8 tipov na vzdelávacie weby, s ktorými strávite svoj čas online efektívne

Na internete trávime čoraz viac času. Ak sa pýtate, ako využiť váš online čas aj efektívne, dobrým spôsobom sú napr. aj vzdelávacie weby.
Na internete trávime čoraz viac času. Ak sa pýtate, ako využiť váš online čas aj efektívne, dobrým spôsobom sú napr. aj vzdelávacie weby. / Foto: Bigstock

Či si to priznáme alebo nie, podstatnú časť nášho dňa strávime online. V dnešnej dobe už na internete nájdeme všetko. Potrebujeme inšpiráciu na to, čo uvariť? Pohľadáme recept na jednej z mnohých webstránok zameraných na varenie. Hľadáme tip, kam najbližšie vycestovať? Skvelý hotel či destináciu nájdeme za pár minút. Takisto môžeme online nakupovať, online sa stretávať a hlavne online komunikovať. Veľmi často však len bezcieľne sedíme za počítačom a úprimne povedané zabíjame čas. Ak ste neuvažovali, ako by ste aj čas online mohli stráviť efektívne, a dokonca aj edukačne, tu je niekoľko tipov, čo vás môžu inšpirovať.

 

Doulingo je v súčasnosti najznámejší spôsob učenia sa jazykov online. Akýchkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. A nemusíte ani vedieť po anglicky, pretože Duolingo ponúka kurz angličtiny  z českého jazyka. Pokiaľ po anglicky viete, máte na výber až z 21 jazykov, vrátane hebrejčiny, waleštiny, rumunčiny, nórčiny, ale aj gréčtiny alebo umelý jazyk esperanto.  Pokiaľ už základy jazyka máte, ale chce pokračovať ďalej, na duolingo si môžete spraviť test a server vás automaticky zaradí na úroveň, kam patríte. Môžete si nastaviť denné ciele, robiť testy, učiť sa len slovíčka alebo len gramatiku, skrátka si vyučovanie prispôsobiť ako vám to vyhovuje. Najlepšie je, že duolingo je už dostupné aj ako mobilná aplikácia.

 

zdroj: Screenshot Duolingo

 

Babbel je ďalšia známa stránka zameraná na vyučovanie cudzích jazykov. V súčasnosti ponúka 13 jazykov. Hneď na začiatku sa vás opýta či ste začiatočník alebo pokročilý a na základe toho vás zaradí do kurzu. Taktiež funguje aj ako mobilná aplikácia,  takže Babbel si so sebou môžete zobrať skutočne kamkoľvek.

 

Na Openculture nájdete úplne všetko. Či už to sú jazyky, ktorých pokrýva až 48, MOOC kurzy, knihy, alebo filmy. Taktiež ponúka aj zoznamy zdrojov, kde všetky tieto kurzy a knihy sú. Okrem iného ponúka aj množstvo zdrojov pre vzdelávanie detí.

 

Lumosity je webstránka, ktorá sa zameriava na mozog. Obsahuje množstvo hier na udržanie mozgu vo forme. Po registrácii máte prístup k osobným štatistikám, kalendáru a aj takzvanému Lumosity performence index, ktorý vám ukáže ako na tom vlastne ste čo sa týka rýchlosti, pamäte, pozornosti, schopnosti riešiť problémy a flexibility. Každý deň môžete mať tréning mozgu navrhnutý aplikáciou, alebo si môžete vybrať hry aké chcete.

 

zdroj: Screenshot Lumosity

 

KhanAcademy obsahuje videá a online kurzy zamerané prevažne na matematiku a vedu, ako napríklad organickú chémiu, biológiu, astronómiu, fyziku. Matematika je rozdelená na základe ročníkov a konkrétnych oblastí, či už ide o geometriu, štatistiku alebo lineárnu algebru. Na stránke sa dajú nájsť avšak aj videá zamerané na počítačové vedy, programovanie, históriu, hudbu, gramatiku, mikro a makro ekonómiu ale aj financie. Okrem toho stránka ponúka aj kurzy zamerané na prípravu na testy- americké SAT alebo anglický GMAT. V českom jazyku je zatiaľ dostupná len matematika, ale na stránke Khanovej školy sú dostupné v češtine dabované alebo otitulkované videá.

 

zdroj: Screenshot Khan Academy

 

Pre pár rokmi sa všade hovorilo o MOOC (massive open online courses) kurzoch. Svetové univerzity začali ponúkať online kurzy, ktoré by inak boli dostupné len pre ich študentov. Na niektorých stránkach dostanete za účasť dokonca aj certifikát. Kurzy si môžete vyberať podľa toho čo vás zaujíma. Z niektorých budete dostávať aj úlohy, ako napríklad napísať krátku esej na danú tému. Dĺžka kurzov je rôzna, väčšinou od šesť týždňov do troch mesiacov. Témy, ktoré sa vyučujú online sú naozaj rôznorodé a pokrývajú všetko- projektový manažment, financie, prírodné vedy, osobný rozvoj, jazyky a humanitné odbory.

 

Medzi najznámejšie patrí Coursera, ktorá ponúka viac ako 2000 kurzov z takmer 150 inštitúcií z 29 krajín sveta, vrátane Turecka, Ruska, Izraelu alebo Južnej Kórey. Od krajiny, z ktorej video pochádza záleží aj jazyk v ktorom je natočené. Často teda môžete natrafiť na videá nielen v španielčine, ale aj vo francúzštine alebo ruštine. EdX ponúka takmer 1000 kurzov. Pôvodne bol založený MIT a Harvard University, v súčasnosti ponúka kurzy aj od Princetonu, University of Oxford, Georgetownu, Imperial College London alebo aj kurzy vo francúzskom jazyku od Sorbonne universités.

 

Zdoj: Screenshot Coursera

 

TEDx, ako formát konferencie s inšpiratívnymi rečníkmi sa taktiež rozrástol po celom svete. V súčasnosti je viacero Tedx konferencií aj na Slovensku. Mnoho videí z týchto konferencií sa dá nájsť na youtube,  alebo na webovej stránke TED. Videá nie sú len po anglicky, mnohé z nich obsahujú slovenské titulky, čo umožňuje pozeranie videí naozaj každému.  Obsah je veľmi inšpiratívny, nielen edukačný, ale vždy naučí niečo nové alebo dá nový pohľad na vec.

 

Výborným zdrojom vzdelávacích videí je aj Lynda. Táto webstránka ponúka zadarmo 10 dní, inak je spoplatnená malým poplatkom. Obsah stránky tvoria videá a kurzy zamerané na rozvoj zručností a schopností. Stránka v súčasnosti ponúka viac ako 5500 kurzov rozvíjajúcich schopnosti ako napríklad business, dizajn, vývoj webu, programovanie, fotografia, projektový manažment alebo štatistické programy. Po prihlásení si môžete zadať vaše preferencie, na základe ktorých vám stránka ponúkne kurzy, ktoré by vás mohli zaujímať. Po dokončení kurzu vám stránka uloží certifikát, ktorý si môžete pridať na svoj profil na LinkedIn.

 

zdroj: Screenshot Lynda

Zdieľať na facebooku