Tieto 4 veci rodičia veľmi úspešných detí pri výchove nikdy nerobili

  Foto: Bigstock

Rodičia veľa počúvajú o veciach, ktoré by sme mali robiť s deťmi. Ale je tiež dôležité zvážiť, čo by sme nemali robiť.

 

Margot Machol Bisnow pracovala viac ako 20 rokov vo vláde, okrem iného ako personálna riaditeľka Prezidentskej rady ekonomických poradcov v Bielom dome. V roku 2016 napísala knihu Ako vychovať podnikateľa (Raising an Entrepreneur), ktorá tento rok vychádza v rozšírenom vydaní. V tejto knihe, založenej na rozhovoroch so 70 podnikateľmi a ich mamami, poskytuje autorka sprievodcu, ktorý deťom pomôže identifikovať ich vášeň a zistiť, ako môžu stráviť svoj profesionálny život robením niečoho, čo milujú. Diskutujú spoločne o tom, ako vychovať deti, ktoré sú sebavedomé, kreatívne, odolné a šťastné. Margot ukazuje rodičom, že ich dobre mienené snahy sú často bumerangom a že ignorovaním zručností a záujmov svojich detí môžu neúmyselne vyvolať tlak a úzkosť, čím zmaria schopnosť svojich detí vynikať a nájsť šťastie.

Napriek rôznorodému etnickému, sociálno-ekonomickému a náboženskému zázemiu existovali štyri veci, ktoré rodičia týchto inteligentných, motivovaných a podnikavých jednotlivcov nikdy nerobili, keď boli ich deti malé:

 

1. Nikdy nepovažovali hobby svojho dieťaťa za stratu času

Šport, videohry, debaty, hudba, pozorovanie vtákov – každé dieťa rodičov, s ktorými autorka robila rozhovor malo pre niečo vášeň alebo koníček. Rodičia nikdy neodhovárali svoje deti od tejto záľuby, pretože vedeli, že ich udržiava duševne aktívnymi. Radha Agrawal je zakladateľkou Daybreaker, globálneho ranného tanečného hnutia s viac ako 500 000 členmi komunity v 30 mestách po celom svete. Predtým bola generálnou riaditeľkou Super Sprowtz, detského zábavného hnutia zameraného na zdravé stravovanie. Ale keď vyrastala, jej vášňou bol futbal. S podporou rodičov sa spolu so sestrou dvojčaťom Mikim hrali tri hodiny denne. Nakoniec hrali na Cornell University, kde boli známi ako „Legendary Soccer Twins“. A hoci jej dnešná kariéra nemá nič spoločné s futbalom, Radha povedala, že si vďaka tomuto športu vypestovala veľa drzosti a odolnosti: "Musíte byť disciplinovaní. Naučíte sa byť organizovaní a sústredení. A naučíte sa tímovej práci." Táto podnikateľka dodnes čerpá znalosti, ktoré získala hraním futbalu zdanlivo nesúvisiace s jej prácou.

 

2. Nikdy neurobili všetky rozhodnutia za svoje deti

Môže byť mimoriadne lákavé neustále rozhodovať za svoje deti. Koniec koncov, poznáte svoje deti lepšie ako ktokoľvek iný a nechcete, aby trpeli. Úspešní rodičia však tomuto pokušeniu odolajú.

Ellen Gustafson bola spoluzakladateľkou FEED Projects, ktorá poskytuje deťom jedlo v školách. Dnes je pravidelnou rečníčkou o sociálnych inováciách. Jej matka Maura povedala: "Povzbudzovali sme ju, aby bola nezávislá a myslela sama za seba. Povedala som jej: 'Dôveruj, ale preveruj. Všetko si over. Uisti sa, že je to pravda. Nepi Coca Colu len preto, že to robia všetci ostatní, neznamená to, že aj ty musíš. Chcete, aby vaše dieťa vyrástlo tak, aby bolo opatrné, ale nie ustráchané. Ako rodič môžete vidieť, aké sú ich silné stránky, musíte však nechať ich, aby na ne prišli.“ 

 

3. Nikdy nepovýšili peniaze alebo tituly pred šťastie

Občas titul môže predstavovať plytvanie časom vášho dieťaťa, ak nemá nič spoločné s jeho záujmami. A ak je jediným dôvodom získať kúsok papiera, tak sa táto snaha nemusí vyplatiť a vaše dieťa by spravilo rozumnejšie, keby namiesto rokov štúdia niečoho, čo ho nebaví, investovalo energiu do rozvoja toho, čo ho baví a našlo spôsob, ako ho to môže aj uživiť. Ak niekto niečo dostatočne miluje a tvrdo na tom pracuje, nájde spôsob, ako to premeniť na živobytie, a to aj bez diplomu v tomto odbore. Správny rodič dieťa podporí v takomto rozhodnutí.

 

4. Nikdy nezanedbávali finančnú gramotnosť

Rodičia úspešných detí nikdy netlačia svoje deti k vysoko platenej práci, všetci sa však snažili naučiť svoje deti základné znalosti o peniazoch. Joel Holland predal polovicu svojej prvej spoločnosti Storyblocks v roku 2012 za 10 miliónov dolárov. Silnú pracovnú morálku získal už v ranom veku. On a jeho sestra museli doma robiť domáce práce, aby dostali svoje vreckové. "Podlahy museli byť také čisté, že by sa z nich dalo jesť. Naučilo ma to tvrdej práci," povedal. "A na základnej škole mal každý kolieskové korčule, ale moji rodičia mi ich nekúpili. Povedali mi: „Ak ich chceš, musíš si na ne našetriť.“ Vtedy ma to hnevalo, ale skutočne ma to prinútilo oceniť hodnotu peňazí.“

Ako píše autorka knihy príliš často sa nasledovanie svojho srdca považuje za nepraktické, zatiaľ čo to v skutočnosti môže viesť k úspechu a pocitu naplnenia.

Zdieľať na facebooku