7 rád, ktoré vám zlepšia život

Žiť kvalitne je víziou každého  človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom.
Žiť kvalitne je víziou každého človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom. / Foto: Bigstock

Sme len ľudia, a preto sa chybám nikto z nás nevyhne. Existujú však spôsoby, ktorými si môžeme zámerne pokaziť svoj život. 

 

Žiť kvalitne je víziou každého človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom. Na čo si teda dávať pozor?

 

1. Neľutujte sa a nevytvárajte si zlý pocit zo seba

Oslobodenie od negatívnych pocitov predstavuje dlhý proces. Neustále vracanie sa k problému a snaha o vyriešenie, to všetko vyčerpáva. Človeka pomaly unavuje zaoberať sa tým, čo ho zabíja. Často v nás prevláda potreba byť chránení, túžime po tom, aby sa o nás niekto staral. Keď získame pocit uvedomenia, že sa môžeme starať o seba aj sami, mení sa náš pohľad na svet. Začíname pociťovať väčší pocit slobody. Každý človek v sebe nosí dve predstavy o sebe. Dobrú i zlú. Väčšinou v nás prevažuje tá negatívna a keď už sa začneme zaujímať o to, čo by sme mali zmeniť, často nevieme ako. Hoci je vám akokoľvek zle, skúste si uvedomiť, že vždy máte viac pohľadov na tú istú situáciu. Skúste nemyslieť len negatívne, ale udržiavajte pozitívne predstavy. Skúste im veriť. Nemusia nastať hneď. Dôležité je veriť, že za každým mrakom je slnko a cesta k oslobodeniu.

 

2. Neberte všetko ako samozrejmosť

Často zabúdame byť vďační a všetko vnímame ako samozrejmosť a ako niečo, čo si veľmi zaslúžime. Vždy však máme byť za čo vďační. Vďační by sme mali byť hlavne za zdravie a z tohto dôvodu by sme sa mali oň aj primerane starať. Tiež by sme si mali vážiť rodinu a priateľov. Keď sme mladí, blízki priatelia môžu byť všade okolo nás. Ľahšie sa rozvíjajú dlhotrvajúce vzťahy, pretože my aj naši priatelia sú vo fáze života, keď sú všetci otvorení novým skúsenostiam a nachádzaniu iných, s ktorými môžu zdieľať tieto nové skúsenosti. Ak do týchto vzťahov neinvestujeme aktívnu pozornosť a čas, môžu jedného dňa opustiť náš život. V dnešnej dobe povinnosti neustále pribúdajú, a tak voľný čas je veľká vzácnosť. Z tohto dôvodu je potrebné ho využívať rozumne. Tiež by sme mali byť neustále vďační za svoje schopnosti. Neustále by sme sa mali zdokonaľovať, pretože jedného dňa môžu byť naše schopnosti najväčšou hodnotou, ktorú máme. Ďalšia vec, ktorú považujeme tak často za samozrejmosť, sú naši rodičia. Milujeme ich, vyrastáme pri nich a učia nás všetko, čo poznáme. Keď však prechádzame fázou dospelosti a hľadáme svoje vlastné životy, niekedy nemáme na nich čas. Mali by sme však pamätať na to, že rodičia nás nebudú doma čakať navždy. Vzťah s nimi je potrebné budovať neustále.

 

3. Nečakajte na chvílľu, keď si začnete plniť sny. Začnite si ich plniť hneď

Medzi najdôležitejšie veci v živote patrí čas. Nedá sa kúpit ani vrátiť. Čas iba plynie. Nikto na svete presne nevie, koľko má času, ale môže si uvedomiť, že jeho stále menej a menej. A tak nie je dôvod na niečo čakať. Čím dlhšie ľudia čakajú, tým viac si uvedomujú, že asi nikdy nepôjdu za svojím snom. A tak nemá zmysel vyhovárať sa na tie najvhodnejšie okamihy. Nepotrebujeme dokonalé podmienky, pretože také ani neexistujú. Ak začneme v ťažkej dobe a zvládneme to, ešte rýchlejšie si môžeme vybudovať sebavedomie. Človek hlavne pri takých činnostiach, ktoré  v minulosti nerobil, musí prekonávať aj prekážky, aby pochopil svoje rezervy, naučil sa ich odstraňovať a následne aj vyhrávať. Nie je dôležité, koľkokrát spadneme, ale koľkokrát  vstaneme a ideme ďalej. Niekedy je to tak, že čím viac pádov prekonáme, tým lepšie si vybudujeme sebadôveru. Je potrebné si len uvedomiť, že chyby sú prirodzené a bežné. Musíme sa naučiť mať radi aj vlastné chyby, pretože cesta za úspechom je často vydláždená pokusmi a omylmi. Keď si budeme myslieť, že niečo nedokážeme, budeme mať pravdu, pretože sa kvôli  svojej myšlienke o nič ani nepokúsime. Za určitých podmienok sa veľa vecí dá prekonať. A ak sa naučíte vec, o ktorej ste dlhé roky tajne snívali, budete mať pocit, akoby sa váš život posunul o ďalší rozmer. Treba začať hneď!

 

4. Nesťažujte sa stále

Je úplne normálne a akceptovateľné sťažovať sa, ak nejde všetko podľa našich predstáv. Avšak sťažovanie by nemalo byť u nikoho na dennom poriadku a súčasťou jeho osobnosti. Okrem toho, že neustále sťažovanie sa je náročné pre danú osobu, je náročné aj pre ľudí, ktorí to musia počúvať. Najmä, ak sa sťažujúca osoba nesnaží nájsť žiadne riešenie pre svoje problémy. Ľudia, ktorí toto robia, vnímajú ako dôležitejšie vyjadriť svoje pocity nešťastia, ako nájsť riešenia na ich problémy. Sťažovanie sa je jednoduché, ale snažiť sa s tým niečo urobiť, si vyžaduje určitú dávku snahy. Ak sa ľudia len sťažujú a nič nerobia, znamená to, že nie sú ochotní pracovať na tom, aby sa ich situácia zlepšila a boja sa pohnúť dopredu či niečo zmeniť. Vďaka sťažovaniu si môžu ventilovať svoje pocity bez toho, aby museli niečo zmeniť. Stále sa teda môžu cítiť pohodlne. Avšak, nie je nič nudnejšie, než tráviť čas s človekom, ktorý sa len sťažuje a nič nerobí pre to, aby sa jeho situácia zmenila.

 

5. Nezostávajte s niekým, kto si vás neváži, ignoruje, obmedzuje alebo obviňuje

Všetci vstupujeme do vzťahu preto, aby nám bolo lepšie než osamote. Túžime po tom, aby sme vo dvojici boli silnejší, naplnenejší, šťastnejší a múdrejší. Každý človek je špecifický, jedinečný, a tak každý človek má aj iné túžby a potreby. Vo dvojici žijeme aj preto, aby sme aj jeden druhého podporovali v tom, čo nás baví a napĺňa radosťou. Je fajn, keď je podpora vzájomná.  Naopak, je nepríjemné, keď partneri začnú jeden druhého obmedzovať, obviňovať, ignorovať alebo si jeden toho druhého vôbec neváži. Keď sa prestanú zaujímať o to, čo druhému vadí, čo ho teší, o čom sníva, ako mu môžu pomôcť. V takejto situácii sa dvaja spoluhráči menia na protihráčov. Často zostávajú stáť na jednom mieste, pretože sa obaja vysilujú bojom proti sebe, a tak nemajú energiu na pozitívne veci. Takíto partneri zabúdajú, že vo vzťahu neexistuje len jeden víťaz a jeden porazený, ale vždy iba buď dvaja víťazi, alebo dvaja porazení. Niekedy partner dokonca závidí tomu druhému alebo ho zámerne brzdí v jeho rozvoji. Ak partnerovo úsilie smeruje k tomu, aby ste niečo nerobili, tak to nie je správne. Veď partner chce človeku vždy len to najlepšie. Srdce dobre vie, že tí, ktorí vám hovoria, že to nedokážete, bývajú často tí, ktorí zároveň cítia, že to dokážete, len vám to neprajú. Každý z partnerov má svoj vlastný názor. Dôležité je pamätať si, že názory partnera nie sú dobré alebo zlé,  ale sú jednoducho jeho. Názor každého  človeka sa formuje jednak  na základe prostredia, v ktorom vyrástol a tiež skúseností, ktoré prežil. Človek má tendenciu považovať za správny iba svoj názor, pretože si myslí, že má zmysel a vidí v ňom logiku. Pre efektívnu komunikáciu je však dôležité vnímať ako opodstatnené aj názory druhého a pokúsiť sa pochopiť logiku, ktorú v nich vidí ten druhý.

 

6. Nezostávajte celý život v práci, ktorá vás vôbec nenapĺňa

Človek by mal mať prácu, ktorá mu dáva zmysel a ktorá ho naozaj napĺňa. Ono sa to však ľahko povie, ale niekedy naozaj ťažko splní. Niekedy sme radi, že vôbec máme nejakú prácu. Ideálne by bolo spoločnosť nastaviť tak, aby sme sa mohli venovať tomu, čo nás najviac napĺňa a čo druhým skutočne prospieva. Nie vždy sa to však dá. Základ spočíva v tom, aby sme zistili, čo nás naozaj baví. Pri tejto otázke si musíme predovšetkým uvedomiť, ktoré činnosti si naozaj užívame a pri ktorých máme naozajstnú radosť. Pri tomto premýšľaní dobre pomáha aj otázka: „Čo by som robil(a), keby som si mohla dovoliť robiť to zadarmo?“ Kvôli čomu sme schopní vysokého nasadenia a napĺňa nás to pocitom spokojnosti? Myslím si, že každý  z nás vie v určitých podmienkach vycítiť, na čo má talent. Stačí sa zamyslieť, zahĺbiť, určité veci precítiť. Zastaviť sa, zostať chvíľu v tichu a odpoveď určite príde. Čo sme sa vždy ľahko naučili? Čo nám ide od ruky? Čo sme sa naučili tak ľahko, že sme vlastne aj zabudli, že sme sa to učili? To sú práve tie činnosti, na ktoré máme talent. Neoplatí sa ich rozvíjať aj v dospelosti? Ktorá oblasť života nás už dlhé roky fascinuje? Na ktorú oblasť života myslíme už niekoľko rokov? O čom si často čítame, skúmame to, chceme sa neustále dozvedať viac a viac? V čom sa túžime neustále zdokonaľovať? Neustále nás to priťahuje? Keď to zistíme, to je práve to, v čom môžeme byť najlepší. Niekedy kvôli vysnívanej práci je potrebné sa presťahovať do iného mesta, možno aj štátu. Niekedy je potrebné sa uskromniť a nezadlžovať sa až tak veľmi, aby sme museli kvôli pôžičkám zostávať v práci len kvôli peniazom. A keď to už ináč nejde, tak to, čo nás fascinuje, by sme mali robiť aspoň v rámci rozvoja záľub. Ak však úplne svoje túžby potlačíme, neprežijeme šťastný život. Preto je veľmi potrebné aj nad touto oblasťou sa zamyslieť.

 

7. Vyhýbajte sa zbytočným dlhom

Niekedy sa situácia vyvinie tak, že človek je nútený mať úver alebo nejakú inú pôžičku. Mnohí nemajú kde bývať, súrne potrebujú auto alebo ich k tomu nútia iné skutočnosti. Na druhej strane existuje veľa ľudí, ktorí si pôžičky berú len tak pre radosť a potešenie v živote. Zatúžia po exotickej dovolenke, nadštandardnom aute, väčšom dome, novom nábytku alebo televízore čo najväčších rozmerov. A zadlžujú sa aj napriek tomu, že starý televízor ešte funguje, päťročné auto tiež, nábytok má len štyri roky a Vianoce sa dajú prežiť aj bez zbytočne drahých darčekov. A pritom dostať sa do situácie, kedy človek zo dňa na deň nedokáže splácať svoje dlhy je tak ľahké. Dlh nás drží v moci a spôsobuje, že sa bojíme budúcnosti. Odsudzuje nás k rutinnému a konformnému životu. Je takmer nemožné cítiť sa v mieri, šťastní alebo spokojní s bremenom vysokého dlhu. Byť bez dlhov je jednou z najoslobodzujúcejších vecí, ktoré každý z nás môže urobiť pre to, aby žil spokojný život. Nie vždy je to možné, no ak siahate po veciach, ktoré sú nad vaše finančné možnosti, robte tak naozaj len v nevyhnutných prípadoch. Vždy majte na pamäti riziko, ktoré vám požičanými peniazmi vzniká.

 


Zdroje:
B. Burchard: Životný náboj
P. Říčan: Psychologie osobnosti
M. Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
J.D. Roger: Vychutnaj život
Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku