltá = oranžová.

 

Skákanie s farbami. Nakreslite vonku veľké kruhy v rôznych farbách a nechajte deti, nech skočia na tú farbu, ktorú im poviete.

 

Farebné kocky ľadu. Zamrazte kocky ľadu zmiešané s potravinárskym farbivom. Nechajte potom spolu roztopiť kocky ľadu s rôznymi farbami a pozorujte, aké farby vzniknú ich spojením.

 

Vytvorte si vlastnú farebnú knihu. Či už si ju ušijete z farebných látok, alebo zopnete rôzne farebné papiere, je dôležité, aby sa vaše dieťa podieľalo na výrobe knihy. Spoločne si potom môžete listovať a jednotlivé farby pomenovávať.

 

Farebné pexeso. Vytvorte si pexeso so všetkými farbami. Pokúste sa potom s dieťaťom spárovať pexeso podľa farieb.

 

Farebné senzorické nádoby. Dajte do nádobky rôzne predmety jednej farby, a potom nechajte dieťa pomenovávať predmety a vždy sa spýtajte aj na farbu. Táto aktivita okrem učenia farieb slúži aj na rozvoj reči, nakoľko núti dieťa pomenovať, čo vidí a zároveň k predmetu, ktorý pozná priraďuje novú naučenú vlastnosť – farbu.

Zdieľať na facebooku