10 znakov, ktoré napovedajú, že žijete vo vzťahu, ktorý vydrží dlho

Šťastné páry si veľmi dobre uvedomujú, že ich spoločný život je okrem iného aj priestorom, v ktorom sa môžu stávať lepšími ľuďmi, že môžu pracovať na svojom rozvoji a napĺňať svoje plány.
Šťastné páry si veľmi dobre uvedomujú, že ich spoločný život je okrem iného aj priestorom, v ktorom sa môžu stávať lepšími ľuďmi, že môžu pracovať na svojom rozvoji a napĺňať svoje plány. / Foto: Pexels

Voľba celoživotného partnera/partnerky je veľmi dôležitá a zodpovedná, preto je potrebné vedieť, že je naozaj správna. Aj keď je naozaj náročné zistiť, či je to naozaj tá pravá či pravý, existuje niekoľko znamení, ktoré aspoň trochu naznačujú, že by to predsa len mohlo dobre dopadnúť.

 

V čom spočíva tajomstvo šťastného života a večnej lásky? Záleží to od mnohých aspektov. Napríklad, akými prednosťami či negatívami oplývajú partneri, akú majú k sebe úctu, aké sú ich hodnoty, čo chcú v živote dosiahnuť. Pozrime sa na 10 znakov, ktoré signalizujú, že vzťah by mohol vydržať. 

 

1. Je láskavý/láskavá

Za dobrého človeka všeobecne považujeme niekoho, kto chce dobre pre ostatných. Je to človek, ktorý dokáže pomôcť starším ľuďom, miluje malé deti, má pekný vzťah k susedom, vie odpustiť, je vďačný, obetavý, empatický a súcitný. Vo všeobecnosti takého človeka považujeme za láskavého. V dnešnej dobe väčšina ľudí pre vzťah hľadá hlavne inteligentného človeka. Psychológovia však zistili, že práve láskavosť je veľmi potrebná, pretože chceme človeka, ktorý by nás mal rád a ktorý by najlepšie poznal význam toho, čo máme na srdci.

 

2. Máte spoločné záujmy a hodnoty

Keď premýšľate o tom, čo je pre vás najdôležitejšie, váš partner by mal mať z toho podobné pocity. Jedná sa najčastejšie o určité hodnoty, vieru a morálku, ale môže to zahŕňať aj náboženské vierovyznanie či politickú stranu. Vedci odhalili niekoľko faktorov, ktoré sú pre páry dôležité. Zistili, že máme tendenciu vyhľadávať ľudí, ktorí pochádzajú z rovnakého regiónu ako my, máme podobné spoločenské postavenie, podobný zdravotný stav, podobné vzdelanie a podobnú túžbu po deťoch. Mohlo by sa zdať, že podobnosti ľudí priťahujú viac ako protiklady.

 

3. Dokážete sa spolu smiať

V prípade, že poznáte spoločné vtipy a môžete sa spolu zasmiať i v stresových situáciách, ste šťastný človek, lebo ste našli toho pravého. Vo vašom vzťahu sa tak budete veľa  usmievať a budete šťastný pár. Ak vás partner/partnerka dokáže rozosmiať, tým lepšie. Zábava je pre páry dôležitá, aby ostali spolu.

 

4. Poznáte svoje nedostatky

Uvedomovať si svoje nedostatky a chcieť ich aj zmeniť, predstavuje skvelú vlastnosť, ktorú nemá každý. Ak žijete vo vzťahu, v ktorom obidvaja pracujú na tom, že sa chcú stať lepším človekom a s pokorou dokážu prijať aj svoje nedostatky, predstavuje to obrovský bonus pre vzťah. Nikto nemôže byť vždy dokonalý. A podstata kvalitného vzťahu spočíva i v tom, že ponúka priestor na odhaľovanie  vlastných nedostatkov a prácu na ich odstránení. Ak sa môžete vo vzťahu správať prirodzene, môžete odhaliť každú svoju podobu bez odsúdenia a ak partner/partnerka vám pomôže v prípade potreby odstrániť nedostatky, tak máte to šťastie fungovať vo vzťahu, ktorý má šancu vydržať navždy.

 

5. Neklamete

Dnes sa mnoho ľudí na niečo hrá a k týmto hrám často pridávajú aj rôzne klamstvá a pretvárku. Jednoducho, chcú zastierať skutočnosť tak, aby získali dôveru u druhých. Neuvedomujú si však, že dôveru iných ľudí si získajú oveľa skôr práve úprimnosťou a bezprostrednosťou. A to sa týka aj partnerských vzťahov. Veď dokedy vás bude baviť pretvarovať sa na spoločných stretnutiach. Budete z toho len unavení a partner/partnerka skôr či neskôr na to príde. Byť úprimný a priznať sa, že ste urobili chybu, je skvelou vlastnosťou. Mnohí ľudia v skutočnosti klamú i niekoľkokrát denne, často malými spôsobmi, aby pomohli iným a zo seba mali dobrý pocit. Človek, ktorého by ste si mali udržať, by nemal rozhodne podporovať klamstvo. Nemal by klamať v dôležitých veciach, ako sú financie, zdravie a vernosť.

 

6. Cítite dôveru

Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Kde začína pochybnosť, tam končí vzťah. Vzťah bez dôvery totiž nemôže existovať. Dôvera znamená dať druhému možnosť, aby aj zlyhal, ale pritom dúfať, že to neurobí. Ak partner (partnerka) nezlyhá, tak je to super. Ak zlyhá, aspoň zistíte, s kým máte tú česť. Dôležité je čo najskôr odhaliť charakter, a to hlavne vtedy, ak chcete s dotyčným človekom prežiť celý život. Buďte úprimní a rozprávajte aj o tom, čo vás trápi. Vypovedaná radosť je dvojnásobnou radosťou a vypovedaná starosť je polovičnou starosťou. Najvyšším prejavom dôvery je prezradiť si navzájom tajomstvá. Verte jeden druhému.

 

7. Podporujete sa navzájom, ale máte aj svoje vlastné túžby

Našli ste človeka, ktorého by ste si mali udržať, ak vás správne podporuje vo vašich snoch, ale neobetuje pritom svoje vlastné ciele. Uprednostní vás pred svojimi záujmami a pomôže vám so založením vlastného podniku alebo s dokončením jazykového certifikátu, ale neobetuje tomu všetko. Vždy si nájde čas aj pre seba a svoje sny. Len vtedy, keď sú obidvaja vo vzťahu spokojní a šťastní, môže vzťah vydržať. 

 

8. Tešíte sa na spoločnú komunikáciu

Vo vzťahu je komunikácia nesmierne dôležitá. Aby sa partnerom podarilo vybudovať vzťah založený na účinnej komunikácii, je potrebné, aby si raz za určitý čas našli čas na dôkladný rozhovor bez zábran, s odhalením emocionálnej náplne a osobného postoja. V ozajstnom vzťahu nachádza každý z nás dostatočnú istotu na to, aby odkryl svoje  vnútorné pocity pred svojím partnerom. Takéto odhalenie prináša so sebou aj dávku rizika, ale vďaka tomu tiež začína spoločné prijímanie emocionálnych skúseností. Takáto komunikácia zanecháva v jej účastníkoch hlboký a nezmazateľný dojem a obohacuje vzájomný vzťah.  Je veľmi ľahké zotrvať na povrchnej či nezáväznej úrovni komunikácie kvôli obavám z odmietnutia. Predtým, než partneri budú schopní komunikovať na najhlbšej úrovni, musia si najprv vybudovať základy vzájomnej dôvery. Okrem dobrej komunikácie by ste  mali byť vo vzťahu  aj skvelými poslucháčmi. Musíte byť schopní pochopiť svoje spoločné potreby a pocity.

 

9. Viete sa dohodnúť a ste tolerantní

Aby vzťah skutočne fungoval, je potrebné mať pochopenie a podporovať aj záujmy a koníčky toho druhého. Sloboda je pre každého dôležitá, a teda aj vo vzťahu. Partner by sa nemal cítiť zviazaný a nemal by byť zväzovaný. Dôverujte mu a buďte tolerantní. Tolerancia je základným pilierom každého vzťahu. Hľadajte kompromisy v prípade konfliktov, ustupujte od svojich nárokov, zvážte ich dôležitosť. Ak ustúpite raz vy, druhýkrát môže ustúpiť partner. Tolerancia by mala byť obojstranná. Podstatné je tiež to, aby ste sa v zásadných oblastiach vedeli dohodnúť a našli spoločnú cestu.

 

10. Snažíte sa byť lepším človekom

Byť s niekým, kto vám pomôže byť lepším človekom, predstavuje veľmi veľa pre skvelý vzťah. Nielen, že sa ľúbite, ale sa aj navzájom od seba učíte. Dávate si rady, ako urobiť múdre rozhodnutia. Najšťastnejšie páry sú tie, ktoré túžia po vlastnom osobnom raste a tiež raste spoločného vzťahu. Šťastné páry si veľmi dobre uvedomujú, že ich spoločný život je okrem iného aj priestorom, v ktorom sa môžu stávať lepšími ľuďmi, že môžu pracovať na svojom rozvoji a napĺňať svoje plány. Keď sa v tomto procese navzájom podporujú, tak dokážu byť šťastní spolu celý život. Veď nie nadarmo sa hovorí, že na túto zem prichádzame preto, aby sme napĺňali plán svojej duše, svoje sny, ciele a stávali sa lepšími ľuďmi. Dobrý vzťah nám v tomto veľmi pomáha.

 


Zdroje:
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Nicky Lee, Sila Lee: Kniha o manželstve
10 signs youve found a keeper

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku