8 signálov, ktoré naznačujú rozpad vzťahu

Niekedy aj nenápadné náznaky, ktoré sa neriešia, môžu prerásť do vážnejších problémov. Keď si však dvojica problém uvedomí včas a má chuť existujúci stav meniť, svoj vzťah môže zachrániť.
Niekedy aj nenápadné náznaky, ktoré sa neriešia, môžu prerásť do vážnejších problémov. Keď si však dvojica problém uvedomí včas a má chuť existujúci stav meniť, svoj vzťah môže zachrániť. / Foto: Pexels

Nevera, žiarlivosť, násilie, alkoholizmus, nedostatok financií či nesúlad pováh. Toto sú najčastejšie problémy, ktoré spôsobujú rozpad vzťahov. No okrem týchto problémov, existujú aj ďalšie signály, podľa ktorých sa dá predpokladať, ktoré páry skôr či neskôr stretne rozchod.

 

Niekedy aj nenápadné náznaky, ktoré sa neriešia, môžu prerásť do vážnejších problémov. Keď si však dvojica problém uvedomí včas a má chuť existujúci stav meniť, svoj vzťah môže zachrániť. Ktoré signály nám naznačujú, že vo vzťahu nie je všetko v poriadku?

 

1. Nemôžete byť sami sebou

Veľa ľudí, a to hlavne na začiatku vzťahu, sa správa tak, že sa chce tomu druhému ešte viac páčiť. Lenže táto hra sa nedá hrať donekonečna. Ideálne je správať sa neustále prirodzene. Ak sa vaše prirodzené správanie partnerke /partnerovi zo začiatku páčilo, ale po určitej dobe ste nútení sa prispôsovať požiadavkám toho druhého, treba spozornieť. Rozum vám možno našepkáva, aby ste sa zmenili. Veď možno budete ešte viac atraktívnejší. Ale srdce vie svoje. Ono vie, že každý človek má svoju vlastnú identitu, cestu, poslanie, sny a túžby. Hlboko v duši cítite, že buď vás partner/partnerka prijme do života takú/takého, aká/aký ste alebo to nemá zmysel. Skutoční partneri sú ľudia, ktorí o nás všetko vedia, a predsa s nami zostávajú. Rešpektujú naše sny, hodnoty, a to aj vtedy, keď úplne s nami nesúhlasia alebo nás vo všetkom nechápu. Tešia sa z toho, že sa snažíme byť sami sebou. Ak to tak nie je, skôr či neskôr nastane vo vzťahu problém.

 

2. Komunikujete spolu stále menej

Jedným z hlavných problémov vo vzťahu môže byť aj to, keď sa obaja partneri prestanú spolu rozprávať. Šťastný pár sa spolu rozpráva o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú partneri pocit, že naozaj patria k sebe. Rozprávate sa však spolu len veľmi málo? Aj v tomto prípade treba spozornieť. Chcete to zmeniť? Chcete svoj vzťah zachrániť? Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom/partnerkou porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte mu/jej o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa stretli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Partnerovi/partnerke venujte maximálnu pozornosť, potvrdzujte jeho/jej myšlienky, pýtajte sa ho na podrobnosti, aby vedel/a, že ho/ju skutočne počúvate a vnímate.

 

3. Činy nezodpovedajú slovám

Ako v bežnom živote, tak aj vo vzťahu, by malo platiť pravidlo, že slová zdopovedajú činom. Ale určite ste zažili, že exitujú ľudia, ktorí veľa vecí narozprávajú, ale ani polovicu z nich nesplnia. Iní zase stále iba sľubujú a nesplnia z toho vôbec nič. Z tohto dôvodu je potrebné neustále sledovať nielen to, čo niekto hovorí, ale tiež to, čo skutočne robí. Ak dlhšie dobu sledujete, že slová a skutky partnera/partnerky sú v rozpoore, treba spozornieť.

 

4. Musíte sa dožadovať, aby si vás partner/partnerka vážil/a

Každý máme svoju hodnotu. A každý máme schopnosť vidieť hodnotu aj v iných ľuďoch. Je veľmi smutné, keď práve človek, na ktorom vám najviac záleží, si vás neváži. Je tiež smutné, keď keď sa musíte doprosovať o pozornosť, ponižovať sa, pretože tým len svoju hodnotu ďalej znižujete. Bohužiaľ, nedá sa ponižovať a súčasne očakávať, že v nás druhý uvidí vyššiu hodnotu. Dokázať to možno jediným spôsobom. Partner/partnerka si hodnotu toho, čo pre neho/ju robíte, dokáže uvedomiť len vtedy, keď nájdete odvahu všetko dobré prestať robiť. Potom ľudia spoznajú, o čo prišli alebo môžu prísť. Pocítia ten rozdiel. Začnú vidieť to, čo predtým nevideli. A možno to ani nezistia. A je to práve vtedy, keď vás už vôbec nemilujú.

 

5. Váš vzťah je založený len na fyzickej príťažlivosti

V súčasnosti sa hlavne v médiách venuje obrovské množstvo pozornosti cvičeniu, vizáži, móde, kozmetike a plastickej chirurgii. Na kráse je závislých čoraz viac ľudí. Nedostatok krásy spôsobuje u mnohých rôzne komplexy, depresie, úzkosti, nechuť žiť. Viac ako inokedy sú dôležité svaly, štíhle telo, nádherné vlasy a exkluzívne módne doplnky. Ľudia venujú tisícky hodín ročne práve tejto problematike. A tak sa nemôžeme ani čudovať, že mnohí hľadajú krásu len na povrchu. Veď koľkí z nás kvalitu človeka hodnotia práve podľa vonkajších znakov? Pritom skutočná krása vyviera z nášho vnútra. Ak chceme s niekým prežiť celý život, musíme vnímať aj jeho vnútorný svet. Musíme zisťovať, čo ho robí spokojným a šťastným, pre čo naozaj žije, aké hodnoty uznáva, v čom je ukrytá hĺbka jeho srdca. Ak vás partner/partnerka miluje len pre vašu krásu a váš vnútorný svet ho/ju vôbec nezaujíma, to nie je dôvod na celoživotný vzťah. Spoznávať dušu človeka je výzva na celý život. Ak partnerka/partnerka túto výzvu ignoruje, pouvažujte nad tým, či nie je lepšie skôr ako neskôr tento vzťah ukončiť.

 

6. Partnerovi/partnerke sa dá čoraz menej dôverovať

Dôvera podporuje ovzdušie slobody. Ani jeden z partnerov sa neobáva kritiky, odsúdenia alebo nátlaku zo strany druhého. Nikto z nich sa nebojí prejaviť svoje najhlbšie myšlienky a city, lebo vie, že budú prijaté bez odsúdenia. Dôvera sa získava postupne. Oddanosť a úcta sú základom dôvery. Kroky, ktoré vedú od nedôvery k dôvere nesmú byť unáhlené, ale postupné. Na to, aby sa vám podarilo vytvoriť vzťah, v ktorom nechýba dôvera, treba dostatok času, úsilia i vytrvalosti. Ak sa vzájomná dôvera už niekedy dôsledkom klamstiev vytratila alebo sa vytráca, budete potrebovať  trpezlivosti a námahy ešte viac. Stratiť dôveru možno veľmi ľahko, získať ju však späť býva veľmi náročné. Ak však chcete vzťah zachrániť a obidvom na tom záleží, postupne sa dá dôvera opäť obnoviť.

 

7. Partner/partnerka vás stále menej podporuje

Partnerstvo má zmysel vtedy, keď nám je s partnerom lepšie ako samému so sebou. Vzťah má existovať preto, aby sme sa cítili lepšie a nie horšie. Vzťah, ktorý nám berie energiu, odvahu či chuť žiť, nie je pre nás ten najvhodnejší. V takomto prípade je nám lepšie osamote. Človek, ktorý nás inšpiruje, podporuje a dáva chuť žiť, je pre nás veľmi dôležitý, pretože bez neho by sme nefungovali až tak dobre. Ak partner/partnerka tvrdí, že mu/jej na nás záleží, musí mu/jej záležať aj na tom, ako sa cítime, ako prežívame dni alebo čo nás trápi. Ak ho/ju toto vôbec nezaujíma a ignoruje našu bolesť, to nie je partner. Je to potom naozaj na zamyslenie, či takýto vzťah má vôbec význam.

 

8. Partner/partnerka má na vás čoraz menej času

Spomínate si, keď ste boli čerstvo zamilovaní, že čas na lásku sa vždy našiel? Bolo to preto, lebo ste jej pripisovali veľký význam. Hovorí sa, že čas, ktorý do niečoho investujeme, sa odvíja od hodnôt, ktoré preferujeme. V dnešnej internetovej dobe sa dá  dohovorenej schôdzke vyhnúť veľmi ľahko. Stačí napísať pár slov, netreba sa pri tom dotyčnej osobe ani pozerať do očí. Ak sa to stane raz-dva razy, nič sa nedeje. Veď všetkým z nás občas príde do cesty nečakaná porada alebo problém v práci. Ak sa však situácia opakuje príliš často, asi niečo nebude v poriadku. Možno si v prvej chvíli myslíte, že niečo ste urobili zle alebo že asi nie ste dosť dobrou osobou pre toho druhého. Vinu hádžete na seba. Možno sa začnete doprosovať. Myslíte si, že tak toho druhého presvedčíte o ešte väčšej láske a tým sa zvýši aj vaša hodnota. Niečo vám však hovorí aj to, aby ste sa neponižovali a neznižovali tak svoju hodnotu. Prečo je rozum v tomto vzťahu ešte rád, kým srdce už nie? Ak sa stretávate s niekým len naozaj vtedy, keď to dotyčnému vyhovuje, pretože je neustále zaneprázdnený veľmi „dôležitou“ prácou, pôsobí na vás celkom príjemne preto, lebo v takomto vzťahu sa nevyskytujú takmer žiadne problémy a stretnutia sa nesú väčšinou vo výnimočnej a slávnostnej atmosfére. Naoko tu nie je problém. V skutočnosti však tento vzťah je jedným veľkým problémom. On sa totiž vôbec nerozvíja, nebuduje, nenapreduje. A práve táto skutočnosť  býva neskôr príčinou rozchodu. Dlhodobé vzťahy a tie, ktoré majú tendenciu vydržať celý život, sa vytvárajú spoločným úsilím, spoločnou komunikáciou, porozumením a toleranciou prekonávať problémy vznikajúce z rozdielnosti pováh, výchovy, skúseností, hodnôt a pohľadu na svet. Pár, ktorý neprekonáva žiadne problémy, nikam spoločne nekráča, ale stojí. Ak niekomu na vás skutočne záleží, aspoň pár minút počas dňa si určite pre vás nájde. Buď ste prioritou, alebo nie.

 


Zdroje:
Chapman Gary: To keby sme vedeli... pred svadbou!
Andrew G. Marshall: Ľúbim svojho partnera, ale...
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku