10 vlastností, ktoré majú ľudia s rozvinutou intuíciou

Intuitívni ľudia majú tendenciu nájsť hlbší význam a pochopenie akéhokoľvek daného výrazu alebo myšlienky a majú väčší sklon vnímať to, čo nie je povedané alebo napísané, ako to, čo je skutočne vyjadrené.
Intuitívni ľudia majú tendenciu nájsť hlbší význam a pochopenie akéhokoľvek daného výrazu alebo myšlienky a majú väčší sklon vnímať to, čo nie je povedané alebo napísané, ako to, čo je skutočne vyjadrené. / Foto: Bigstock

Na istej úrovni máme intuíciu všetci. Existujú ľudia, ktorí sú vysoko intuitívni a naopak, iní, ktorí na nej potrebujú veľmi pracovať. Ako spoznáte, že máte dobre rozvinutú intuíciu?

 

Intuícia (z lat. in-tueor, in-tuitum) znamená vhľad, alebo náhľad a obvykle označuje aj schopnosť rýchleho chápania, odhadu a rozhodovania, ktoré nie je sprostredkované žiadnym uvažovaním aj keď býva sprevádzané pocitom jasnosti a istoty, nie je podložené žiadnymi dôvodmi. Intuícia môže byť podmienená skúsenosťou a hrá významnú úlohu napríklad v prípade rýchleho rozhodovania pod časovým tlakom, taktiež v umení a každej tvorivej činnosti. Nemecký psychológ Gerd Gigerenzer označil vo svojom výskume intuitívne rozhodovanie ako najvyššiu formu inteligencie. Tiež je dôležité si uvedomiť, že intuícia nie je neomylná, ale hodí sa minimálne ako predbežná hypotéza, prvé asociatívne posúdenie situácie, ktoré je potrebné overiť.

Intuitívny človek je ten, ktorý často vidí svet inak a každú emóciu veľmi hlboko precíti. Črty intuitívnej mysle sú často jemné a skryté. Títo ľudia majú tendenciu nájsť hlbší význam a pochopenie akéhokoľvek daného výrazu alebo myšlienky a majú väčší sklon vnímať to, čo nie je povedané alebo napísané, ako to, čo je skutočne vyjadrené. Pozrime sa na niekoľko vlastností, podľa ktorých sa dá zistiť, do akej miery majú ľudia rozvinutú intuíciu.

 

1. Radi diskutujú

Jednou z čŕt intuitívnych ľudí je napríklad to, že často radi diskutujú. Títo ľudia potrebujú preskúmať problém zo všetkých perspektív, čo im umožňuje pochopiť skutočný význam akejkoľvek situácie alebo témy. Dôvodom, prečo sa vrhajú do debát, je len ich osobná potreba zlepšiť svoje chápanie danej témy. V žiadnom prípade nechcú pôsobiť tak, že oni sú najmúdrejší. Oni len vyzývajú ostatných, aby sa podelili v diskusii so svojimi vedomosťami. Chcú tému preskúmať zo všetkých strán, aby odhalili prípadné nedostatky. Diskusia im pomáha chápať veci do hĺbky.

 

2. Často premýšľajú o budúcnosti

Ľudia s rozvinutou intuíciou často premýšľajú nad budúcnosťou. Neustále uvažujú o možnostiach a príležitostiach, ktoré sa im môžu objaviť o 20 rokov. Plánujú si dopredu svoje ciele a predpovedajú sami sebe možný život na ďalších dvadsať až tridsať rokov dopredu. 

 

3. Nelogické pravidlá ignorujú

Intuitívny človek má vždy jasnú predstavu o každom pravidle, ktoré si sám stanovil a pevne ho dodržiava. Ale ak nejaké pravidlá v spoločnosti vyvolávajú otázky a dôvody na ich dodržiavanie sa zdajú nerozumné, intuitívny človek spozornie. Nedokáže akceptovať nelogické konanie, takže ak sa nejaké pravidlo javí ako zbytočné alebo zastarané, neváha ho ignorovať a robí si veci podľa vlastných predstáv.

 

4. Takmer každú záležitosť analyzujú

Pre intuitívneho človeka nestačí len analyzovať problém, ale snaží sa pochopiť rozsah jeho účinkov na okolie. Intuitívny človek sa nezastaví, kým nepochopí vysvetlenie akéhokoľvek problému, ktorý sa pred ním objaví. Táto vlastnosť niekedy ľudí, ktorí žijú v blízkosti tohto človeka, veľmi unavuje.

 

5. Neprijímajú ľahko autority

Kým niekomu uveria, neustále si preverujú jeho kompetencie. Dobre vedia, ako ľudská myseľ túži po  prestíži a moci a tiež vedia, že veľa ľudí na vedúce postavenie nemá dostatočné predpoklady. Z tohto dôvodu spochybňujú autority, systém ich vládnutia a neustále si preverujú presnosť ich krokov a rozhodnutí.

 

6. Vytrvalo hľadajú rozmanitosť

Intuitívneho človeka prirodzene priťahujú nekonvenčné, abnormálne a nevyskúšané veci. Počas svojho života sa neustále pokúšajú vytvoriť si prepracovaný svetonázor, čo vysvetľuje, prečo vynakladajú také veľké úsilie, aby pochopili čo najviac zvláštnych a neprebádaných vecí. Stále hľadajú nové perspektívy, či už ide o štúdium, životný štýl alebo čokoľvek iné.

 

7. Zaujímajú sa o neprebádané oblasti

To, čo je už známe, nezaujíma intuitívnu osobnosť, a preto vždy na skúmanie vyhľadáva tú oblasť, o ktorej väčšina ľudí ani poriadne nevie. Zaujímajú ju neobvyklé a neprebádané oblasti. Konšpiračné teórie môžu v mnohých intuitívnych ľuďoch vzbudiť zvedavosť a majú veľký záujem o ich skúmanie. Pokúšajú sa nájsť aj také metódy uvažovania, ktoré sú ešte neznáme.

 

8. Hľadajú si podobných priateľov

Intuitívni ľudia sú často radi sami, lebo spoločnosť niektorých ľudí ich vyčerpáva. Často sa nedokážu spojiť s ľuďmi, ktorí nie sú s nimi na rovnakej mentálnej úrovni. Preto sú radšej sami, pokiaľ nedostanú príležitosť zoznámiť sa s inými podobnými intuitívnymi typmi.

 

9. Snažia sa hlboko preniknúť do podstaty problémov

Neznesú, keď niekto trvá na tom, že predmetná vec je čierna alebo biela. Hnevá ich, keď niekto iný sa snaží presadiť názor bez ohľadu na alternatívne názory. Majú sklon horlivo polemizovať o bodoch, ktorým sami neveria. Robia  to len preto, aby dokázali, že problém je komplikovanejší, ako si to ostatní myslia.

 

10. Väčšinou majú iný životný štýl ako väčšina ľudí

Intuitívni ľudia sa rodia so sklonom ku všetkému, čo je zvláštne, nekonvenčné a provokatívne. Ich láska k nezvyčajným veciam sa nepremieta len do podnikateľských aktivít, ale aj do vzťahov alebo do životného štýlu, ktorý často ani nemusí byť v súlade so spoločenskými normami.

 


Zdroje:
Traits intuitive often misunderstood
10 things everyone needs to know about human intuition

Zdieľať na facebooku