Chcete, aby vaši rodičia žili dlhšie? Dávajte im strážiť vnúčatá

Vedci tvrdia, že starostlivosť o vnúčatá starým rodičom prospieva po psychickej i fyzickej stránke.
Vedci tvrdia, že starostlivosť o vnúčatá starým rodičom prospieva po psychickej i fyzickej stránke. / Foto: Bigstock

Máte za sebou ťažký deň alebo týždeň s deťmi a nutne potrebujete načerpať energiu? Ak sa necítite komfortne osloviť starých rodičov, aby ste im nepridávali starosti, čítajte pozorne ďalej. Vedci tvrdia, že čas s vnúčatami starým rodičom významne prospieva byť v lepšej kondícii.

 

Podľa štúdie, ktorú publikovali vedci v časopise Evolution and Human Behavior v roku 2017, starí rodičia, ktorí strážili vnúčatá alebo sa nejakým spôsobom podieľali na starostlivosti o ne, mali v priebehu 20 rokov nižšie riziko úmrtia ako ich rovesníci, ktorí s vnúčatami čas netrávili. Údaje hovoria, že žili navyše o 5 rokov dlhšie.

 

Tieto poznatky priniesla analýza údajov dlhodobej štúdie Berlin Aging Study, ktorá sledovala výsledky viac ako 500 starších ľudí vo veku 70 rokov alebo starších.

 

Prečo starostlivosť o deti starým ľuďom prospieva?

Jasným dôvodom je fakt, že ich organizmus vďaka starostlivosti o iných nemôže tak rýchlo starnúť. Udržiava ich fyzicky aktívnych a tiež napomáha znižovať stres. To ale neznamená, že by sme mali presunúť všetko na starých rodičov. Ľudia v pokročilom veku nesmú byť preťažovaní. Vtedy by sa zdravotné benefity zo spoločného času s deťmi mohli úplne vytratiť.

Aj doktor Ronan Factora Cleavlendskej kliniky, ktorý sa štúdie nezúčastnil, hovorí, že dôležité je nájsť zdravú rovnováhu, inak sa stres starých ľudí môže naopak zvyšovať.

 

Ďalším benefitom pravidelného trávenia času starých rodičov a vnúčat je sociálna interakcia, ktorá pomáha starým ľuďom udržiavať ich mozog zdravší.

 

Rovnako je dôležitáý tento spoločný čas aj pre deti. Vo chvíľach, keď na deti nemajú rodičia dostatok času, starí rodičia im môžu byť silnou emocionálnou oporou a poskytujú im potrebnú stabilitu.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku