Čo je to sabatikal a prečo by ste ho mohli potrebovať?

Sabatikal je príležitosť, ktorá ľuďom pomáha opäť načerpať nové sily.
Sabatikal je príležitosť, ktorá ľuďom pomáha opäť načerpať nové sily. / Foto: Pexels

Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že ľudia sa cítia po pár rokoch vo firmách vyhorení a robia radikálne kroky, napríklad podajú výpoveď a úplne zmenia nielen firmu, ale aj oblasť, v ktorej pôsobia. Sabatikal je príležitosť, ktorá ľuďom pomáha opäť načerpať nové sily a nedostať sa do tohto štádia.

 

Nie je nezvyčajné, že ľudia chcú po určitej dobe odísť zo svojej práce a začať odznova. Slovo „sabatikal“ je odvodené od slova „sabbath“, ktoré v židovskom náboženstve znamená deň odpočinku. Tradične je ponúkaný profesorom na univerzitách, ide o spôsob, ako dať profesorom prestávku od vyučovania. Tí každých sedem rokov dostanú rok dovolenky, aby sa mohli venovať napríklad vlastnému výskumu alebo tvorivým aktivitám. Očakáva sa však, že strávia čas návštevou iných inštitúcií, aby mali prístup k archívom, zariadeniam či nástrojom alebo spolupracovníkom, ku ktorým majú zvyčajne obmedzený prístup. Od profesora sa zvyčajne vyžaduje, aby navrhol, aký osobitný vedecký pokrok sa dosiahne počas ich pobytu, a po návrate podá správu o výsledku. Definícia sabatikalu je „prestávka v práci“, počas ktorej sa zamestnanci môžu venovať svojim záujmom, ako je cestovanie, písanie, výskum, dobrovoľníctvo alebo iné aktivity (pokojne aj odpočinok). Počas tohto obdobia je zamestnanec stále zamestnaný v organizácii, ale nemusí vykonávať svoje bežné pracovné povinnosti ani sa hlásiť do práce. Takáto prestávka je určená na to, aby umožnila človeku vrátiť sa na svoju dovtedajšiu pozíciu v práci, pričom sa fyzicky, duševne a duchovne obnoví.

 

Rozdiel medzi dovolenkou a sabatikal

Ak sa vám zdá, že vziať si dvojtýždňové voľno vám nepomôže, pretože cítite, že potrebujete dlhšiu prestávku od bežnej rutiny tak práve sabatikal môže byť tým pravým riešením. Letná či zimná dovolenka sa berie väčšinou pre potešenie a zvyčajne je oveľa kratšia ako sabatikal. Sabatikal je vlastne voľno nad rámec dovolenky a môže trvať niekoľko mesiacov až rok alebo dlhšie. Niekedy má sabatikal dohodnutý dátum ukončenia, ale nemusí. Môže byť tiež platený, alebo neplatený.

 

Sabatikal je dobrý pre zamestnancov aj pre spoločnosť

Harvard Business Review publikoval článok, v ktorom sa uvádza, že organizácie veľmi profitujú z toho, keď si ich zamestnanci doprajú potrebné voľno. Keďže sabatikal poskytuje zamestnancom odpočinok, aby sa zregenerovali fyzicky aj psychicky a obnovili tak svoje sily, po návrate sú oveľa produktívnejší.

 

Výhody pracovného voľna pre zamestnancov:

  • Znížený stres, depresia a úzkosť.
  • Menej prípadov (a lepšia schopnosť zotaviť sa z) vyhorenia.
  • Sloboda venovať sa iným záujmom, ako je cestovanie alebo dobrovoľníctvo.
  • Príležitosti na rozvoj zručností.
  • Poskytuje čas na sebareflexiu.

 

Výhody pre organizácie:

  • Nižšia fluktuácia zamestnancov.
  • Príležitosti vyškoliť nových lídrov (plánovanie nástupníctva).
  • Zvýšená kreativita a inovácia.
  • Rozhľadenejšia a spokojnejšia pracovná sila.
  • Nižšie náklady.

 

Sabatikal na Slovensku

Sabatikal nie je na Slovensku zatiaľ zákonne podchytený, aj keď jeden návrh predložil v roku 2018 Inštitút zamestnanosti a v posledných parlamentných voľbách sa vyskytol už aj v niektorých volebných programoch. Už pred viac ako 10 rokmi umožnili zahraničné spoločnosti na Slovensku čerpať sabatikal v rámci firemných benefitov. Vo väčšine prípadov ide o nadnárodné spoločnosti, ktoré tento benefit začali ponúkať v zahraničí, ale rovnaké podmienky platia aj pre ich slovenských zamestnancov. Výhody sabatikalu si však čoraz častejšie začínajú uvedomovať už aj niektorí väčší slovenskí zamestnávatelia. Tí sa zaväzujú držať zamestnancovi tú istú pracovnú pozíciu vo firme. No podmienky čerpania sabatikalu sa líšia, napríklad koľko rokov musí mať zamestnanec odpracovaných, ako dlho môže sabatikal trvať, kto uhrádza zamestnancovi počas voľna odvody a podobne. Podľa návrhov by takýto zamestnanec od Sociálnej poisťovne dostal dávku vo výške dávky v nezamestnanosti, avšak do dôchodku pôjde o obdobie sabatikalu neskôr. Sabatikal by teda znamenal, že časť starobného dôchodku bude jednotlivec čerpať už v aktívnom veku. Hoci sabatikal nie je vo svete žiadnou novinkou, u nás je stále pomerne nezvyčajný. Mnoho spoločností už však s veľkým úspechom implementuje politiku sabatikalu. Ak chce spoločnosť či inštitúcia dosiahnuť vyššiu morálku, produktivitu a angažovanosť odpoveďou môže byť práve sabatikal ako ponúkaný benefit po odpracovaní určitej doby v spoločnosti. Ten totiž poskytuje zamestnancom čas na zamyslenie sa, osobný rast, ale zároveň aj možnosť uvedomenia si toho, čo majú radi na svojej práci.

Zdieľať na facebooku