Výška dieťaťa: Aké vysoké bude dieťa v dospelosti?

  Foto: Bigstock

Zaujíma vás, aké vysoké bude vaše dieťa? Kedy sa jeho rast zrýchli a kedy naopak spomalí? A kedy prestane rásť úplne? Potom čítajte ďalej.

 

Skôr ako sa vaše dieťa narodilo, s veľkou pravdepodobnosťou ste sa zamýšľali nad tým, ako asi bude vyzerať – akú bude mať farbou vlasov, očí, možno aj nad tým, či bude v dospelosti vysoké po svojom otcovi alebo nízke po vás. Zatiaľ, čo nemôžete predvídať všetko, existujú nejaké stopy, ktoré vám pomôžu rozpoznať, aké vysoké môže byť vaše dieťa.

 

Aké faktory teda ovplyvnia rast vášho dieťaťa?

Rod

Chlapci majú tendenciu byť vyšší než dievčatá.

 

Genetika

Výšku svojej postavy, ako aj mnohé iné, zväčša dedíme po našich predkoch – rodičoch, prarodičoch. Neznamená to však, že rodičia nízkeho vzrastu nemôžu mať mimoriadne vysoké dieťa.

 

Zdravotný stav

Rast vášho dieťaťa môžu tiež ovplyvniť určité zdravotné problémy. Jedným z možných príkladov je Marfanov syndróm – genetická porucha, ktorá sa u jedincov trpiacich týchto syndrómom prejavuje neobyčajne vysokým vzrastom. Naopak, faktory podmieňujúce nízky vzrast u dieťaťa sú artritída, celiakia, rakovina, a tiež dlhodobé užívanie liekov ako sú kortikosteroidy.

 

Výživa

Deti s vyššou váhou (často aj nadváhou) bývajú vyššie ako deti s nižšou váhou (či podvýživou). Nie vždy je to však predpoklad konečnej výšky dieťaťa.

 

Metódy, ako zistiť výšku dieťaťa v dospelosti

V súčasnosti je známych niekoľko najčastejšie uvádzaných vzorcov, ktorých použitím je možné približne odhadnúť, aké vysoké môže byť vaše dieťa. Hoci žiaden z nich nedokáže s určitosťou vypočítať výšku postavy dieťaťa v dospelosti, je možné urobiť aspoň jej hrubý odhad.

 

Metóda určovania výšky v mladom veku

Výška v dojčenskom veku, približne od 2. roku života dieťaťa, predstavuje zhruba polovicu výšky dospelého človeka. Jednoduchým spôsobom, ktorým môžete aspoň približne zistiť, aké vysoké bude vaše dieťa v dospelosti, je dvojnásobok jeho výšky vo veku 2 rokov.

U dievčat, ktorých vývin prebieha častokrát rýchlejšie ako u chlapcov, môžeme zdvojnásobiť ich výšku už v 18. mesiaci života.  

 

Rodičovský výškový priemer

Sčítajte výšku matky s výškou otca v centimetroch. Ak je vaše dieťa chlapec, pridajte k tomuto súčtu 13 cm, ak dievča odčítajte 13 cm. Výsledné číslo vydeľte dvomi. To čo vám vyjde, je odhad výšky vášho dieťaťa v dospelosti s „plus – mínus“ 10 centimetrovou odchýlkou.

 

Uveďme si príklad – „máme doma syna“:

Matka chlapca je 165 cm vysoká, zatiaľ čo jeho otec je 190 cm vysoký.

 

Počítame:

165 + 190 = 355

355 + 13 = 368

368/2 = 184.

Odhadovaná výška chlapca v dospelosti bude približne 184 cm (+/- 10 cm).

 

Uveďme si príklad – „máme doma dcéru“:

Matka chlapca je 165 cm vysoká, zatiaľ čo jeho otec je 190 cm vysoký.

 

Počítame:

165 + 190 = 355

355 - 13 = 342

342/2 = 171.

Odhadovaná výška dievčaťa v dospelosti bude približne 171 cm (+/- 10 cm).  

Vek kostí „pod lupou“

Určiť výšku dieťaťa dokáže tiež lekár, ak urobí röntgenové vyšetrenie ruky a zápästia, kde na snímke zobrazí rastové platničky detských kostí. S pribúdajúcim vekom sa rastové platničky dieťaťa stenčujú, a to až do takej miery, že v období zakončenia celkového rastu, rastové platničky zmiznú. Lekár potom môže pomocou tejto metódy určiť výšku vášho dieťaťa. Jednoducho povedané, určí, o koľko ešte dieťa narastie.

 

Kedy dieťa prestane rásť?    

Poznáte to prirovnanie „veď on je samá ruka, samá noha“? Nuž nie je to náhoda. Vaše deti totiž „najviac“ rastú v období puberty. Kým dievčatá vstupujú do tohto búrlivého obdobia medzi 8. a 13. rokom života, kedy je u nich evidentný rast prsníkov a objavuje sa prvá menštruácia, u chlapcov je to o čosi neskôr, a to medzi 9. a 14. rokom života. Tento fakt má na svedomí včasnejšie ukončenie rastu u dievčat, a to zhruba v 16. roku, kým u chlapcov sa rast zastaví až v 18-ke.

 

Problematiku rastu však nemožno bagatelizovať len s ohľadom na pohlavie. Každé dieťa je samo o sebe „originálnym produktom“, preto aj prírastky na jeho výške sú vysoko individuálne. Ak dieťa prichádza do puberty neskôr ako jeho rovesníci, možno predpokladať, že bude rásť o to dlhšie.   

 

Kedy by ste sa mali obávať o rast vášho dieťaťa?

Ak máte obavy, že vaše dieťa nenaberá na výške tak, ako sa očakáva v porovnaní s jeho rovesníkmi, porozprávajte sa s lekárom. Ten vás ubezpečí, či sa dieťa vyvíja vzhľadom na vek a pohlavie v poriadku. Nižšie si môžete pozrieť orientačné tabuľky. 

 

Vek dieťaťa  Priemerná váha dievča/chlapec  Priemerná výška dievča/chlapec
1/2  roka  7,2 kg/7,8 kg 66 cm/68 cm
1 rok 9,5 kg/10,2 kg 74 cm/76 cm
2 roky 14,5 kg/15,7 kg 90 cm/92 cm
3 roky 13,5 kg/ 14 kg 96 cm/99 cm
4 roky 16 kg/18,5 kg 105 cm/109 cm
5 rokov 19 kg/20 kg 113 cm/114 cm
6 rokov 21 kg/21,5 kg 120 cm/121 cm
11 rokov 40 kg/40,5 kg 150 cm/151 cm
18 rokov 52 kg/72 kg 168 cm/182 cm

 

Vek dieťaťa Prírastok na váhe Prírastok na výške
1. štvrťrok 500-700 gramov/mesiac 3-4 cm/mesiac
2. štvrťrok 500-600 gramov/mesiac 2 cm/mesiac
3. štvrťrok 400-500 gramov/mesiac 1 cm/mesiac
4. štvrťrok 300-400 gramov/mesiac 1 cm/mesiac
1. - 2. rok 2 kg/rok 12 cm/rok
2. - 3. rok 2 kg/rok 8 cm/rok
3. - 6. rok 1,5-2 kg/rok 5 cm/rok
6. - 11. rok 1,5-2 kg/rok 5 cm/rok
11. - 18. rok 1-3 kg/rok do 10 cm/rok

 

Ak sa vám zdá, že rast vášho dieťaťa sa náhle spomalil alebo je oveľa nižší ako priemerná krivka rastu, váš pediater vás môže odkázať na endokrinológa. Ten sa špecializuje na hormóny, vrátane rastových hormónov, ktoré zohrávajú úlohu v tom, ako vysoké je a bude vaše dieťa. Endokrinológ urobí vášmu dieťaťu krvné testy, prípadne iné, ktoré mu umožnia odhaliť faktory determinujúce detský rast. Ak pediater zistí, že môže ísť o genetickú poruchu, môže vás odporučiť k odborníkovi v oblasti genetiky.

 

Medzi faktory ovplyvňujúce rast vášho dieťaťa patria napríklad tieto:

  • poruchy súvisiace s príjmom potravy,
  • poruchy obličiek,
  • prejedanie a stav výživy (nutričný stav),
  • poruchy štítnej žľazy,
  • poruchy rastového hormónu,
  • poruchy srdca alebo pľúc.

 

Preč s obavami

Ak sa obávate o rast svojho dieťaťa, je dôležité vyhľadať lekára ešte pred ukončením puberty, pretože po tomto období, dieťa zvyčajne prestane rásť. Liečba je k dispozícii deťom, ktoré nerastú podľa istých očakávaní (noriem). Pri akýchkoľvek obavách či neistote je včasná návšteva pediatra dôležitým krokom.

 


Zdroj: healthline.com
Čítajte viac o téme: Rast dieťaťa
Zdieľať na facebooku