Výskum ukázal, že online zoznamovanie zmenilo niektoré pravidlá vo vzťahoch

Zoznamovanie sa v priebehu rokov zmenilo a slobodní ľudia sa museli naučiť využívať nové metódy. V súčasnosti sa veľa ľudí zoznamuje aj vďaka online zoznamkám.
Zoznamovanie sa v priebehu rokov zmenilo a slobodní ľudia sa museli naučiť využívať nové metódy. V súčasnosti sa veľa ľudí zoznamuje aj vďaka online zoznamkám. / Foto: Bigstock

Zoznamovanie sa v priebehu rokov zmenilo a slobodní ľudia sa museli naučiť využívať nové metódy. V súčasnosti sa veľa ľudí zoznamuje aj vďaka online zoznamkám. Čo prináša so sebou tento typ zoznamovania?

 

V minulosti tiež fungovali zoznamky, a to v podobe zoznamovacích inzerátov, ktoré boli uverejňované v novinách a v časopisoch. Ľudia si väčšinou dlhšiu dobu písali listy a po určitej dobe sa stretli. Stretnutie často skončilo katastrofou, lebo reálny človek nezodpovedal predstavám toho druhého. Online zoznamovanie predstavuje oveľa lepší a kreatívnejší spôsob zoznamovania. Od prvého rozhovoru sa ľudia vidia, môžu kvalitne komunikovať a predovšetkým nemusia dlhú dobu čakať na list. Môžu sa rozprávať aj každý deň. Mnoho zoznamovacích aplikácií ponúka túto príležitosť alebo si môžete nastaviť online rozhovor mimo aplikácie. Online zoznamka je alternatívou k osobnému stretnutiu pri filme alebo večeri na prvom rande. Umožňuje vám spoznať niekoho predtým, ako s ním budete tráviť čas mimo bezpečia vášho domova. Odpadáva stres z prvého reálneho stretnutia, pretože o mnohých veciach sa porozprávate v online priestore. Ba dokonca, takáto komunikácia niekomu vyhovuje ešte viac ako reálna, lebo si povedia aj také veci, ktoré by si v iných podmienkach nikdy nepovedali. Niektoré dvojice online priestor nevyužívajú len na rozprávanie, ale dokážu takto aj spoločne pozerať film, hokejový zápas alebo variť jedlo každý vo svojej kuchyni. Hlavne vďaka tomu, že môžete komunikovať a ste spolu tak často, ako vám to vyhovuje, tento spôsob zoznamovania môže priniesť pozitívne výsledky. Hlavným cieľom virtuálneho zoznamovania je spoznať niekoho zaujímavého a rozpoznať, či vás s dotyčnou osobou niečo spoločné spája.  Zachráni vás to pred nepríjemnou situáciou, ktorá sa môže objaviť na zlom rande, pretože vďaka online priestoru budete vedieť, či sa s niekým cítite dobre alebo nie. Samozrejme, tento druh stretávania sa prináša so sebou aj nové zákonitosti a pravidlá, ktoré ľudia v minulosti nepoznali. Je dobré ich poznať, pretože sa môžete vyhnúť zbytočným sklamaniam. 

 

Online zoznamovanie skúmajú aj vedci

Nová štúdia ukázala, ako online zoznamovanie je veľmi populárne a stáva sa prirodzenou súčasťou života ľudí. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 1000 slobodných ľudí a ukázalo sa, že existujú rozdiely medzi online a reálnym zoznamovaním. Virtuálne rande je dokonalou alternatívou k osobnému prvému rande, čo vám umožní zistiť, či existuje spojenie už na začiatku. Štúdia ukázala, že zo začiatku, keď bolo online zoznamovanie svetu prvýkrát predstavené, nepatrilo medzi najobľúbenejšie, hoci 7 percent  z opýtaných ho už pred viacerými rokmi vyskúšalo. Keď však ľudia kvôli pandémii začali viac zostávať doma a hľadali nové spôsoby, ako sa s niekým zoznámiť, viac nezadaných bolo ochotných vyskúšať práve túto formu zoznamovania. Len 5 percent slobodných ľudí v prieskume uviedlo, že by to nikdy neskúsili, čo z tohto spôsobu zoznamovania robí aj do budúcnosti veľmi preferovanú formu. Výskum bližšie vysvetlil aj to, prečo si ľudia práve túto formu zoznamovania obľúbili.

 

Dôvody, prečo sa online zoznamovanie stalo obľúbeným

1. Môžete dobre komunikovať 

Reč tela je nevyhnutná na to, aby ste niekomu porozumeli a rovnako dôležitý je aj tón hlasu. Vzájomné spoznávanie môže byť zložité, ak čítate iba slová, ktoré sa v minulosti písali v listoch a neskôr v správach a e-mailoch na internete. Pri online komunikácii hneď vidíte a cítite, či máte niečo spoločné. Pomocou virtuálneho rande môžete niekoho skutočne spoznať bez toho, aby ste sa dostali do nepríjemnej situácie. Druhá osoba nebude mať čas premýšľať o svojich odpovediach, takže viete, že veci, ktoré hovorí, sú skutočné. Veľa dvojíc veľmi často hovorí o tom, že vďaka online svetu sa o sebe dozvedeli oveľa viac, ako keby túto možnosť nemali. Práve vďaka online priestoru sú mnohí ľudia v odpovediach úprimenjší ako v reálnom rozhovore.

 

2. Online rozhovory dokážu podvádzaniu zamedziť viac ako písomné správy

V minulosti, kým neboli k dispozícii online rozhovory, veľa dvojíc si písalo na internete e-maily alebo rôzne správy. V takomto priestore sa dalo ľahko podvádzať tak, že jeden človek si urobil viac profilov a stal sa neobmedzeným lovcom v nekonečnom internetovom priestore. Existovali muži, ktorí dokázali komunikovať cez správy aj s viacerými ženami naraz.  Online rande zabezpečuje, že sa rozprávate s osobou, ktorá sa ukrýva za profilom. Samozrejme, aj tu číha nebezpečenstvo, ale určite menšie ako pri správach.

 

3. Rozhovor prebieha plynulo

Správy s niekým nie sú vždy plynulé. Niekedy chvíľu trvá, kým druhá strana odpovie na správu. Ak však prebieha online rozhovor, môžete viesť rozhovory bez čakania na odpovede.

 

4 . Priestor veľa napovie

Reč tela môže veľa napovedať, ale pri online rozhovore si môžete všímať aj ďalšie veci. Veľa napovedia aj predmety, ktoré sa nachádzajú v izbe. Kamera dokáže veľa vecí zachytiť. Možno uvidíte niečo, čo môže naznačovať určitý problém.

 

5. Môžete skúmať hlas

Aj keď sa to nemusí zdať ako veľký problém, ale aj hlas človeka môže zohrávať určitú úlohu vo fungovaní či nefungovaní vo vzťahu. Aj hlas vám dokáže naznačiť, či chcete ďalej pokračovať v komunikáci s danou osobou alebo nie.

 

6. Online zoznamka obmedzuje používanie filtra

Filtre sú zábavné, ale neukazujú realitu. Odosielanie selfies uľahčuje maskovanie vášho vzhľadu do určitej miery, ale živé online rozhovory nie. Môžete vidieť, ako váš potenciálny partner vyzerá, a to isté vidí aj on.

 

7. Cítite sa bezpečne

Online zoznamka vám umožní niekoho spoznať a zároveň zostať v bezpečí a v pohodlí svojho domu. Nemusíte uvádzať osobné údaje, ako je vaše bydlisko alebo telefónne číslo. Navyše nie je šanca, že by vám niekto ublížil na prvom rande, ak je virtuálne. Akonáhle zistíte, že dotyčný človek pôsobí bezpečne a mierumilovne, môžete sa stretnúť aj v reálnom svete.

 

8. Online rozhovor môžete kedykoľvek ukončiť

Keďže potenciálny partner nemá vašu adresu ani telefónne číslo, kontakt môžete kedykoľvek ukončiť. Ak sa budete cítiť nepríjemne, môžete rozhovor ukončiť a už sa s daným človekom nemusíte nikdy rozprávať. Virtuálne randenie vám pomôže zbaviť sa ľudí, s ktorými sa v ničom nezhodujete skôr, ako pôjdete na reálne stretnutie.

 

9. Môžete stretnúť ľudí z celého sveta

V minulosti starí rodičia nemali takú veľkú možnosť výberu ako mladí ľudia v dnešnej dobe. Vďaka internetu sa cez zoznamky môžu stretnúť s ľuďmi z celého sveta. Záleží len od nich, v ktorej krajine chcú spoznávať nových ľudí.

 

4 tipy, ako sa správať počas online rozhovoru a ako zostať v bezpečí

Aj online komunikácia môže byť zábavná alebo nudná. Je dobré poznať určité zákonitosti a tipy, ktoré vám pomôžu vyťažiť z online priestoru čo najlepšie možnosti. Pred každým  rande je človek vždy trochu nervózni, ale existujú spôsoby, ktoré vám môžu zmierniť toto napätie. Nasledujúce tipy vám tiež pomôžu zostať v bezpečí pri zoznamovaní online.

 

1. Robte niečo, čo vás baví a pri čom môžete aj relaxovať

Randenie by malo byť zábavné, a to aj vtedy,  keď je virtuálne. Prediskutujte nápady na rande so svojím potenciálnym partnerom vopred, aby ste sa obaja pripravili na zábavu. Uistite sa, že si vyberiete aktivitu, ktorá vás baví a zároveň budete môcť aj relaxovať počas spoločne prežitého času. Keď ste uvoľnení a zabávate sa, je ľahšie byť sami sebou a ukázať, kým skutočne ste.

 

2. Urobte si poriadok vo svojom priestore 

Počas virtuálnych rande môže druhá osoba vidieť vašu izbu. Dajte si záležať na tom, aby ste rande usporiadali v takom priestore, ktoré je upratané a vyzerá vkusne. Je tiež nevyhnutné odstrániť všetko, čo obsahuje osobné údaje. Ak je vaše telefónne číslo alebo adresa viditeľné, váš potenciálny partner môže tieto veci zistiť skôr, ako na to budete pripravená.

 

3. Vnímajte online rozhovor ako skutočné rande

Je lákavé správať sa na virtuálnom rande neformálne, ale mali by ste aj k takémuto stretnutiu pristupovať ako k osobnému rande. Berte to vážne, pretože do situácie investujete čas a energiu. Nezabudnite tiež na primerané a vkusné oblečenie.

 

4. Necíťte sa pod tlakom a neposkytujte hneď príliš veľa informácií

Potenciálnemu partnerovi nemusíte povedať nič, o čom sa nechcete rozprávať. Ak na vás tlačí, aby ste im poskytli informácie, nevzdávajte sa. Robte to, čo vám vyhovuje a ukončite kontakt, ak tlak pretrváva.

 

Pravidlá online lásky sa zmenili

Záverečné myšlienky v štúdii vysvetľujú tiež, ako  online zoznamovanie zmenilo pravidlá romantiky a online lásky. Už sa nemusíte stresovať tým, či dokážete na prvé stretnutie vybrať to najlepšie miesto alebo sa ocitnete v nepríjemnej situácii. Virtuálne zoznamky vám umožňujú spoznať niekoho lepšie predtým, než sa stretnete v skutočnom živote. Táto forma zoznamovania vám pomôže zistiť, či existuje medzi vami určité spojenie, a to všetko v pohodlí domova. Dôležité je aj to, že sa takto dokážete cítiť bezpečne. Navyše, táto forma zoznámenia  vám môže ponúknuť aj ďalšie benefity. V online priestore sa môžete stretnúť aj s ďalšími členmi rodiny potenciálneho partnera (partnerky). Niektoré páry toto všetko absolvujú ešte pred svojím prvým osobným stretnutím.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Výskum, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku