Byť matkou je nesmierne náročné. Mamy pracujú tak veľa, akoby mali 2,5 úväzku, tvrdí štúdia

Mamy pracujú denne naozaj veľa, no ich okolie si to často neuvedomuje.
Mamy pracujú denne naozaj veľa, no ich okolie si to často neuvedomuje. / Foto: Bigstock

Všetci vieme, že mamy pracujú veľa a sú stále vyčerpané. Ale čo to presne znamená? Na to sa detailne pozrela jedna americká anketa.

 

To, že materstvo je poriadna fuška, vedia dokonale posúdiť naozaj len mamičky. Deň bežnej mamy začína skoro ráno, neraz ešte aj za tmy. Pripravuje raňajky, chystá deti do škôlky, do školy, robí nákupy, varí, perie, žehlí, učí sa s deťmi a po večeri dobieha, čo počas dňa nestihla. Do postele si líha neskoro večer a neraz je deťmi ešte aj počas noci budená.

 

Štúdia, ktorú realizovala spoločnosť Welsch, sa pozrela detailne na to, ako mamy tvrdo každý deň pracujú. A ukázalo sa, že mamy sú právom vyčerpané, lebo každý deň podávajú nadpriemerné výkony.

 

14 hodín denne v pohotovosti

Do štúdie sa zapojilo 2000 amerických mamičiek detí vo veku 5 až 12 rokov. V priemere ich pracovný deň začína o 6:23 ráno a končí zhruba o 20:31. Podľa tejto štúdie pracuje priemerná mama 14 hodín denne, čo predstavuje 98 hodín týždenne. Štandardný pracovný úväzok u nás pritom zahŕňa 40 hodín týždenne. Ekvivalentom jej práce je teda 2,5 pracovného úväzku.

 

Aspoň hodinku denne pre seba

Podľa ankety je priemerná mama šťastná, ak si denne dokáže ukradnúť aspoň hodinku a 7 minút pre seba. Vyloží nohy a usporiada si svoje myšlienky. Niekedy sa však nepodarí ani to a únavou padá rovno do postele. Štyri z desiatich mamičiek v ankete potvrdili, že sa cítia akoby ich život bol len séria nikdy nekončiacich úloh.

 

Väčšina mám funguje celé roky na maximum svojej kapacity, a preto žiadnu z nich výsledky tohto výskumu neprekvapia. Dôležité ale je, aby tieto skutočnosti vedeli aj ľudia okolo mám. Mamy potrebujú podporu vo svojich domovoch, ale aj v práci.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku