Prečítané leto: Krásne knihy, inšpiratívne aktivity a veľa plnohodnotne stráveného času s deťmi

Prečítané leto vám naplní leto čítaním a krásnymi aktivitami.
Prečítané leto vám naplní leto čítaním a krásnymi aktivitami. / Zdroj: precitane leto

Milujete knihy a chcete, aby tomu bolo podobne aj u vašich detí? Veďte ich ku knihám už od útleho detstva! A hoci sa má v lete oddychovať, pre niekoho znamená oddych aj krásna kniha s dieťaťom v náručí. S dobrou knihou v ruke možno relaxovať, ale aj rozhýbať tvorivosť, priniesť potešenie či dokonca spoznávať svet okolo seba. A aby vám s deťmi v lete nechýbala čitateľská inšpirácia, projekt Prečítané leto vás pohltí až do konca prázdnin.


Projekt Prečítané leto od začiatku prázdnin daruje rodičom 9 týždňov inšpirácií na trávenie času s deťmi pri knihách a navyše vám ponúkne množstvo ďalších aktivít, ako s deťmi stráviť aktívne chvíle. Ide už o jeho druhý ročník a vďaka svojmu minuloročnému úspechu dostal do daru i vlastný web www.precitaneleto.sk a Facebookovú fan page. Začali ho tvoriť a vymýšľať Viki Marcinová z Čítajme si spolu a Alžbeta Uríková z Malého Pampúcha. V tomto roku sa už ich spolupráca rozrástla aj o ďalších ľudí.

 

Zdroj:precitaneleto.sk


V lete sú straty veľké

Dôvodom vzniku projektu však nebolo iba potešenie z čítania s deťmi a dobrých kníh. Odborníci sa už pravidelne vyjadrujú, že práve letné prázdniny plné ničnerobenia môžu u školákov spôsobiť veľké straty v tom, čo sa počas roka naučili, preto je dobré, ak si mozgové závity prevetrajú pravidelne aj počas prázdnin a nájdu si zaujímavé aktivity. Podľa tvorcov Prečítaného leta sú na to práve knihy ideálnym prostriedkom.

 

 

Čo všetko rodičom a deťom prečítané leto ponúka?

4 až 6 prečítaných kníh za jedno leto s deťmi je veľká výzva. Môže odradiť, a preto je dôležité začať čiastkovými cieľmi. Minulý rok mal u rodičov tento koncept veľký ohlas. Tento rok sa doň zapojilo ešte viac rodín a pridali sa aj knižnice a školy. Ak ste sa nestihli zapojiť na začiatku prázdnin, zostáva vám ešte presne polovica.

Aj tento rok projekt ponúka počas deviatich týždňov zaujímavé témy, ku ktorým sa viažu knihy alebo časti z kníh. Témy sú jednotné, ale rodičia si môžu vybrať knihy podľa veku detí od 2-4 a od 5-7. Cez Prečítané leto sa deti dozvedia niečo nové o starých rodičoch, tme, vode, písmenách, rastlinách, rukách, pečení alebo zvieratách. Do projektu sa tento rok iniciatívne zapojila aj jedna základná škola a deti spolu s pedagógom vytvorili zoznam kníh aj pre školákov od 9-12 rokov.


Na Facebookovej stránke Prečítaného leta sa každý deň objavujú správy od rodičov a rôznych rodinných blogov so spoločnými zážitkami. Knihy rodičov a deti inšpirujú, aby mohli spoločne experimentovať, ísť na výlet, piecť alebo variť, ale najmä byť spolu.

Ak máte obavy z veľkej investície do kníh. Nemusíte. V každom meste stojí knižnica s oddelením literatúry pre deti. Knihy si môžete vziať so sebou na výlet, piknik alebo do parku. Čítajte si všade. Na kúpalisku, počas cesty do obchodu, napr. názvy ulíc, v reštaurácii jedálny lístok. V kníhkupectvách si môžete všimnúť osobitnú poličku s knihami vyhradenými pre Prečítané leto s výberom na daný týždeň. Odfoťte ju a pošlite na sociálnu sieť, aby ju mohli nájsť ďalší čítaniachtiví rodičia a deti. Menšie deti si zase rady pozrú obrázky.

 

Všetky témy aj tipy na knihy a materiály z Prečítaného leta nájdete TU!

 

 

Prečítané leto nie je len o čítaní

Širší rozmer inšpirácie ponúkajú aj zapojené partnerské blogy, ktoré môžu rodičov inšpirovať v tom, ako tráviť čas s deťmi, niečo ich naučiť inak ako poznajú zo školy, alebo ako k nim pristupovať výchovne.

Okrem čítania sa k téme viažu každý týždeň zaujímavé hry alebo aktivity. Mnohé sú nenáročné na čas a pomôcky. Môžete si ich prispôsobiť podľa vlastnej fantázie a svojim možnostiam. Nájdete tu tipy na aktivity s deťmi a bežné činnosti, pri ktorých sa deti môžu rozvíjať. Napr. v kuchyni si cvičia motoriku pri pečení a varení. Pri hre s legom nemusíte iba stavať vežu, ale rozvíjať pamäť či priestorové vnímanie. Ak radi s deťmi kreslíte, vystrihujete a tvoríte, tak inšpirácie opäť nájdete aj tu.

Knihy patria aj na cesty, vďaka nim deti poznajú svet a cez zážitky sa lepšie učia. Nemusíte po nich siahať len pred spaním.

Nájdite si pravidelne čas na čítanie aj pre seba. Rodičia by mali byť pre deti vzorom. Ak vás uvidia s knihou v ruke, samé po nej siahnu, keď budú dospelé. Vyberte si to, čo vás a vaše deti najviac baví a tešte sa z toho.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku