Petržalská škola získala za svoju premenu architektonickú cenu CE.ZA.AR

Petržalská škola získala cenu na architektonickej súťaži CE.ZA.AR
Petržalská škola získala cenu na architektonickej súťaži CE.ZA.AR / Foto: Petra Bošanská

Osemnásty ročník architektonickej súťaže CE.ZA.AR, ktorý vyhlasuje Slovenská komora architektov, pozná svojich víťazov. Do finále sa dostalo zo sto prihlásených stavieb osemnásť a medzi nimi aj jedna škola. Konkrétne jej premena zo starej na modernú, otvorenú a korešpondujúcu s potrebami učenia detí v 21. storočí.

Ceny boli udelené v šiestich kategóriách. V kategórii Občianske a priemyselné budovy cenu získala Premena budovy školy z obdobia normalizácie od ateliéru Kleinert Creative House.

 

Bratislavské Bilingválne gymnázium C.S. Lewisa nepatrí medzi tradičné školy už samotným vyučovaním. Teraz sa svojmu ideálu školy priblížila aj prostredím. Pôvodná budova nespĺňala predstavy študentov a učiteľov, preto architekti prijali túto výzvu a snažili sa školu premeniť na takú, ktorá bude vyhovovať všetkým. 

 

"Ide o priam symbolický počin. Týka sa totiž transformácie bezduchej stavby, aké sa stavali v období socializmu. Pôvodne pochmúrna budova tu jednoduchými zásahmi architektov prešla obrovskou zmenou. Stačilo odstrániť priečky, zbytočné podhľady, pridať denný bar pre študentov a relaxačné zákutia pre čas prestávok. Je osviežujúce vidieť, že v prostredí, ktoré je príznačné často rezignovaným prístupom, sa našla škola, ktorá sa s chuťou pustila do práce na svojej priestorovej obnove. Navyše s veľkou participáciou samotných študentov a ich rodičov, ktorí sa podieľali na zlepšovaní svojho vzdelávacieho prostredia." povedal pre portál Archinfo člen poroty, architekt Pavol Mikolajčák.

 

Foto: Petra Bošanská

 

Foto: Petra Bošanská

Foto: Petra Bošanská

Foto: Petra Bošanská

Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku