Kniha pre všetky mamy, čo by rady podnikali: Materská na maximum (Andrea Kováčová)

Kniha Materská na maximum je pre všetky mamy, čo by rady podnikali a nevedia, ako začať.
Kniha Materská na maximum je pre všetky mamy, čo by rady podnikali a nevedia, ako začať. / Foto: andreakovacova.sk

ANDREA KOVÁČOVÁ je zakladateľkou projektu Čo dokáže mama. Rok a pol spisovala otázky mamičiek ohľadne podnikania, a tak postupne vznikla aj jej e-kniha s odpoveďami Materská na maximum. Je to kniha, ktorá obsahuje všetko, čo potrebujú podnikavé mamy vedieť, keď chcú začať podnikať. Siahnu po nej určite aj ženy, ktoré by rady podnikali, ale odrádzajú ich neprehľadné zákony a s tým spojené nekonečné hodiny štúdia. Andreina kniha obsahuje presné návody, presné sumy, priamočiare vysvetlenia a tipy, aby ste nemuseli po ničom pátrať a zaneprázdneným mamám sedelo všetko, ako má.


Andrea Kováčová vyzýva mamičky, aby skutočne využili obdobie svojej materskej na maximum. Počas obdobia troch rokov materskej a rodičovskej dovolenky mamičky môžu okrem starostlivosti o deti využiť čas doma na rozvoj svojej kreativity, často v podobe handmade výrobkov, alebo skúsiť niečo úplne nové. Mnohé robia drobné aktivity – doučovanie, stráženie detí, pečenie tort, ale nenapadlo im, že by túto aktivitu pretavili do podnikania. Niektoré sa do práce už nevrátia, pretože ich práca je časovo náročná a vyčerpávajúca. Začnú premýšľať nad tým, ako zosúladiť rodinný čas s prácou. Dostanú sa k myšlienke podnikania a pri predstave zápasu s byrokraciou nápad rýchlo odložia.

Ak máte chuť podnikať, ale neviete, ako na to, siahnite po knihe Materská na maximum. Názov síce napovedá, že je určená pre mamy na materskej, ale jej užitočný obsah bude osožný pre každú ženu, ktorá má odvahu začať podnikať v oblasti, ktorá ju baví.

 

Komplikované zákony by vás nemali odradiť robiť to, čo chcete

Legislatíva je neodmysliteľnou súčasťou podnikania. Neznalosť zákona nikoho neospravedlňuje. Ak teda chcete podnikať, musíte ovládať aj zákony. Andreina e-kniha vám s tým môže pomôcť. Sprevádza ženy na materskej a rodičovskej dovolenke legislatívou podanou prehľadným a jednoduchým štýlom. Hoci Andrea Kováčová už dlhodobo podniká, spoluautorkou a garantkou odbornosti e-knihy je expertka na legislatívu pre podnikavé mamy Jana Martincová.

 

V skratke knihu predstavujú takto:

"V tejto e-knižke nájdeš odpovede na svoje otázky, jednoduché účtovné príklady, presné aktuálne sumy v rámci ktorých ešte nemusíš podávať daňové priznanie, príp. Ti nevzniká nárok platiť odvody, naše tipy a rady a mnoho iného. Veríme, že Ti naša knižka sprehľadní svet zákonov pre začínajúce podnikateľky, zodpovie Tvoje naliehavé otázky a nakopne Ťa na ceste za Tvojím snom."

 

Foto: andreakovacova.sk

E-kniha Materská na maximum radí, či je pri prvých zárobkoch potrebné založiť hneď živnosť, čo si treba vybaviť a naštudovať. Autorky pamätali na všetky prípady a to – príležitostný príjem, SZČO, s. r. o., zamestnanecký pomer a pod. Jasne vysvetľuje pojmy na základe situácií a vysvetľuje, ako sa k danému problému vzťahuje legislatíva. Nezabúda na práva a povinnosti. Všetko je vysvetlené tak, aby to pochopil laik. Pri každej téme sú uvedené rôzne tipy, na čo treba dať pozor, napr. ak si chce manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku na materskej, ktorá popri nej aj zarába. Koniec každej kapitoly uzatvára stručné a prehľadné zhrnutie.

 

Podstatná časť knihy je venovaná výrobe handmade výrobkov. Mnoho mám vyrába počas rodičovskej dovolenky rôzne šperky, hračky, zdobí tričká. Ak sa to páči ich blízkym, posmelí ich to predávať najmä cez internet alebo mestských trhoch svoje výrobky. E-kniha jasne definuje, ktoré výrobky spadajú pod autorský zákon, ktoré pod živnostenský zákon, ako postupovať pri ich predaji. Autorky uvádzajú presný postup, ako si založiť živnosť, s.r.o., správne registrovať slobodné povolanie, aké odvody treba platiť. Okrem toho, že legislatívne pojmy sú vysvetlené pochopiteľným štýlom a e-kniha sa číta naozaj dobre, je nabitá aj akousi pozitívnou energiou a motiváciou začať niečo robiť.

„To, že chceš robiť veci správne v súlade so zákonmi je podľa mňa skvelé a keď sa vo veciach vyznáš, myslím, že je to aj celkom jednoduché. Navyše ti to dovolí rozprestrieť tvoje krídla v ešte väčšej propagácii tvojich originálnych výrobkov, kreatívnych služieb, poradenstva, ktoré si doposiaľ poskytovala len rodine či kamoškám, príp. v otvorení nového e-shopu, vydaní tvojej prvej knižky alebo akéhokoľvek projektu, ktorý túžiš rozbehnúť. Pretože, keď vieš, že robíš veci správne, už ti nič nebráni ukázať svoju krásnu prácu svetu,“ píše Andrea.

 

Všetky informácie z e-knihy možno nájdete roztrúsené aj na internete, no autorka si dala záležať, aby všetky odpovede boli skutočne aktuálne a v súlade s platnou legislatívou. V podstate, ak s niečím, čo ste nikdy nerobili a začínate, ani neviete, čo presne hľadať, prípadne, či všetky informácie už máte. Materská na maximum je praktická, lebo tu nájdete všetko podstatné už po kope. Kniha čitateľkám pomôže prekonať bariéry v podobe legislatívy a zorientovať sa v zákonoch, urobiť si predstavu, čo je potrebné vybaviť a kde vlastne začať. Ku knihe dostanete aj bonus v podobe ďalšej e-knihy – 52 originálnych tipov, ako si zarobiť popri deťoch.

 


Andrea Kováčová: MATERSKÁ NA MAXIMUM. Kompletný prehľad základov legislatívy pre mamu, ktorá sa chce zamestnať alebo podnikať popri dieťati.

Čítajte viac o téme: Kariéra, Knihy, Recenzia
Zdieľať na facebooku