Otázky, ktoré pomáhajú upevňovať partnerský vzťah

Úprimná komunikácia tvorí základ emocionálneho puta medzi partnermi.
Úprimná komunikácia tvorí základ emocionálneho puta medzi partnermi. / Foto: Bigstock

Aj v dnešnom modernom svete všetci chceme prežívať krásne vzťahy.  Často hľadáme rady a ponaučenia, ktoré by nám mohli pomôcť vytvoriť pevné väzby  a emočné puto. I keď možností je veľa aj v dnešnej dobe základ tvorí kvalitná komunikácia medzi partnermi.

 

Jedným z hlavných problémov v dlhodobom vzťahu môže byť, keď sa obaja partneri prestanú spolu rozprávať. Šťastný pár sa spolu rozpráva o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte mu o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa nevideli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Partnerovi venujte maximálnu pozornosť, potvrdzujte jeho myšlienky, pýtajte sa ho na podrobnosti, aby vedel, že ho skutočne počúvate a vnímate.

 

Intimita a emočné puto vo všetkých svojich formách, od fyzickej až po duševnú, je základom dôvery vo vzťahoch. Aby ste dokázali vo vzťahu hlbokú dôveru, vyžaduje to čas, pozornosť a starostlivosť jeden o druhého. Na dobrú komunikáciu s partnerom je potrebné vytvoriť si dostatok času a vhodné podmienky. Viacerí psychológovia sa zhodujú aj v tom, že pri úprimnej komunikácii vám môže pomôcť nasledujúcich sedem otázok, ktoré majú zázračnú moc robiť vzťahy úprimnejšími, romantickejšími a stabilnejšími.

 

Na dobrý rozhovor nestačí dobrá nálada a určité naladenie, potrebné je aj vytvorenie správnych podmienok v podobe vhodného priestoru bez rušivých vplyvov a tiež dostatok času. Tiež je dôležité vypnúť všetky telefóny, odstrániť rušivé prvky a sústrediť sa dostatočne na partnera/partnerku. Pri rozhovore sa môžete sústrediť na nasledujúce otázky:

 

1. Čo sa ti na našom vzťahu najviac páči?

Je ľudskou prirodzenosťou chcieť počuť o dobrých veciach a o tom, prečo nás ľudia milujú. Je to ešte viac zaujímavejšie, keď otázky a odpovede prichádzajú od milujúceho partnera. Táto otázka pomáha vytvárať pozitívne naladanie. Keď sa k takejto otázke dopracujete po dlhšej dobe, možno budete prekvapení, že partner/partnerka vás miluje kvôli úplne iným veciam, ako ste si pôvodne mysleli.

 

2. Aké sú tvoje najväčšie obavy súvisiace s naším vzťahom?

Nie každý vždy prežíva úzkosť vo vzťahu, ale občas sa môže stať, že máte aj takéto pocity. Existujú prirodzené fázy, ktorými mnohí prechádzajú. Začína to fascinujúcimi pocitmi po zoznámení a prepuknutí lásky. Potom však môžu prísť obavy súvisiace so svadbou, plánovaním rodiny a detí. Toto všetko môže spôsobovať aj obavy a pocity úzkosti. O mnohých obavách ľudia ani nerozprávajú, lebo nechcú toho druhého zaťažovať. Psychológovia však odporúčajú tieto témy pravidelne otvárať a venovať sa im. Riešenie problémových tém pomáha vytvárať rovnováhu, dôveru,  pocit bezpečia a aj menej stresu vo vzťahu. Práve týmto spôsobom sa buduje intimita, pretože obidve strany si navzájom dostatočne dôverujú a dokážu sa prozprávať o veľmi súkromných ​​alebo citlivých záležitostiach.

 

3. Na čo si najčastejšie spomínaš z obdobia zamilovanosti?

Nie vždy je zdravé žiť iba v minulosti, ale občas to pomáha oživiť si staré spomienky. Hlavne tie, ktoré sa spájajú s nádhernými chvíľami v živote. Tieto spoločné spomienky a rozprávanie o nich vám môže pomôcť emocionálne sa znovu spojiť, najmä ak váš vzťah v posledných mesiacoch (alebo rokoch) ochladol pod náporom množstva povinností. V spomienkach sa vráťte aj k maličkostiam či k drobným detailom. Kde si šiel, keď si si ma všimol? Čo ťa na mne zaujalo? Aké bolo počasie? Ako si vedel, že som  bola pre teba tá pravá? Doprajte si navzájom čas na hlboké zamyslenie a striedajte sa pri rozprávaní  príbehov. Aj po rokoch je pravdepodobné, že sa dozviete niečo nové, čo vás prekvapí.

 

4. Čo je pre teba teraz najťažšie v našom vzťahu?

Každý pár zápasí s nejakým problémom, ale nie každý dokáže prediskutovať problémové záležitosti. Ale práve tento postup je potrebný, lebo pomáha páru napredovať. Keď dvojica vie, čo je pre ich vzťah  najťažšie, môže pracovať na zmene svojho správania a to oboch posúva dopredu.

 

5. Ako si predstavuješ, aby som ti  prejavoval(a) lásku?

Táto otázka je mimoriadne dôležitá, lebo pomáha partnerom uvedomiť si, aký druh prejavu lásky navzájom potrebujú. Váš partner možno každé ráno vykladá z umývačky riad ako poďakovanie a prejav lásky, ale vy namiesto toho možno potrebujete objatie. Ale ako to má zmeniť, keď o tom nevie? Kvôli tomuto poznaniu je kvalitná komunikácia veľmi potrebná. Existuje 5 ciest k naplneniu potrieb lásky. Podrobne o tom píše Gary Chapman vo svojej knihe 5 jazykov lásky.

 

6. Myslíš si, že ti dostatočne rozumiem?

Niekedy ľudia očakávajú, že ich partneri dokážu dokonale predvídať ich myšlienky, pocity alebo túžby. V skutočnosti to však, samozrejme, tak nefunguje. Určite sa aj vám stalo, že váš partner jednoducho nevedel, čo práve chcete, no vy ste sa naňho aj napriek tomu poriadne nahnevali. Radšej vyslovujte svoje potreby a túžby nahlas. A keď už nahlas povedané sú, je rad na vašom partnerovi, aby na ne zareagoval. Možno si myslíte, že svojho partnera poznáte dobre poznáte, ale môže sa stať, že predsa len nepoznáte všetky jeho potreby. Ak sa pýtate na potreby toho druhého, zvyšuje to intimitu vo vzťahu vďaka tomu, že dochádza k prepojeniu na hlbšej úrovni.

 

7. Ako si predstavuješ náš ideálny vzťah?

Keď sa láska prehupne do vzťahu, všetko nám pripadá magické. Postupne však veľa pocitov pohltí realita života a všedné dni. Táto otázka vám umožňuje vrátiť sa k tomu, po čom túžite, pretože veľa vecí sa časom aj mení. Ak chcete vedieť, o čom váš partner sníva a  či váš vzťah zodpovedá týmto túžbam, pýtajte sa ho na to. Keď viete, o čom ten druhý sníva, je ľahšie mu tieto sny splniť ako vtedy, keď o nich nič neviete. Aj keď by ste, samozrejme, mali byť vo vzťahu kompatibilní, neznamená to, že budete automaticky milovať každú vec, ktorú miluje váš partner a naopak. Ak vám na niekom naozaj záleží a chcete, aby bol šťastný, budete ochotní sledovať, robiť a zažívať to, čo ho baví a robí šťastným, pretože on urobí to isté pre vás. Požiadavky a potreby oboch partnerov by  však mali byť v rovnováhe tak, aby boli šťastní a spokojní obaja. Vzájomný rešpekt medzi partnermi je pre úspešnosť vzťahu rozhodujúci. Čestnosť, dôvera, priateľstvo a intimita pramenia z tohto základu.

 


Zdroje:
Andrew G. Marshall: Ľúbim svojho partnera, ale...
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Komunikácia
Zdieľať na facebooku