Návyky šťastných dvojíc

V dnešnej dobe je manželstvo tým najväčším projektom života. Má obrovský význam venovať mu dostatok času a energie.
V dnešnej dobe je manželstvo tým najväčším projektom života. Má obrovský význam venovať mu dostatok času a energie. / Foto: Bigstock

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je niečo ľahké. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán. Ak túžite s niekým prežiť celý život, musíte sa o váš spoločný vzťah starať nielen na začiatku, ale aj po rokoch. Na čo je potrebné myslieť najviac?

 

Vzťah je živý mechanizmus. Je dôležité, aby sme vzťah dokázali vnímať ako niečo, čo nie je nemenné, ale naopak ako niečo, na čom treba neustále pracovať, pozorovať a rozvíjať tak, aby obom bolo v ňom dobre. Vzťah predstavuje veľkú zodpovednosť, a preto je dobré považovať ho za jeden z najväčších projektov nášho života. Existuje mnoho šťastných párov, ktoré spolu žijú už niekoľko rokov. Tieto šťastné páry pochopili, čo je vo vzťahu podstatné a snažia sa to aj uskutočňovať. Zvyky šťastných párov sú iné ako zvyky nešťastných dvojíc. A čo je to vlastne zvyk? Určitá šablóna správania, ktorú napĺňate automaticky, ktorej nasledovanie od vás nevyžaduje žiadne zvláštne úsilie. Aby sa nejaké správanie stalo zvykom, je potrebné opakovať ho minimálne 21 dní. Ak si zvolíte ako model svojho správania zvyky opísané v tomto článku, určite to váš vzťah oživí a prinesie šťastnejšie dni do vášho vzťahu. Ak sa to nepodarí na prvýkrát, nezúfajte. Skúšajte ďalej pracovať na vytvorení užitočných návykov. Zamerajte sa hlavne na tieto návyky:

 

Rozprávajte sa spolu každý deň

Šťastné páry sa spolu rozprávajú o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú partneri pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte sa o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa stretli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Veľa sa pýtajte. Domnienky vytvárajú pravdu, ktorá vôbec nemusí byť totožná so skutočnosťou. Domnienky dokážu ublížiť, správna odpoveď na otázku môže posúvať vpred. A tak je to aj vo vzťahoch. Ak cítite neistotu alebo máte pocit, že sa vo vzťahu niečo nevhodné deje, radšej sa vždy opýtajte, čo sa stalo. Nemá zmysel sa uzatvárať, hnevať sa a predstavovať si niečo, čo vôbec nemusí súvisieť s realitou. Partnerovi/partnerke venujte maximálnu pozornosť, potvrdzujte jeho myšlienky, pýtajte sa ho na podrobnosti, aby vedel(a), že ho skutočne počúvate a vnímate. Ak partner pracuje v zahranicí alebo mimo mesta, nezabudni spolu denne telefonovať a písať si správy. Aj táto forma komunikácie veľmi zbližuje. Hovorte si „mám ťa rád/a“ každý deň. Poprajte si každé ráno krásny deň. Počas dňa, ak sa to dá, napíšte si aspoň jednu správu. Toto všetko povzbudzuje, dodáva energiu a robí deň krajším. Každý večer poprajte jeden druhému dobrú noc, a to aj vtedy, keď nemáte dobrú náladu alebo ste sa aj pohnevali. Vášmu partnerovi/partnerke dávate tak najavo, že bez ohľadu na to, ako veľmi ste na neho napríklad aj nahnevali, váš vzťah je pre vás dôležitý. Vypovedá to aj o tom, že vás spája niečo oveľa pevnejšieho a dôležitejšie, ako je jedna hádka.

 

Vytvorte si spoločné rituály

Manželstvo a vzťahy nie sú iba o výchove detí, ale aj o spoločnom cieli a rodinných hodnotách. Každá rodina by mala mať svoje zvyky, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. V niektorých rodinách je tradičný spoločný nedeľný obed v reštaurácii, u niekoho to sú spoločné výlety každú sobotu. Všetky rodiny majú vlastné zvyky a rituály. Manželia by sa mali snažiť chodiť do postele v rovnakom čase. Šťastné páry sa ukladajú na spanie spoločne aj keby potom mal jeden z partnerov potichu vstať a zaoberať sa vecami, ktoré ho zaujímajú a neruší toho druhého.

 

Majte spoločné záujmy

Vďaka spoločným záujmom môžete spolu prežívať určitý čas počas dňa, môžete komunikovať, zažijete veľa zábavy a zlepší sa aj vaša nálada. Je výborné venovať sa hlavne športu. Vďaka nemu sa budete cítiť zdravo a plný energie. Úžasná je tiež turistika. Spojenie pohybu v prírode s rozhovorom je skutočným balzamom na dušu. Alebo vyskúšajte spoločné študovanie nového jazyka, otužovanie, meditovanie, varte si spoločne zdravé jedlá. Pre tých náročnejších je tu možnosť navštevovať prednášky na univerzite tretieho veku na tému, ktorá vás oboch zaujíma. Alebo sa obaja môžete stať dobrovoľníkmi v organizácií, ktorú považujete za dôležitú. Najdôležitejšie je, že budete spolu. Plánujte si spoločné chvíle a zábavu s vaším partnerom. Uvidíte sami, aké je krásne vzájomné spoznávanie sa  aj po spoločne prežitých rokoch v manželstve.

 

Objímajte sa a držte sa za ruky

Stačí 30 sekúnd denne a vzťahy môžu byť ešte pevnejšie. Vďaka objatiu duša aj rozum nadväzujú s partnerom hlboké spojenia. Objatie dokonca znižuje krvný tlak a zlepšuje pamäť. Ak idete niekam spoločne, držte sa za ruky alebo choďte aspoň vedľa seba. Keď sa šťastná dvojica niekam vypraví, nestáva sa, že by jeden z partnerov išiel pozadu alebo naopak náhlil sa vpredu. Idú spolu, držia sa za ruky alebo aspoň idú vedľa seba. Vedia, že želanie byť nablízku tomu druhému je silnejšie, než želanie doraziť niekam včas. A tiež, samozrejme, bozk je krásnym stimulom emocionálnej blízkosti. Nezabudnite na bozky ráno, keď odchádzate do práce a tiež večer, keď sa z práce vraciate. Urobte si z toho návyk. Možno vám to bude pripadať stereotypné, ale v tomto prípade vám tento druh stereotypu určite zabezpečí šťastnejší život.

 

Radujte sa, keď vás ľudia vidia spolu

Šťastné dvojice nemajú problém sa spolu ukazovať na verejnosti. Práve naopak. Užívajú si, keď sú videné v nejakej emocionálnej situácii, či už je to dotyk ruky alebo objatie okolo ramien. Nechcú tým okolie ohromovať, len chcú proste ukázať, že patria k sebe a že sa z toho tešia.

 

Budujte si dôveru

Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Kde začína pochybnosť, tam končí vzťah. Vzťah bez dôvery nemôže správne fungovať. Dôvera znamená dať druhému možnosť, aby aj zlyhal, ale pritom dúfať, že to neurobí. Ak partner (partnerka) nezlyhá, tak je to super. Ak zlyhá, aspoň zistíte, s kým máte tú česť. Buďte úprimní a rozprávajte aj o tom, čo vás trápi. Vypovedaná radosť je dvojnásobnou radosťou a vypovedaná starosť je polovičnou starosťou. Najvyšším prejavom dôvery je prezradiť si navzájom tajomstvá. Verte jeden druhému.

 

Problémy riešte a neutekajte od nich

Od problému sa nedá utiecť. Človek ho nosí stále v sebe. Čím viac sa človek problémami zaoberá, tým lepšie sa ich naučí riešiť. Keď ľudia problémy vyriešiť chcú, cestu si nájdu. Keď sa problémy riešia, vzťahy sa stávajú prehľadnejšími, jednoduchšími a spokojnejšími. Dôležité je kráčať vždy vpred. A ak vám niečo nebyhovuje, lepšie je to v zárodku ukončiť, ako sa trápiť celý život. Ľudia si zaslúžia život, v ktorom sú šťastní. Vo vzťahu je potrebné žiť tak, aby v ňom bola láska, úcta a odpustenie. Keď do vzťahu lásku vložíte, väčšinou sa vám aj vráti. Ak si budete vážiť sami seba, bude si vás vážiť aj partner (partnerka).

 

Podporujte partnera/partnerku

Choďte sa pozrieť, keď športuje, vezmite si na starosť dieťa, keď ide na vzdelávací kurz pre dospelých, kúpte mu/jej to, o čom sníva, doprajte mu/jej chvíle aj osamote. Motivujte ho/ju, keď chce v živote urobiť zmeny. Pochváľte ho/ju vždy, keď je to len možné a nesmejte sa z toho, ak mu/jej v živote nevyjde. Nezabúdajte na sviatky, oslavy a majte v úcte aj rodičov partnera/partnerky. Každý sme nejaký, každý má dobré aj zlé stránky, nikto nie je absolútne dokonalý. Každého treba prijať takého, aký je. A to sa týka aj rodinných príbuzných. Tých pár hodín do roka sa to dá s nimi vydržať. Keď budete realitu vnímať týmto spôsobom, vyhnete sa zbytočným hádkam.

 

Nesťažujte sa na svojho partnera/partnerku pred priateľmi

Mnoho ľudí sa zdôveruje so všetkými svojimi problémami vo vzťahu svojim priateľom, pretože vedia, že sa im od nich dostane podpory a lásky. Ak si chcete vytvoriť perfektný vzťah, najprv sa o vašich problémoch porozprávajte s vaším partnerom/partnerkou namiesto priateľov. A na verejnosti sa o partnerovi či partnerke nerozprávajú zlé veci. Snažte sa vyzdnihnúť tie dobré. Vždy sa niečo nájde.

 

V dnešnej dobe už neobstojí výhovorka, že sme nemali dostatok informácií o fungovaní hodnotného vzťahu. Nevyhýbajme sa teda dostatočnej príprave na manželstvo, nepodceňujme ju a nevyhovárajme sa na nedostatok času. Príklady zo života nám jasne ukazujú, že práve túto oblasť života musíme brať veľmi vážne, venovať sa jej, spoznávať skutočné kľúče k dôvernosti, študovať základné hodnoty a  pravidlá. Láska všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa a všetko vydrží, ale musíme sa vedieť o ňu dobre starať a rozvíjať ju. Dostatočná príprava nám dáva nádej, že naše romantické predstavy nás budú sprevádzať celým životom a nevystrieda ich sklamanie. Veď šťastná rodina je tá, kde obaja manželia chápu, že manželstvo ničí hlavne ľahostajnosť. A naozaj nezabúdajme na to, že v dnešnej dobe je manželstvo tým najväčším projektom života. Má obrovský význam venovať mu dostatok času a energie.

 


Zdroje: 
Emerson Eggerichs: Láska a úcta 
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve 
Gary Chapman:To keby sme vedeli pred svadbou

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Komunikácia
Zdieľať na facebooku