Tipy na zábavné hry a aktivity do dažďa

y na zábavné hry a aktivity do dažďa
y na zábavné hry a aktivity do dažďa / Foto: Bigstock

Daždivé dni môžu priniesť tiež veľa zábavy. Skúste sa s deťmi vybrať von a užite si naše tipy na aktivity do dažďa.

 

Pre väčšinu rodín s malými deťmi znamená upršaný deň byť zavretý vo vnútri, robiť pokojné aktivity, ako je sledovanie filmov, hranie videohier, skladanie puzzle alebo čítanie knihy. Ale to, že je vonku mokro, neznamená, že musíte stráviť deň vo vnútri. Obujte si gumáky, oblečte pršiplášť a vyrazte von. Mokré počasie môžete využiť na maximum s týmito aktivitami na daždivé dni. Vďaka nim budú vaše deti aj vy veselší a hlavne aktívni. 

 

Vydajte sa na túru alebo prechádzku za dažďa

To, že prší, neznamená, že nemôžete ísť na prechádzku či dlhšiu túru. Pokiaľ nie sú vonku hromy a blesky, obujte si gumáky, oblečte bundu do dažďa a vyberte si rovnú a jednoduchú cestu, po ktorej sa nebudete šmýkať hore a dole, hoci aj to môže byť zábavné. V daždi zažijete zvuky a vône prírody, ktoré tu počas bežného slnečného dňa nie sú.

 

Zvonkohra

Experimentujte so zvukmi, ktoré dážď vydáva, keď dopadá na rôzne predmety. Hľadajte vo svojom dome veci ako hrnce a panvice, plastové misky, drevené predmety a usporiadajte ich vonku na otvorenom priestranstve. Keď začne pršať, počúvajte domáci orchester, ktorý ste práve vytvorili.

 

Tanec v daždi

Ak máte súkromie alebo sa nehanbíte, oblečte si oblečenie, ktoré vám nevadí, že sa premočí, a dajte najavo svoje hudobné cítenie. Tancovanie a spievanie v daždi môže byť oslobodzujúce a príjemné, aj keď len na pár minút.

 

Zahrajte sa na zvieratá

Spoločne s deťmi predstierajte, že ste zviera, ktoré miluje dážď. Do úvahy určite prichádzajú žaby, kačice a slimáky, ale iste ich vymyslíte ešte viac.

 

Naplňte nádoby  

Umiestnite veľa nádob rôznych veľkostí do dažďa a nechajte svoje deti odhadnúť, ktorá sa naplní ako prvá.

 

Kreslite mokrou kriedou

Iný zážitok je kresliť kriedou na mokrom povrchu. Farby sú živšie a s kriedou sa ľahšie kreslí.

 

Váľajte sa dolu mokrými kopcami

Kotúľať sa po suchých trávnatých kopcoch je zábava, tentokrát môžete vyskúšať kotúľať sa z mokrého trávnatého kopca.

 

Záchrana červov

Usporiadajte súťaž o to, kto dokáže zachrániť najviac červov (to znamená, že ich umiestnite späť do trávy a z chodníka).

 

Preteky lodí

Nechajte svoje deti nájsť prírodné materiály (tyčinky, listy, šišky atď.) a vyrobte si malú loďku. Potom s nimi pretekajte po stekajúcej vode na ulici alebo dolu potokom. Je to skvelý spôsob, ako naučiť deti o inžinierstve a o tom, čo pláva a čo nie.

 

Maľujte blatom

Použite štetec, alebo ruky a získajte misku bahennej farby teda misku blata! Potom dajte svojim deťom kúsok papiera alebo ich nechajte, aby pomocou bahennej farby namaľovali stromy, verandu a čokoľvek iné, čo nájdu a čo im dovolíte.

 

Vytvorte dažďovú polievku  - senzorickú polievku

Požiadajte deti, aby nazbierali dažďovú vodu do vedra a našli nejaké prírodné dobroty, ktoré by si do nej rady zamiešali.

 

Postav most cez hlbšiu mláku

Zhromaždite niekoľko kameňov a palíc v okolí, aby ste vytvorili most cez mláku, po ktorom môžu prechádzať ich hračky. Môže potrebovať vašu pomoc v závislosti od veku, ale je to zábavný čas hovoriť o veciach, ktoré sa potápajú alebo plávajú, a o tom, ako použiť materiály správnym spôsobom na stavbu mini mosta.

 

Urobte blatové koláče  

Super zábavná aktivita v daždivom dni je príprava koláčov z blata. Zem je pri daždi príjemná a mäkká, takže sa v nej dá ľahko hrabať. Nezabudnite ozdobiť svoje koláče z blata kvetmi, listami, kameňmi atď. 

 

Skákanie do kaluží a blata

V neposlednom rade je to obľúbená aktivita každého upršaného dňa... Skočte do kaluže! V ideálnom prípade robte túto aktivitu s vhodnou obuvou do dažďa, aby aj deti pochopili, že to nie je možné robiť kedykoľvek.

 

Aj keď sú vonkajšie daždivé denné aktivity zábavné, je potrebné mať na pamäti niekoľko bezpečnostných úvah:

  • Nikdy nenabádajte deti, aby sa hrali vonku v búrke. Tieto aktivity sú zábavné v daždi, nie v búrke.
  • Uistite sa, že vaše deti majú správne topánky pre ich polohu. Ak majú namierené na túru, blatistý chodník je iný ako mláky na chodníku. 
  • Dávajte si pozor aj na zníženú viditeľnosť pre premávku a prijmite preventívne opatrenia, vrátane nosenia reflexného oblečenia alebo blikajúcich svetiel, keď idete alebo bicyklujete vonku v daždi.
  • Pri všetkých týchto činnostiach nezabudnite mať pripravené ďalšie oblečenie a uterák hneď, ako sa dostanete do svojho domu alebo späť do auta, aby ste sa mohli rýchlo zohriať a vysušiť. 
Zdieľať na facebooku