3 rituály, ktoré dokážu zachrániť manželstvo

Ak túžite s niekým prežiť celý život v šťastí a v láske, mali by ste sa o váš spoločný vzťah starať nielen na začiatku, ale aj po rokoch.
Ak túžite s niekým prežiť celý život v šťastí a v láske, mali by ste sa o váš spoločný vzťah starať nielen na začiatku, ale aj po rokoch. / Foto: Bigstock

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je ľahké. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán. Ak túžite s niekým prežiť celý život v šťastí a v láske, mali by ste sa o váš spoločný vzťah starať nielen na začiatku, ale aj po rokoch.

 

Každý deň množstvo vedcov skúma vzťahy, spolužitie a tiež to, čo spôsobuje dvojiciam pocit  šťastia a radosti. Stratégie, ktoré pozitívne pôsobia na spolužitie v manželstve skúmali napríklad aj Bill Doherty a John Gottman, ktorí zostavili praktické rady na posilnenie manželstva. Ľudia si ich postupne obľúbili hlavne preto, lebo boli veľmi jednoduché. Bill Doherty vysvetľuje, že prirodzeným trendom v manželstve je, že romantika, náklonnosť, ocenenie a komunikácia časom klesajú. Nedeje sa to preto, že sa páry začnú nenávidieť, ale preto, že sa spolu cítia dobre, spokojne a všetko vnímajú ako samozrejmosť. Doherty tiež upozorňuje, že je dôležité nielen to, že si na spolužitie vyberiete správnu osobu, ale dôležité je tiež poznať stratégie, ktoré vám pomôžu zostať vo dvojici šťastným človekom. Mali by ste si byť vedomí toho, čo vo vzťahu robíte a musíte mať tiež plán, ktorý vám pomôže čo najčastejšie vytvárať vo vzťahu pozitívne situácie. Páry, ktoré poznajú rôzne rituály, zvyky a stratégie, ktoré pomáhajú vytvárať vo dvojici príjemnú atmosféru a spokojnosť, majú väčšiu šancu vyhnúť sa rôznym nedorozumeniam, problémom a vyhoreniu. Pozrime sa na tri dôležité rituály, ktoré pomáhajú partnera (partnerku) nevnímať ako samozrejmosť, ale ako osobu, ktorá si zaslúži obdiv, pozornosť a úctu počas celého života.

 

1. Vytvorte si zvyk naladiť sa na seba každý deň

Podľa Dohertyho je najdôležitejším momentom vo vašom vzťahu alebo v manželstve moment opätovného každodenného naladenia sa na seba. Niekedy stačí úprimný pohľad, pozdrav, príjemné gestá či niekoľko viet. Toto vzájomné prepojenie je veľmi dôležité, a to nielen na začiatku vzťahu, ale predovšetkým po dlhých rokoch vzájomného spolužitia. Pri každom stretnutí po dlhšom odlúčení počas dňa sa snažte prejaviť pozitívnu reakciu. Takto sa stále budete na seba tešiť. Ak sa navzájom kritizujete vo chvíli opätovného stretnutia, môžete sa  postupne začať báť, že sa uvidíte. Môžete si vytvoriť aj vlastné rituály pri pozdravoch. Kresťanskí manželia si dávajú napríklad krížik na čelo, pre niekoho je celý život samozrejmosťou bozk, niekto si spoločne zaspieva pesničku alebo opakovane urobí nejakú grimasu. Jeden klient Billa Dohertyho v súvislosti so vzájomným nalaďovaním si zaspomínal: „Keď som potreboval každodenný rituál vo svojom manželstve, spomenul som si na niečo, čo moji rodičia urobili, čo na mňa urobilo silný dojem, keď som bol malý chlapec. Moji rodičia to robili veľmi zriedka, ale občas po obede otec požiadal mamu o tanec. A tak aj ja som si dal predsavzatie, že budem tancovať s manželkou vždy, keď sa večer najeme a budeme sa chcieť na konci dňa, po práci, na seba naladiť. V dňoch, keď pracujem príliš dlho alebo cestujem mimo domu, nahrádzam premeškanú príležitosť tým, že manželke posielam videobozk z môjho iPhonu.“ Dôslednosť dobrého vzájomného prepojenia úplne zmenila manželstvo mnohým párom. Každý deň ich vzťah nesie v sebe romantiku a náklonnosť a tešia sa, že sa opäť uvidia.

 

2. Každý deň si vyhraďte dve minúty na nerušenú komunikáciu

Vzťahmi sa dlhé roky zaoberá aj psychológ John Gottman. Ten zistil, že dve minúty nerušenej komunikácie denne, môžu byť dôležitejšie, ako si ľudia môžu na prvý pohľad predstaviť. Ak si nájdete čas ráno na komunikáciu, môžete mať krajší celý deň. Mnohí ľudia sa kvôli tomu rozhodnú každý deň vstať o niečo skôr a raňajkujú spolu. Hneď od začiatku dňa si môžete takto pestovať rituál na pestovanie romantiky, náklonnosti a spojenia. Tí, ktorí to takto robia, postupne zisťujú, že príjemný pocit u nich pretrváva počas celého dňa. Ideálne je, keď tieto dve minúty využijete aj večer, keď sa vrátite z práce. Obyčajné dve minúty dokážu počas života vytvárať pevné spojenie vo vzťahu.

 

3. Každý deň praktizujte rituál ocenenia 

Niekedy  ľudia majú tendenciu brať to dobré, čo má partner (partnerka) v sebe, veľmi rýchlo za samozrejmosť, ba dokonca si môžu prestať všímať všetko dobré, čo ten druhý pre nich robí,  pričom sa stále viac zameriavajú na drobné zlyhania. Toto tiež spôsobuje veľké ochladenie vo vzťahoch. Ak sa nechcete dostať do takéhoto stavu, je dobré podľa Gottmana začleňovať rituál ocenenia do každodenného života. Vhodné je poďakovať aj za maličkosť kedykoľvek počas dňa. A úplne ideálne je, keď každý deň pred spaním zakončíte tým, že si spolu sadnete a ešte raz si poďakujete za všetky veľké aj malé veci, ktoré ste pre seba v ten deň urobili. Keď ľudia začínajú s týmto rituálom, zo začiatku sú ohromení, keď si uvedomia, koľko toho každý počas dňa pre toho druhého urobí. Rituál poďakovania tiež učí nevšímať si až tak veľmi nedostatky a učí tiež tolerancii.

 

V článku boli spomenuté obyčajné a nenáročné rituály, ktoré zvládne urobiť každý. Aj keď sú jednoduché, majú v sebe obrovskú silu, lebo udržiavajú v manželstve silný pocit spojenia a zaisťujú, že romantika, náklonnosť a ocenenie sú súčasťou vzťahu počas celého života každučký deň.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
3 rituals best spouses do for each other every single day
Emerson Eggerichs: Láska a úcta 
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve 
Gary Chapman: To keby sme vedeli pred svadbou

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Rodina
Zdieľať na facebooku