Tipy, ako limitovať čas s digitálnymi technológiami

Čoraz viac ľudí sa začína zaujímať, ako žiť s technológiami v rovnováhe.
Čoraz viac ľudí sa začína zaujímať, ako žiť s technológiami v rovnováhe. / Foto: Unsplash

Pociťujete, že technológie vám zaberajú priveľa času? Tieto tipy vám poradia, ako sa od nich občas odstrihnúť? 

 

Štúdia, ktorú publikovala spoločnosť Deloitte v roku 2018 uvádza, že priemerne si každý človek skontroluje svoj mobilný telefón až 50-krát denne, a čo je zarážajúce až 70 % mladých ľudí vo veku od 18 - 24 rokov uviedlo, že pravidelne kontrolujú svoj mobil aj počas pozerania filmu alebo televízie či nakupovania. Hoci sú telefóny veľmi prospešné v mnohých situáciách existujú obavy z nadmerného množstva používania. V súčasnosti sa už mnoho ľudí snaží rôznymi spôsobmi obmedzovať svoj čas strávený na digitálnych zariadeniach, uvádzame zopár užitočných tipov ako na to.

 

Ako limitovať čas strávených s digitálnymi technológiami?

Vypnite si všetky upozornenia a notifikácie

Neustále zvukové či vizuálne upozornenia priťahujú pozornosť k mobilu a nabádajú používateľa ku kontrole pri každom zvuku. Ide o jedno z najhorších možných nastavení, preto ak máte záujem sa od mobilného telefónu oslobodiť, tak si rozhodne vypnite všetky notifikácie, či už na prichádzajúce maily, nové články z obľúbených stránok, či reklamy z aplikácií. Netýka sa to ale len mobilných telefónov. Často máme zosynchronizované rôzne zariadenia, takže je potrebné vykonať takéto opatrenie aj na notebooku, či tablete.

 

Neberte si so sebou telefón do spálne

Vymeňte mobilný telefón v spálni za klasický budík. Už len fakt, že ho nebudete mať po ruke spôsobí, že znížite možnosť častej kontroly obrazovky v noci. Výskum publikovaný vo vedeckom časopise Aplikovaná fyziológia zistil súvislosť medzi potlačenými hladinami melatonínu a vystavovaním sa modrému svetlu z obrazoviek. Melatonín je hormón zodpovedný za kontrolu cyklu spánku a bdenia. Takže, ak ho má vaše telo málo, môžete trpieť nespavosťou, ale aj únavou počas dňa a podráždenosťou. Modré svetlo z telefónu je umelá farba, ktorá napodobňuje denné svetlo. Vystavenie modrému svetlu môže ovplyvňovať vaše vnútorné hodiny a narušiť váš cirkadiánny rytmus. Ide o rytmus, ktorý je vlastne našimi vnútornými hodinami tela, ktoré regulujú náš cyklus spánku a bdenia. Ovplyvňuje všetko od uvoľňovania hormónov a stravovacích návykov až po telesnú teplotu a metabolizmus. 

 

Nehľadajte všetky informácie na internete

Ľudia, ktorí sa úplne spoliehajú na internet časom strácajú schopnosť vymyslieť akékoľvek originálne nápady, keďže sú zvyknutí, že všetko dokážu nájsť na internete. Skúste nájsť iné spôsoby ako získavať informácie. Veľa toho, čo v súčasnosti ľudia vyhľadávajú prostredníctvom vyhľadávačov, ani nie sú dôležité informácie. Ľudia už pri zmienkach o nejakej informácií overujú všetko na internete, či hľadajú doplňujúce informácie. A následkom toho plytváme drahocenným časom a zahlcujeme sa dátami a informáciami, ktoré nepotrebujeme.

 

Ak vás téma technológií a zdravý život s nimi zaujíma, určite siahnite aj po našej knihe Spojení navždy!

 

Aplikácie, ktoré vám pomôžu znížiť čas na digitálnych zariadeniach

Existujú aplikácie, ktoré vám pomôžu obmedziť váš čas, ktorý trávite na rôznych zariadeniach. Dokážu vás informovať, koľkokrát ste v daný deň skontrolovali svoj telefón, upozorňujú vás, ak prekračujete svoj internetový limit, ktorý si sami uložíte, či na určitý čas zablokujú telefón alebo blokujú rozptýlenie ako napríklad hry či rôzne iné aplikácie.

 

Qualitytime

Táto aplikácia slúži na hĺbkovú analýzu vašich aktivít na mobilnom telefóne. Meria čas strávený na telefóne, ale aj počet odomknutí obrazovky. Tiež ponúka štatistiky koľko času používateľ venoval tej-ktorej aplikácii. Jednou z najlepších funkcií tejto aplikácie je možnosť personalizovať si meranie aplikácií, keďže používanie niektorých aplikácii nie je vždy kontraproduktívne (fotoaparát, kalkulačka, a pod.). Používateľ si môže nastaviť ako dlho chce tráviť čas s rôznymi aplikáciami a po danom čase ho aplikácia Qualitytime upozorní, že prekročil ním zvolenú dĺžku času napríklad na Facebooku. Takúto funkciu si môžete nastaviť aj pre trávenie času na telefóne všeobecne. Quality Time uchováva štatistiky a používateľ tak môže sledovať svoj progres za predchádzajúce obdobie. 

 

neZávislosť

Podobnú aplikáciu nájdeme aj na Slovensku. Aplikácia neZávislosť je súčasťou projektu eSlovensko o.z. a je spolufinancovaná EÚ programom Connecting Europe Facility. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Linka detskej istoty. Jej účelom je ochrana pred závislosťou na internete. Aplikácia dokumentuje čas strávený používaním smartfónu a prehľadne zobrazuje kedy, koľko, a aké funkcie telefónu ste používali. Zároveň vás aplikácia osloví s prieskumnými otázkami s cieľom zistiť znaky závislosti. Výsledkom testu nadmerného používania internetu môže byť zelená, oranžová a červená úroveň. Zelená farba znamená, že používanie internetu v mobile je pod kontrolou, bez príznakov závislosti. Pri oranžovej sa môžu vyskytovať začínajúce problémy s používaním internetu, červená farba informuje, že sa už vyskytujú problémy s nadmerným používaním internetu a mala by sa vyhľadať pomoc odborníka. Používaním takejto aplikácie tak môžete pomôcť sebe, ale aj iným.

 

App detox

Aplikácia App detox umožňuje nastaviť pravidlá ku všetkým používaným aplikáciám v telefóne, či tablete. Viete si presne definovať čas strávený v aplikácii, maximálny počet jej otvorení v určitom časovom intervale, rozvrh kedy s aplikáciou môžete pracovať a podobne. Ak pravidlo, ktoré ste si stanovili porušíte a prekročíte limit, daná aplikácia sa automaticky vypne. Pre rodičov je výhodou, že môžu nastaviť heslo k rôznym aplikáciám v telefóne, a tak vedia obmedziť svojim deťom čas strávený hraním sa s mobilným telefónom alebo na tablete.

Zdieľať na facebooku