6 spôsobov, ako zvládnuť pokušenie a zostať verný

Existuje veľké množstvo rôznych pokušení, ktoré na nás denne útočia. Drogy, alkohol, prejedanie, neokontrolované nakupovanie, hráčska vášeň a podobne. Približne 35 percent párov sa priznáva k nevere.
Existuje veľké množstvo rôznych pokušení, ktoré na nás denne útočia. Drogy, alkohol, prejedanie, neokontrolované nakupovanie, hráčska vášeň a podobne. Približne 35 percent párov sa priznáva k nevere. / Foto: Bigstock

Zvládanie pokušenia je súčasťou života. Väčšina ľudí v určitom období života musí odolávať určitým pokušeniam. Ako to robia tí, ktorí vždy dokážu odolať? Pozrime sa na niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť.

 

Existuje veľké množstvo rôznych pokušení, ktoré na nás denne útočia. Drogy, alkohol, prejedanie, neokontrolované nakupovanie, hráčska vášeň, ale aj nový partner či partnerka. Približne 35 percent párov sa priznáva k nevere. Keďže ide o chúlostivú tému, možno predpokladať, že toto číslo môže byť aj o niečo vyššie. Človek, ktorý sa nevery dopustí, si uvedomuje, že to, čo robí, je morálne nesprávne, no pokušeniu aj tak nedokáže odolať. Každému sa môže počas života stať, že sa dostane do tejto náročnej situácie. Ako ju zvládnuť? Ktoré stratégie je dobré poznať? Čo robia tí, ktorí vždy pokušeniu dokázali odolať ?

 

1. Predstavte si, že podobnú situáciu prežíva vaša pratnerka/váš partner

Ako by ste sa cítili, keby ste zistili, že váš partner/partnerka je vám neverný/á? Je to zložitá situácia. Predstavte si tú situáciu a hlavne pocity, ktoré by ste pri nej mali. Neverníci sa môžu cítiť rôzne. Záleží to od ich povahy, okolností a podľa toho, čo za samotnú neveru považujú. I keď sa toto slovo častejšie používa v zmysle fyzického podvádzania, emocionálna nevera môže byť niekedy horšia. Sociálne siete dnes vytvárajú ideálny priestor hlavne na emocionálnu neveru. Podľa najnovších zistení muži trpia po fyzickej nevere viac pocitom viny ako ženy a cítia sa omnoho horšie. Ženy zase majú horšie pocity z emocionálnej nevery. Kanadskí vedci zistili, že ženy sú, na rozdiel od mužov, väčšinou neverné až vtedy, keď svojho stabilného partnera už nemilujú. To je presne príčinou toho, prečo po nevernom sexe necíta výčitky alebo pocity viny. Podstatne horšie sa však cítia, keď sa zamilujú do niekoho iného popri hlavnom vzťahu, hoci s ním nemajú fyzický kontakt. Niektorí ľudia, keď si vopred uvedomia problémy spojené s neverou, získajú veľkú silu na to, aby jej odolali. Každý je však iný. Čo platí pre jedného človeka, nemusí platiť pre druhého.

 

2. Predstavte si, ako by reagoval váš partner/ka, keby vašu neveru odhalil/a?

Doslova si tú konverzáciu predstavte. Každé slovo, mimiku, postoj, tón hlasu. Čo by povedal/a a urobil/a partner/ka a ako by ste odpovedali? Pripravte si reálne odpovede a skúste si ich povedať.  Ako sa cítite? Čo si myslíte? Čo sa deje potom? Aký život vás asi čaká? Čo sa zmení v rámci rodiny? Niekomu pomáhajú odolať práve tieto predstavy.

 

3. Snažte sa zničiť svoje fantazijné predstavy

Nevera je často spojená s nádhernými fantazijnými predstavami. Hlavne tá, ktorá vzniká na sociálnych sieťach. Vo virtuálnom svete je možné všetko, tam sa fantázii medze nekladú. Väčšinou v tomto svete je mnoho vecí oveľa krajších ako vo svete reálnom. Skúste sa na chvíľu odpútať od tohto lákavého a sladkého viruálneho priestoru a preneste sa do reality. Skúste si predstaviť reálne situácie s objektom novej lásky. Naozaj by všetko prebiehalo tak nádherne, ako si to predstavujete? Reálny život automaticky prináša so sebou pocity viny a neskôr aj bolesť pre tých, ktorí žijú s vami a vo vašom okolí. Niekomu stačí, že si predstaví túto bolesť, ktorá zasiahne viacerých ľudí a nechcú svoje predstavy v oblasti nevery ďalej rozvíjať.

 

4. Porozprávajte sa o tom s niekým, komu dôverujete

Už len to, že budete počuť, ako o svojej budúcej nevere, ktorú plánujete, hovoríte, vám môže pomôcť nájsť silu zastaviť to. Dôveryhodný a múdry človek vás môže šokovať realitou a povedať vám, čo potrebujete počuť. Úprimný rozhovor vám môže pomôcť pochopiť vaše rozpoloženie, vyjasníte si, v akej situácii sa nachádzate a prípadne si uvedomíte budúce možné dopady na celú rodinu. Človek, ktorému môžete na sto percent dôverovať, vám určite ponúkne podporu v tomto náročnom období.

 

5. Zamerajte sa viac na svoj súčasný vzťah

Fantázie o inom vzťahu vám bránia v nasmerovaní energie do súčasného vzťahu. Poctivo sa pozrite na to, čo vo vzťahu potrebujete, čo nedostávate a tiež na to, čo nedávate partnerovi/partnerke. Všetci môžeme neustále zlepšovať svoje schopnosti v oblasti dávania a prijímania lásky. Využite túto skúsenosť ako budíček, aby ste mohli romantiku presmerovať do pôvodného vzťahu. Všetky dlhodobé vzťahy môžu mať prospech z tohto nového nasmerovania energie lásky. Niekedy totiž k nevere dochádza len preto, lebo v stabilnom vzťahu je veľa nudy. Táto situácia sa dá, našťastie, riešiť.

 

6. Zorganizujte si  život tak, aby ste sa nestretávali s osobou, o ktorej fantazírujete

Toto je ten najlepší spôsob, ako sa vyhnúť pokušeniu. Ak je to potrebné a možné, zmeňte prácu, ak sa objekt vašich túžob nachádza práve tam. Naplánujte si aj ďalšie činnosti tak, aby ste dotyčnú osobu na určitých miestach netretávali.

 

Pokušenie je súčasťou života. Dnešný svet, v porovnaní s minulosťou, prináša oveľa viac pokušení aj v oblasti nevery. Je to spôsobené hlavne existenciou sociálnych sietí. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, keď si rozvíjame aj schopnosti, ktoré súvisia v zvládaní pokušenia. Je dobré, keď môžeme sami sebe dôverovať tak, že vieme, že máme svoje správanie aj v tejto oblasti pod kontrolou. Dlhodobé vzťahy nám ponúkajú množstvo príležitostí na osobný rast a prekonávanie prekážok. Dlhodobý vzťah je jeden z najväčších projektov nášho života, na ktorom je potrebné neustále pracovať. Kto dlhodobý vzťah vníma ako celoživotnú výzvu, ktorej sa chce neustále venovať, väčšinou nájde riešenie aj v náročných situáciách, ktoré môžu byť spojené napríklad aj s neverou.

 


Zdroje:
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
6 ways manage temptation and avoid infidelity
9 ways to avoid temptation and remain faithful
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Nevera
Zdieľať na facebooku