Fínsko - detailný náhľad do vzdelávacieho systému, ktorý všetci obdivujú

  Zdroj: reprofoto YouTube

Aký je vzdelávací systém vo Fínsku? Čo sú skutočne jeho benefity a v čom sa možno inšpirovať? Reportáž priamo z fínskych škôl pripravil pre VOXPOT stredoškolský učiteľ a filmár Ondřej Klus.

 

Český filmár a učiteľ na strednej škole Ondřej Klus pripravil vo Fínsku pútavú reportáž o tom, ktorým legendám, ktoré sa o ich vzdelávacom systéme rozprávajú, možno veriť. Klus je jedným z účastníkov českého vzdelávacieho programu Učiteľ naživo. Vo Fínsku sa zúčastnil spolu s ďalšími učiteľmi a riaditeľmi škôl z tohto kurzu týždennej exkurzie po fínskych školách. Vyspovedal dôležitých účastníkov vzdelávacieho systému i samotných žiakov.

 

V reportáži nehovorí len o množstvách pozitív, ktoré sú nesporné, ale spomína aj to, že nároky na fínske školy sú stále obrovské. Ak je v spoločnosti nejaký problém či nerovnosť, od škôl sa očakáva, že to vyriešia.

S Fínskom nemáme rovnaké ciele, hodnoty, ani východiskové podmienky, existuje u nich však niečo, čím sa môžeme inšpirovať kdekoľvek na svete a to: "Vízia musí prekračovať politické strany, osobné záujmy a krátkodobé ambície."

 

Titulky si pustíte pomocou tlačítka CC na lište videa.

 

Zdieľať na facebooku