11 kreatívnych spôsobov, ako naučiť deti milovať čítanie kníh

Deti treba ku knihám viesť čo najskôr rôznymi cestami.
Deti treba ku knihám viesť čo najskôr rôznymi cestami. / Foto: Bigstock

Mnohí rodičia sa sťažujú, že hoci ich deti už vedia čítať, neprejavujú o čítanie záujem. Čítanie deťom a diskutovanie o prečítaných príbehoch je najlepším spôsobom, ako podnietiť v deťoch lásku ku knihám a vzdelaniu. A niekedy postačí len trochu kreativity, aby ste aj tie najmenšie deti prilákali k čítaniu. Čo vám môže pomôcť?

 

1 | Čítajte deťom na zaujímavých miestach

Parky, záhrady, námestia, kaviarne, cukrárne, knižnice, počas jazdy v električke... To všetko sú ideálne miesta na vytiahnutie knihy. Ak máte už väčšie dieťa, ktoré si dokáže čítať samo, zoberte si vlastnú knihu a nerušene seďte vedľa seba, čítajte si každý vlastný príbeh a pritom zdieľajte tento čarovný moment. Vytiahnite knihu vždy, keď sa bude dať, deti milujú spontánne nápady, určite privítajú, aby ste si prečítali zopár strán po ceste domov.

 

2 | Vytvorte si vlastnú knihu

Ak vaše deti nechcú čítať knihy, ktoré majú doma, ponúknite im, že im pomôžete vytvoriť si vlastnú knihu. Stačí zobrať papier, ceruzky, lepidlo a začať tvoriť príbeh a dopĺňať ho o vlastné obrázky. Fantázií a kreativite sa medze nekladú. Keď bude kniha hotová, dovoľte im, aby vám svoju knihu čítali vždy, keď budú chcieť.

 

3 | Oblečte sa podľa príbehu

Výborným spôsobom, ako zapôsobiť na dieťa, je obliecť sa tematicky podľa príbehu, ktorý dieťaťu čítate. Nasaďte si čarodejnícky klobúk, ak čítate Harryho Pottera. Vaše deti sa budú tešiť na každý jeden zážitok, ktorý im pri čítaní knihy poskytnete.

 

4 | Vytvorte vlastný čitateľský klub

Ak máte čas a chuť, môžete organizovať čitateľský klub, do ktorého zapojíte aj iné deti, prípadne aj ich rodičov. Premeňte tieto stretnutia na párty s diskusiami o knihách, hrami, jedlom a súťažami. Čím zaujímavejšie tieto stretnutia budú, tým viac sa deti budú tešiť na prečítanie ďalšej knihy.

 

5 | Zaznamenávajte počty kníh

Ďalším úspešným spôsobom, ako motivovať deti k čítaniu, je vytvoriť záznam o počtoch prečítaných kníh za daný mesiac. Môže to byť zoznam kníh pripnutý na chladničke, alebo zápisy v kalendári na stene. Z počtu prečítaných kníh môžete vytvoriť farebný graf. Deti sa tak popri čítaní môžu učiť kreatívnym a nenúteným spôsobom matematiku.

 

6 | Vytvorte deťom vlastnú poličku na knihy

Nič nepodnecuje lásku ku knihám tak, ako možnosť mať knihy neustále po ruke, triediť ich podľa farieb, veľkosti, názvov. Doprajte deťom bohatú zásobu krásnych voňavých pútavých kníh, ktoré budú môcť dookola listovať. Je dôležité, aby na svoje knihy dočiahli vždy, keď budú potrebovať.

 

7 | Vytvorte si čítací rituál

Každý deň si vymedzte čas na čítanie. Môže to byť po škole, pred večerou, či pred spaním. Deti vám môžu čítať nahlas, kým vy varíte večeru, vy potom môžete čítať deťom pred spaním.

 

8 | Prežívajte príbehy

Postavte si skrýšu, ak čítate dobrodružnú knihu, zalezte do nej s baterkou a tam si spolu s vašim dieťaťom čítajte. Detská fantázia je úžasná, takže sa dieťa veľmi ľahko ponorí do príbehu a stane sa jeho súčasťou, nechajte sa vtiahnuť do tohto dobrodružstva tiež.

 

9 | Precvičujte čítanie pri varení, či pečení

Čítanie sa dá skombinovať s toľkými inými činnosťami, napríklad varením či pečením. Existuje veľké množstvo nádherných detských kuchárskych kníh. Nechajte dieťa, nech číta ingrediencie, postup receptu krok za krokom a spolu potom môžete vytvoriť chutné jedlo. Dieťa si precvičí čítanie a ani si to nevšimne.

 

10 | Aj časopisy sa rátajú

Aby deti mali pocit zmeny, občas im kúpte obľúbený časopis. Detské časopisy sú plné príbehov, zaujímavostí, rozprávok, hádaniek, obrázkov či rôznych hier a súťaží. Ak už máte väčšie deti, môžete im kúpiť tematicky ladený časopis podľa toho, čo ich najviac zaujíma, napr. o futbale alebo o prírode.

 

11 | Čítajte, deti sa pridajú

Je to jednoduché, deti opakujú to, čo robia rodičia. Nenechávajte si knihu na večer, keď deti zaspia. Vezmite si občas do ruky knihu aj poobede, prípadne aspoň cez víkend, napríklad ku káve. Deti musia vidieť, že knihy patria k vášmu bežnému životu.

 

Je fakt, že nie každé dieťa, ktoré vie čítať, knihy aj miluje. Preto treba začať čo najskôr a ukázať deťom úžasný svet príbehov a fantázie. Ukázať im svet, kam sa môžu utiekať, keď im bude ťažko. Ak sa z čítania nestane strašiak a povinnosť, tak si dieťa dokáže vybudovať úžasný vzťah ku knihám veľmi skoro.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku