Prísne náročné matky vychovávajú úspešné dcéry, tvrdia vedci

Prísne mamy, ktoré majú od svojich dcér vyššie, no zároveň reálne očakávania, môžu byť ich pozitívnym hnacím motorom.
Prísne mamy, ktoré majú od svojich dcér vyššie, no zároveň reálne očakávania, môžu byť ich pozitívnym hnacím motorom. / Foto: Bigstock

Či sa vám to páči alebo nie, pravdou zostáva, že hlas vašej mamy rezonuje a pretrvá vo vašej mysli do konca života. A tie náročné mamy vás vďaka tomu budú posúvať celý život viac.

 

Ak ste vyrastali s mamou, ktorá vám často zdôrazňovala, aby ste vytrvali a dokončili dôležitú prácu, na ktorej ste tvrdo pracovali,  či vás viedla k tomu, aby ste pomohli svojej sestre či bratovi, povzbudzovala v rozhodnutiach vstúpiť do študentského parlamentu alebo univerzitného vedeckého tímu a pracovať na sebezdokonaľovaní, presviedčala, aby ste zotrvali v cvičení hry na husliach, hoci ste tým už dávno chceli „tresnúť“, „tlačila“ vás do vecí, ktoré ste vtedy považovali za úplne nepodstatné až malicherné – typu „na čo mi to bude“... možno jej dnes, už ako úspešní dospelí ľudia, skladáte za to všetko vrúcne slová vďaky. Aký podiel má na vašom úspechu náročná mama?

 

Nároky neznamenajú menej lásky

Štúdia vykonaná Univerzitou v Essexe zistila, že dcéry, ktorých matky mali na ne ustavične vysoké nároky počas ich dospievania, prejavili vyššiu pravdepodobnosť, že dosiahnu neskôr vo svojom živote úspech ako tie s „cool“ mamami, ktoré im dovolia zostať „vonku“ neskoro do noci.

Štúdia sa zamerala na životy až 15 500 dievčat vo veku medzi 13. a 14. rokom života, ktoré detailne skúmala celých 6 rokov. Vedci zistili, že dcéry prísnych rodičov (hlavne matiek), ktorí preukazovali vysoké nároky na ich školské výkony, prácu a povinnosti či zodpovednosť voči rodine, mali viac úspechov v živote.

„Meranie očakávaní v tejto štúdii reflektuje kombináciu ašpirácií a presvedčení o pravdepodobnosti navštevovania vyššieho vzdelávania preferujúceho hlavným (dominantným) rodičom, ktorým je, vo väčšine prípadov, matka,“ uviedla štúdia. U dievčat bolo menej pravdepodobné, že v tínedžerskom veku otehotnejú, a naopak viac pravdepodobné, že pôjdu na vysokú školu a dosiahnu vysoko platenú kariéru. Pravdepodobnosť, že budú čeliť dlhodobej nezamestnanosti, bola nízka.

Za všetok tento úspech možno vďačiť súdržným rodičom s pevnými vysokými očakávaniami. Štúdia, samozrejme, nehovorí o tom, že rodičia majú právo uštvať svoju dcéru k smrti, ale jasne ukazuje, že deti – alebo aspoň dcéry – majú prospech, osoh z rodičov, ktorí stanovujú konzistentné očakávania.

 

Ďalším zistením, ktoré by mohlo zahriať srdce vyčerpaných rodičov je fakt, že deti počúvajú aj vtedy, keď si myslíte, že nepočúvajú. „V mnohých prípadoch sa nám podarilo uspieť v tom, čo sme považovali za vhodnejšie pre nás, aj keď to bolo proti vôli našich rodičov,“ napísala autorka štúdie Ericka Rascon-Ramirezová, profesorka na Middlesex University v Londýne. Ale bez ohľadu na to, ako veľmi sme sa snažili vyhnúť odporúčaniam našich rodičov, je pravdepodobné, že nakoniec aj tak ovplyvnili našu voľbu. „Je pravdou, že mamin hlas sa nám dostáva do hlavy, či sa nám to páči alebo nie.“

Inými slovami, ak vaša dcéra prevracia očami, možno robíte svoju rodičovskú prácu správne. A ak máte pochybnosti, ponúkame vám niekoľko tipov, ako sa stať pre ňu vzorom.

 

6 tipov, ako byť pozitívnym vzorom pre svoju dcéru

Byť dobrým príkladom pre svoju dcéru si vyžaduje viac ako „len“ učenie vhodných spôsobov správania, dobrých mravov či manažérskych zručností riadenia času.

 „Deti sa učia dobrému správaniu kopírovaním dobrých príkladov a mamy v tom hrajú obrovskú rolu,“ hovorí Michele Borbaová, Ed.D., odborníčka na rodičovstvo a autorka knihy Prečo empatické deti uspejú v celom našom svete. Deje sa to počas bežných každodenných okamihov, kedy naše deti vyzdvihujú to, čo my mamy robíme alebo hovoríme. Problémom je, že nikdy neviete, na čo sa naladia. „Preto je dôležité sledovať svoje vlastné správanie a úmyselne začať modelovať typ správania, o ktorom dúfate, že ho vaša dcéra kopíruje," hovorí Michele Borbaová. Ste pripravené byť dobrým príkladom pre svoju dcéru? Tu je návod, ako byť pozitívnym vzorom, ktorý dokáže ovplyvniť výchovu silnej ženy.

 

1| Ako prvé si nasaďte kyslíkovú masku

Táto mantra núdzového letu je perfektnou metaforou, ktorá opisuje, ako sa mamičky musia postarať o seba predtým, ako budú schopné náležite sa postarať o druhých. Iste, budete šťastnejšia mama, ak si doprajete čas na aktivity, ktoré milujete, či už to bude joga, jazda na bicykli, čítanie alebo jogging. Ukážte svojej dcére dôležitosť starostlivosti o seba. „Stretávame sa s veľkým tlakom, aby sme dali prednosť pocitom a potrebám iných ľudí pred tými vlastnými. Potrebujeme konečne zmeniť tento odkaz pre ďalšiu generáciu žien,“ hovorí Simone Mareanová, spoluzakladateľka a výkonná riaditeľka Girls Leadership. „Jednoducho povedané, musíte byť empatická voči sebe, aby ste empatii dokázali naučiť iných.“ Takže si objednajte masáž alebo manikúru, choďte do knižnice alebo do kaviarne a v pokoji tam strávte hodinu alebo dve. Nemajte výčitky, práve naopak. Vysvetlite dcére, že to robíte preto, aby ste boli zdravá a šťastná. Verte tomu, že to rýchlo pochopí.

 

2 | Vyzlečte si plášť supermamy

Pokúšať sa riešiť všetko na vlastnú päsť nielenže vedie k vyhoreniu, ale ukazuje tiež vašej dcére, že je v poriadku, ak sa idete „pretrhnúť“. Nebojte sa požiadať o pomoc, hoci aj svoju dcéru. „Jej vyzvaním, aby vám pomohla, nie je len snaha získať potrebnú pomoc, ale tiež ukážka toho, že je normálne, bežné požiadať o pomoc. Zároveň ju tým učíte hovoriť o tom, čo chce a čo potrebuje," hovorí Mareanová. Učenie sa „sebaobhajovaniu“ nie je jednoduché, bude pre vašu dcéru ťažkým orieškom, ale v dlhodobom horizonte ju to uvoľní z očakávania, že má robiť všetko sama a nemá sa hanbiť požiadať o pomoc, hovorí Mareanová.

 

3 | Zmierte sa so svojim „zlým Ja“

Väčšina z nás vyrastá v tom, že musí byť skvelé, dobré dievča, mať veľa priateľov - rovnako ako vzťahy bez konfliktov, hovorí Mareanová. „Mnohé z nás boli vychovávané spôsobom ako sa vyhnúť konfliktom a túto myšlienku sme preniesli na naše dcéry," hovorí. Aké z toho plynie nebezpečenstvo? Keď sa dievčatá nenaučia konštruktívne vyjadriť sklamanie, frustráciu, hnev alebo rozpaky, často sa obracajú k toxickému správaniu ako sú klebety alebo šikanovanie v sociálnych médiách, aby sa tu zaoberali svojimi emóciami. „Konflikty v našich rodinách, v práci i v osobnom živote sa budú diať, a preto je dôležité, aby sme svojim dcéram ukázali, že vyrovnať sa s nimi a postaviť sa im čelom môže skutočne priniesť pozitívnu zmenu," hovorí Mareanová. Ak nesúhlasíte s vaším partnerom, nechajte svoje deti vypočuť si, že aj takéto situácie sa dajú pokojne vysvetliť a konfrontovať. Musíte byť schopná preukázať svojim deťom, že ani vy nie ste vždy šťastná a že niekedy robíte chyby," hovorí Mareanová.  Kedy ste naposledy povedali svojmu dieťaťu, že ste boli smutná, cítili sa trápne alebo „nesvoja“? „Zdieľajte svoje negatívne pocity," odporúča. „To dáva vašej dcére zvolenie, že nemusí byť stále príjemná a šťastná."

 

4 | Buďte odvážna a láskavá

Je dôležité ukázať svojej dcére, že so svojimi priateľmi a rovesníkmi zaobchádzate a hovoríte s úctou a rešpektom, hovorí Michele Borbaová, ktorá dnes pracuje na kampani zameranej proti zahanbovaniu mamičiek. „Vyvarujte sa klebeteniu, ohováraniu alebo zahanbovaniu a zosmiešňovaniu iných mamičiek - zvlášť pred očami vašej dcéry." Borbaová dodáva, že je tiež dôležité postaviť sa za ostatné mamičky, ktoré čelia nepríjemnému zahanbujúcemu incidentu. „Ak odsudzujete inú matku pred vlastným dieťaťom, potom to má rýchly kaskádovitý spád, na konci ktorého je vaše dieťa – to nadobudne pocit, ak nie istotu, že posudzovanie alebo šikanovanie iných, je v interakcii s jeho rovesníkmi prijateľné.“

Láskavosť sa prejavuje aj vtedy, keď hovoríte o sebe. Ak hundrete, ste nespokojná so sebou a vyjadrujete to formou sebapodceňujúcich a sebadehonestujúcich komentárov, ide o istú formu „sebazahanbovania“. Ak ste sa v tom našli, čím skôr s tým prestaňte a uvedomte si, že tým prispievate k negatívnemu sebaobrazu vašej dorastajúcej dcéry. „Naučte svoju dcéru mať rada samu seba," radí Borbaová.

 

5 | Zachovajte si dôstojnosť vo virtuálnom svete

Aj to ako narábate s technológiami vaše dievčatá odpozorujú a učia sa od vás. Keď s niekým telefonujete, dajte pozor na to, ako svoj aparát zložíte. „Vaša dcéra bude vidieť vaše hlboké rozhovory tvárou v tvár a bude ich kopírovať do svojho života," hovorí Borbaová.

Nezabúdajte na sebakontrolu a etiketu sociálnych médií. Keď dostanete dráždivý e-mail alebo si prečítate znepokojujúci komentár na sociálnej sieti, skúste namiesto okamžitej reakcie  rozzúreným tónom alebo krikom do telefónu, radšej napočítať do desať, alebo od neho na pár minút odísť. „Tak môžete vašu dcéru naučiť nielen trpezlivosti, ale jej tiež ukázať, že proti ohňu sa nebojuje ohňom," radí.

 

6 | Zbavte sa pocitu viny, že nie ste dosť dobrá matka

„Chceme, aby naše dcéry našli v budúcnosti svoju cestu, ktorá im prinesie radosť a bude poháňať ich vášeň, "hovorí Mareanová. Či už ste doma, pracujete na plný úväzok alebo niečo medzi tým, mali by ste zdieľať svoje úspechy s vašimi dcérami. Hovoriť o tom, čo vo svojom živote milujete, či už ide o kariéru alebo nie, pomôže vám to znížiť váš pocit viny (napr. že kvôli práci trávite s deťmi málo času alebo im nevaríte dostatočne zdravé jedlá, či prípravu do školy nechávate na deti; máte výčitky, že nemajú dosť dobré a vhodné oblečenie v porovnaní s ich spolužiakmi a podobne) alebo konflikt, ktorý ho obklopuje. Okrem toho pomôže vašej dcére rozpoznať, že dievčatá majú možnosť voľby. A to je najdôležitejšia lekcia.

Čítajte viac o téme: Výskum, Dcéry
Zdieľať na facebooku