Neviete sa naučiť poriadne jeden cudzí jazyk? Inšpirujte sa polyglotmi, ktorí hovoria aj tridsiatimi jazykmi!

Medzi nami žijú ľudia, ktorí sa dohovoria mnohými jazykmi, ale nie sú geniálni a nežili v bilingválnom prostredí.
Medzi nami žijú ľudia, ktorí sa dohovoria mnohými jazykmi, ale nie sú geniálni a nežili v bilingválnom prostredí. / Foto: Bigstock

„Keď mám hovoriť po anglicky, nastane pre mňa chvíľka trápna. Jednoducho sa nedohovorím, pritom mám veľkú slovnú zásobu a rozumiem počutému slovu. Nedokážem sa cudziemu jazyku otvoriť.“ Spoznali ste sa v týchto slovách aj vy? Ak áno, mali by ste sa otriasť a začať sa na cudzí jazyk viac sústrediť. Medzi nami žijú bežne ľudia, ktorí sa dohovoria viacerými jazykmi, pritom nie sú geniálni a nežili ani v bilingválnom prostredí. Pre niekoho je naučiť sa cudzí jazyk boj a celoživotná snaha, pre iného výzva rozprávať cudzím jazykom plynule čo najskôr, aby ho to neoberalo o životné príležitosti.


Polyg­loti sú ľudia, ktorí ovlá­dajú viac ako 6 jazy­kov, väč­ši­nou je to okolo 12. Spájajú nadšenie učiť sa cudzie jazyky a schopnosť prekročiť hranicu pohodlnosti a výhovoriek, že sa to nedá. Takisto na začiatku svojej snahy naučiť sa čo len jeden jazyk zistili, že im to nejde, ako by chceli. Našli si však spôsob, ktorý im najviac vyhovoval a v tom momente začali cudzie jazyky priam absorbovať.

Polygloti sa jazyky učia sami. Jedným z odporúčaných spôsobov je podľa nich vycestovať a komunikovať v cudzom jazyku od prvej minúty v cudzej krajine. Ďalší si odporúča najskôr cudziu reč napočúvať, a potom komunikovať. Veľmi populárnym sa tiež stal spôsob kartičiek, ktorý spočíva v tom, že si zapisujete slovíčka a čítate si ich, pokiaľ si ich nezapamätáte. Ak vám nevyhovuje mechanický spôsob kartičiek, môžete použiť napríklad aplikáciu ANKI.

 

Polygloti medzi nami

Jedným z najznámejších polyglotov na svete je Richard Simcott. Vie sa dohovoriť vyše 30 jazykmi a neustále sa učí nové. Na svojej stránke speakingfluently.com odovzdáva ľuďom skúsenosti s učením sa cudzích jazkov, venuje sa organizovaniu prednášok a koučovaniu. Hovorí, že na učenie sa jazykov neexistuje jednotný systém, ktorý by vyhovoval všetkým.

 

Foto: TEDxMladá slovenská polyglotka Lýdia Machová si sama prešla podobnú cestu. Veľmi sa chcela naučiť nejaký jazyk a dala do toho toľko energie a času, kým ho nezvládla na plynulej úrovni. Dnes ovláda na vysokej úrovni 7 jazykov a chodí tlmočiť na významné podujatia rôzne známe osobnosti, dôležité zahraničné návštevy či stretnutia. Medzi jej skúsenosti patrí tlmočenie pre prvú dámu p. Gašparovičovú, bývalú premiérku Ivetu Radičovú alebo tlmočenie svetoznámych motivátorov Tonyho Robbinsa či Briana Tracyho.

Podobne, ako mnohí polygloti, aj ona pomáha ľuďom učiť sa cudzie jazyky prostredníctvom internetu. Cez web jazykovymentoring.sk koučuje ľudí a radí, ako sa učiť. Podľa nej sa týmto spôsobom dajú naučiť jazyky oveľa rýchlejšie ako v škole. Neodporúča však učiť sa dva jazyky naraz, ale jeden za druhým. „Najlepšie je venovať jednému jazkyu minimálne rok, ideálne dlhšie, aby sa ten jazyk stihol v hlave "udomácniť", a potom sa ľahšie začína s novým. Veľa ľudí si dáva predsavzatie, že do tridsiatky alebo iného veku budú hovoriť 10 jazykmi. Toto neodporúčam, hlavne keď je človek pri nejakom 2. alebo 3. jazyku, lebo to je dosť veľký skok vpred. Je fajn chcieť sa naučiť viac jazykov, ale náš sen by nás nemal deptať, keď sa potom nejaký jazyk učíme 2-3 roky, lebo sa bojíme, že to nestihneme.“

Radí, že najdôležitejšie 4 pilliere učenia cudzieho jazyka sú: učiť sa tak, aby vás to bavilo,  stráviť s jazykom veľa času, venovať sa mu často - denne min. 10-15 min. a vždy mať pri učení plán.

 

Ďalším zo známych Slovákov, ktorý hovorí viacerými jaykmi a o ktorom ste mohli v nedávnej dobe počuť v médiách, je aj Vladimír Škultéty. Hovorí neuveriteľnými 19 jazykmi. Podľa jeho slov neovláda všetky rovnako dobre, ale 9 z nich ovláda na vysokej úrovni.

 

 

Ako vám môže pomôcť jazykový mentor?

Priznajme si to, že mnohí nevieme pri učení sa jazyka vydržať ani niekoľko mesiacov. Chýba nám systém učenia, nevieme ako dlho sa treba učiť, ako často, aké aktivity robiť a v akom poradí. Jazykoví mentori ľuďom v tomto smere dokážu pomôcť a sprevádzať ľudí počas učenia minimálne niekoľko týždňov. Sú to ľudia, ktorí dokážu často poradiť s konkrétnym problémom, napr. ako si cvičiť rozprávanie, ako sa učiť slovíčka tak, aby to nebola nuda a aby ste jednoducho neskončili. Keď podľa nich vytrváte pri robení činností, ktoré vás v jazyku posúvajú a zároveň bavia, výsledky sa zaručene dostavia. Podľa mentorky a polyglotky Lýdie Machovej je tiež dôležité, že sa človek učí v komunite s inými ľuďmi, ktorí sú na tom podobne ako on, aj keď sa môžu učiť iný jazyk, alebo sú na inej úrovni. Toto podporujúce prostredie spolu s overeným know-how na učenie sa jazykov ako samouk vytvára skvelé podmienky na zlepšenie sa v akomkoľvek jazyku.

My, ktorí sa učíme jeden cudzí jazyk niekoľko rokov, vieme, že robíme niekde chybu. Mnohí aj vieme kde, ale často sa spoliehame, že  nám niekto jazyk naleje do hlavy. Platíme si zahraničných lektorov na konverzácie, ale nerozprávame na nich. Často nás odradí práve to, že sa bojíme komunikovať. Lýdia Machová hovorí, že  sa musíme  prehrýzť cez stovky až tisíce chýb, ktoré sme vyslovili či napísali, aby sme na základe nich pochopili, ako ten jazyk funguje, a ako ho máme používať. Podľa nej ľudia často robia chybu aj v tom,  že sa učia nesystematicky. Nadšení si kúpia knižku v kníhkupectve, ale dostanú sa len po 3. kapitolu, potom to nechajú ležať na nočnom stolíku a odkladajú to na neskôr, keď "budú mať čas". Moderné sú aj aplikácie do mobilov, ktoré sú zameraná napr. na slovnú zásobu, ale tým sa rozprávanie alebo schopnosť rozumieť počutému nezlepší. „V učení sa jazykov platia veľmi jednoduché, logické pravidlá: to, čomu sa venujeme, to sa bude u nás zlepšovať. Ak sa chcem naučiť dobre rozumieť Američanom, musím začať extrémne veľa počúvať. Našťastie je to dnes vďaka internetu veľmi prístupné a jednoduché, ak človek vie, ako na to.“ dopĺňa Lýdia.

Svet jazykov je fascinujúci a ponúka mnohé výhody, pokiaľ viete viacerými hovoriť plynule. Štúdium jazykov nás približuje ku zvyšku sveta, ale platí, že čím ste mladší, tým jednoduchšie sa naučíte cudzí jazyk.

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku