Aj v kanceláriách potrebujeme čo najviac z prírody, tvrdí výskum

Rastliny, prírodné materiály a slnečné svetlo v kancelárii by zamestnávatelia nemali podceňovať.
Rastliny, prírodné materiály a slnečné svetlo v kancelárii by zamestnávatelia nemali podceňovať. / Foto: Pexels

Viac prírody v kanceláriách prináša vyšší pocit spokojnosti u zamestnancov.

 

Podľa nedávno publikovanej štúdie pracovníci vystavení slnečnému žiareniu a prírodným prvkom na pracovisku, uvádzajú, že  majú lepšiu náladu, vyššiu spokojnosť so svojou prácou a cítia väčší záväzok voči zamestnávateľovi. Výskumní pracovníci z Centrálnej Michiganskej univerzity skúmali stovky pracovníkov zo Spojených štátov a Indie a pýtali sa ich na prítomnosť prírodných prvkov v ich pracovnom priestore, vrátane výhľadov z okien kancelárskych budov, ich šetričov obrazovky počítača alebo nástenných obrazov zobrazujúcich prírodné scény. Tiež sa pýtali, pracovníkov, ako dlho boli vystavení priamemu slnečnému žiareniu (v práci alebo počas dňa) alebo nepriamym slnečným svetlom cez okná. Počas výskumu vyhodnocovali pri zamestnancoch aj úrovne depresie a úzkostných symptómov, stresu v práci, spokojnosti a lojalitu voči zamestnávateľovi.

 

Prírodné prvky v kancelárií proti depresii

Analýzou dát, vedci zistili, že ľudia, ktorí sú počas práce vystavovaní rôznym prírodným prvkom v kancelárii, sú menej depresívni a viac spokojní s prácou a oveľa viac sa v práci angažujú ako tí, ktorí majú okolo seba menej alebo žiadne prírodné prvky.

Ešte silnejšie väzby boli pozorované pri vystavení slnečnému žiareniu. Nepriame slnečné svetlo na pracovisku bolo spojené so znížením depresívnych symptómov, zatiaľ čo priame slnečné svetlo bolo spojené so zvýšenou spokojnosťou zamestnancov a lojalitou zamestnancov.

 

Prečo môže mať pohľad na prírodu alebo slnečné svetlo pozitívny vplyv na ľudí?

„Existuje veľa štúdií o pozitívnych účinkoch vystavovania sa prírode, prírodným prvkom a slnečnému žiareniu v iných prostrediach,“ hovorí jeden z autorov štúdie, Stephen Colarelli, ale len málo štúdií skúmalo konkrétne kancelárie. „Príroda vo všeobecnosti má regeneračné účinky, vďaka čomu sa ľudia cítia lepšie,“ dodáva. Štúdie ukazujú, že pohľad na prírodné scenérie znižuje stres, zlepšuje náladu a pomáha k rýchlejšiemu zotaveniu z chirurgického zákroku pre nemocničných pacientov a pomáha deťom lepšie sa učiť v škole a cítiť sa pozitívnejšie. Ukázalo sa, že aj prítomnosť rastlín v miestnosti zvyšuje pohodu. Tie by mohli mať nepriamy vplyv na pracovné vzťahy a spokojnosť s prácou.

 

V tejto štúdii výsledky naznačujú, že príroda môže pôsobiť proti účinkom stresu: Vzťah medzi stresormi a úzkosťou bol výrazne nižší pre pracovníkov vystavených prírodným prvkom. Pracovníci, ktorí v práci zažívali stres a neboli spokojní so svojou prácou vykazovali vyššiu spokojnosť po úprave svojho pracovného prostredia.

 

Colarelli poznamenáva, že väčšina spoločností a interiérových dizajnérov nevenuje dostatočnú pozornosť prírode a vystaveniu slnečnému žiareniu. Za týmto účelom spolu so svojimi kolegami skúma, aké typy prirodzených pohľadov a prostredí najviac prispievajú k regeneračným účinkom. „Sme súčasťou prírody a náš druh je v mnohých ohľadoch prispôsobený prírodnému prostrediu,“ hovorí. „Je pochopiteľné, že ľudia sa budú cítiť lepšie, keď je ich prostredie v súlade s prírodou.“

 

Foto: Pexels

 

Ako si zariadiť kanceláriu prírodnými prvkami?

Najjednoduchší spôsob, ako priniesť prírodu na pracovisko, sú kvety. Tie nielenže dodávajú kancelárii „prirodzenejší“ a príjemnejší vzhľad, ale znižujú nepríjemné príznaky, ako sú bolesti hlavy, kašeľ a celkový pocit nevoľnosti, keďže rastliny znižujú hladinu prachu, plesní a CO2. Výskum ukázal, že prítomnosť rastlín v kancelárií môže znížiť pocity napätia a úzkosti o približne 37%.

 

Ideálnym riešením je, aby kancelárie mali výhľad na prírodnú scenériu alebo stromy. Analýza univerzitnej budovy v Oregone ukázala, že pracovníci, ktorí videli z okna na prírodnú scenériu, boli o 19% menej chorí, ako tí, ktorí videli na parkovisko. Nie vždy sa dá ovplyvniť výhľad z kancelárie, ale existuje zopár jednoduchých riešení, ako priniesť prírodu do kancelárie. Samozrejmosťou by mali byť fotografie zobrazujúce prírodu. Či už to budú hory, lúky, rozbúrené more, tieto pohľady pôsobia na ľudí upokojujúco. Takto by malo byť nastavené aj pozadie v počítači a šetrič. No nejde len o vizuálne prvky. V kanceláriách je často hluk z tlačiarní, vyzváňajúcich telefónov, ventilátorov a mnoho iných zvukov, ktoré vyrušujú od práce. Takýto hluk je možné v určitej miere eliminovať prehrávaním prírodných zvukov.

 

Jedným z kľúčových prírodného dizajnu kancelárie je použitie prírodných farieb a tvarov. Čo sa týka farebných schém, toto do značnej miery zahŕňa zemité tóny, ako je zelená, hnedá, zlatá a tehlová, rovnako aj modrá a biela, tieto farby pripomínajú more, oblohu a mraky. Zistilo sa, že najmä začlenenie zelených akcentov do kancelárií zvyšuje motiváciu, nadšenie a produktivitu zamestnancov.

Zdieľať na facebooku