8 otázok, ktorými vyhodnotíte kvalitu vášho života

  Foto: Pexels

O svoje telo sa väčšinou staráme prirodzene, ale na duševné zdravie a pohodu často zabúdame.

 

Ľudia sa pravidelne starajú o svoje zdravie, absolvujú preventívne kontroly u všeobecného lekára či zubára. Avšak úplne zabúdajú na pravidelné zmapovanie svojho duševného zdravia a hodnotenie vlastnej kvality života. Uznávaný terapeut Robert Taibbi je presvedčený, že by to malo byť pre nás rovnako prirodzené. Definoval preto 8 otázok, ktoré vám pomôžu vyhodnotiť vašu situáciu kedykoľvek a kdekoľvek.

 

1 | Aká je vaša celková nálada?

Každý má dobré i zlé dni. Ale celkovo bez ohľadu na to, akou fázou práve prechádzate, úprimne si odpovedzte ako sa naozaj máte. Ako by ste ohodnotili svoju celkovú náladu na stupnici od 1 do 10 počas klasického priemerného dňa, pričom 1 je najnižšie hodnotenie a 10 najvyššie.

 

Ak je vaša odpoveď nižšia, ako 5 alebo 6, existuje niečo, čo by určite zlepšilo váš bežný život? Čo by vás presvedčilo, aby ste si udelili hodnotenie 8 alebo 9?

 

2 | Chceli, by ste, aby sa váš bežný deň neustále opakoval? 

Filozof Nietzsche vo svojej knihe The Gay Science diskutuje o večne opakujúcom sa živote a v podstate kladie túto otázku: Ak by ste dnešok museli prežiť znova, ako by ste sa rozhodli prežiť tento deň? Základnou myšlienkou tejto teórie je, že chcete každý deň ľutovať toho čo najmenej a zároveň robiť všetko najlepšie, ako môžete, aby ste boli ochotní žiť tento deň znova a znova. Vy ste tvorcom príbehu svojho života. Ide o aktívne podieľanie sa na svojom osude, nie len vziať si, čo vám život ponúkne, alebo v tom horšom prípade, žiť život nenaplnený, nespokojný a hlavne neprítomne, akoby ho riadil nejaký autopilot.

 

Takže sa skúste pozrieť na to, ako prežívate svoj bežný deň: Chceli by ste prežiť tento deň znova? Ak nie, prečo? Chýba vám v ňom niečo? Čo potrebujete k tomu, aby ste tvorili svoj život naozaj aktívne?

 

3 | Vyskytujú sa vo vašom živote pretrvávajúce problémy, ktorých sa nemôžete striasť?

Mnoho ľudí trápia rôzne chronické problémy - fyzická alebo psychická bolesť, nevyriešené dlhotrvajúce spory a problémy, ktoré vás môžu ochromiť. Môžete sa cítiť uväznení, pociťovať úzkosť a depresiu. Jediným riešením väčšiny problémov je však vedomá akcia.

 

Odpovedzte si úprimne, nech už je vaša odpoveď akokoľvek nepríjemná a bolestivá: je niečo, čo dokážete spraviť, aby ste vyriešili svoje problémy?

 

4 | Máte s niekým naozaj blízky vzťah?

Nemusí ísť o vzťah v tom najintímnejšom chápaní. Dôležité je mať vzťah či už s vašim partnerom alebo priateľom, s ktorým sa cítite v bezpečí, a ktorý vás naozaj pozná. Osoba, ktorej bezvýhradne dôverujete a môžete jej povedať skutočne všetko. Ako ukazujú výskumy, izolácia a osamelosť sú zabijaci duševného zdravia.

 

Zamyslite sa, máte takúto osobu vo svojom živote? Ak nie, je niečo, čo dokážete urobiť, aby ste prehĺbili svoj vzťah k niekomu?

 

5 | Sú vaše medziľudské vzťahy vyvážené?

Rovnováha je v každom vzťahu veľmi dôležitá. Vzťahy, ktoré nie sú v rovnováhe, časom prestanú fungovať a nakoniec sa rozpadnú. Máte pocit, že sa obetujete a nikto si vás aj napriek tomu necení? Alebo môžete mať pocit, že ostatní riadia váš život a vy nemáte kontrolu nad vlastným životom.

 

Skúste sa pozrieť s nadhľadom na vaše blízke vzťahy. Či už pracovné alebo partnerské. Sú vaše vzťahy dostatočne vyvážené? Ak nie, prečo? Dokážete spraviť niečo, aby ste ich vyvážili?

 

6 | Cítite sa v práci naplnený?

Pre niekoho je práca iba činnosťou, ktorú potrebujú na to, aby zarobili peniaze. Pre iného znamená práca kariéru, časť vlastnej identity, cestu spojenú s cieľmi. Pre tých šťastných je ich práca poslaním a životným cieľom.

 

Ste spokojný so svojou prácou? Ak nie, čo by ste chceli zmeniť, aby sa zlepšil váš každodenný pracovný život?

 

7 | Máte nejaké ciele, z ktorých sa môžete tešiť z budúcnosti?

Keď si pokúsite predstaviť svoju budúcnosť o 3, 5, 10, 20 rokov, čo si predstavíte? Je dôležité spomaliť, zhlboka sa nadýchnuť a predstaviť si svoju budúcnosť takú, akú by ste naozaj chceli. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, každý by mal mať nejakú víziu, kam by mal smerovať ich život, aby sa cítil naplnený. Aby ste sa mohli pozerať vpred, mali by ste si stanoviť ciele, či už veľké alebo malé a predstaviť si ich dosiahnutie.

 

Čo by ste chceli v budúcnosti naozaj dokázať? Na čo sa v budúcnosti tešíte? Môžete už teraz spraviť niečo pre svoju budúcnosť?

 

8 | Máte zoznam želaní, čo by ste chceli vidieť, zažiť, dosiahnuť počas svojho života?

Čo všetko by ste potrebovali vykonať v živote, aby ste na jeho konci mohli povedať, že váš život stál za to a užili ste si ho? Skúste sa na svoj život pozrieť z väčšej perspektívy. Existuje tak veľmi veľa vecí na tomto svete, ktoré stoja za vyskúšanie. Život je príliš krátky, ale vy máte ešte stále čas. Na čo čakáte?

 

Ako ste žili doposiaľ, kam váš život smeruje, čo by ste chceli spraviť inak? Položte si tieto otázky a započúvajte sa do odpovedí.

Zdieľať na facebooku