Patríte medzi dynamických ľudí? Prezradia vám to tieto znaky

Medzi dynamických ľudí patria tí, ktorým nechýba nadšenie, energia či entuziazmus.
Medzi dynamických ľudí patria tí, ktorým nechýba nadšenie, energia či entuziazmus. / Foto: Pexels

Medzi dynamických ľudí patria tí, ktorým nechýba nadšenie, energia či entuziazmus. Podľa ktorých znakov ich môžete spoznať?

 

Ľudia sa líšia vzájomne nielen v myslení, schopnostiach, citoch, ale aj v tom, ako sa správajú. Pri temperamente nejde o to, ako dobre robí človek to, čo robí, to je záležitosť schopností, nejde ani o to, čo robí, to je zase  záležitosť motivácie. Ide o celkový štýl prežívania a správania. V súčasnej psychológii pojem temperament označuje všeobecné vlastnosti duševnej dynamiky, uplatňujúce sa v prežívaní a prejavoch človeka. Vieme, že každý človek reaguje ináč a na základe toho bolo  vytvorených viac druhov typológií. Dnes sa pozrieme na znaky, ktoré sú charakteristické pre dynamických ľudí.

 

1 | Nie sú hanbliví

Keď sa dynamickí ľudia dostanú do situácie, kedy sú stredobodom pozornosti, zvládajú to bez akýchkoľvek problémov. Majú totiž skvelé vystupovanie a vôbec nie sú hanbliví. Svoje vonakjšie prejavy majú pod kontrolou, neboja sa zoznamovať s novými ľuďmi a nevnímajú sa príliš vážne. Vďaka týmto veciam pôsobia prirodzene a dokážu sa prispôsobiť v akomkoľvek kolektíve.

 

2 | Sú  to dobrí  poslucháči

Dynamickí ľudia ani zďaleka nehovoria len o sebe. Veľmi radi si vypočujú aj druhých a spravia všetko preto, aby ich pochopili a ak je to potrebné, aby im nejako mohli pomôcť. Nie je im cudzie aktívne počúvanie. Pre niekoho je veľmi komplikované počúvať iných, pre dynamických ľudí to nie je problém. Dobre vedia, že tí, ktorí dokážu počúvať, získavajú tak veľké množstvo dôležitých informácií, ktoré ich posúvajú vpred.

 

3 | Neboja sa odmietnutia

Strach je veľký nepriateľ každého človeka. Každý z nás má v sebe ukrytých množstvo strachov, no práve strach z odmietnutia nás niekedy môže úplne odrovnať. Doslova nás paralyzuje a bráni nám otvoriť nové dvere. Záporná odpoveď však neznamená koniec sveta. A práve dynamickí ľudia vedia, že na celom svete neexistuje jediný človek, ktorého by mal rád úplne každý, ktorý by sa úplne každému páčil a ktorého práca by bola úplne všetkými oceňovaná. Vždy tu bude niekto, kto bude toho druhého z nejakého dôvodu odmietať.

 

4 | Nechýba im zmysel pre humor a optimizmus

Humor sa veľmi často vníma ako niečo, vďaka čomu sa ostatní cítia dobre, taktiež prehlbuje intimitu a pomáha tlmiť stres. Popri vďačnosti, nádeji a duchovnosti patrí zmysel pre humor medzi tie vlastnosti človeka, ktoré takmer na každého pôsobia veľmi dobre. A práve dynamickí ľudia patria medzi prirodzene vtipných a ľudia sa preto v ich spoločnosti cítia príjemne a uvoľnene. Dynamickí ľudia sú aj optimisti. S chuťou začínajú svoju prácu, trpezlivo pracujú na plnení jednotlivých úloh a s určitou dávkou energie ju aj dokončia. A ak aj niečo nevyjde na sto percent, z nedostatkov si berú ponaučenie a otvorení sú aj konštruktívnej kritike. Oni dobre vedia, že vďaka nej sa najviac učia a že len vďaka nej v budúcnosti úlohy splnia ešte lepšie. A takto  sú predurčení k úspechu. Je to aj tým, že to, čo robia, robia väčšinou radi.

 

5 | Pracujú na sebe

Neustále vidia nejaké medzery, ktoré by ešte mohli vylepšiť. Samozrejme, vidia aj svoje prednosti a úspechy, no zároveň pracujú na tom, aby boli stále ešte lepší. Uvedomujú si svoje emócie, reakcie, postoje, svoj život, ktorý sa snažia žiť tu a teraz, teda v prítomnosti. Chcú neustále duchovne rásť a zdokonaľovať sa vo viacerých oblastiach. V ťažkostiach vidia príležitosť na to, aby dokázali aktivovať sily. Vďaka vzniknutej situácii vedia použiť aj tie schopnosti či zručnosti, ktoré by za iných podmienok ani neodhalili a následne nepoužili.

 

6 | Sú skvelí vodcovia

Ľudia majú pred nimi prirodzený rešpekt, a preto sú skvelými vodcami s prirodzenou autoritou. Ľudia im dôverujú a oni si zas ich dôveru vážia a k iným, aj k podriadeným, pristupujú s úctou a s rešpektom.

 

7 | Majú veľa energie

A to nielen tej fyzickej, ale aj mentálnej. Všade, kde prídu, z nich vyžaruje prirodzený entuziazmus a len chvíľa s nimi vás dokáže nabiť pozitívnou energiou. Využívajú viaceré spôsoby na doplnenie energie. Nerobí im problém zdravo sa stravovať a majú radi šport. Vedia premyslene oddychovať a aj vďaka tomu sú pozítívne naladení a majú energie na rozdávanie.

 

8 | Ich kritika je konštruktívna

Druhým nezávidia a nemajú preto dôvod snažiť sa ich nahnevať či ponížiť. Ak preto niečo kritizujú, ich kritika je vždy jedine konštruktívna a podajú ju tak, aby ňou nikoho neurazili. Ich cieľom je ľuďom úprimne pomôcť. Svojou kritikou dokazujú, že im záleží na ľuďoch, na pracovnom procese aj na výsledku práce. Cieľom ich kritiky je nielen chybu odstrániť, ale aj predísť podobným problémom v budúcnosti.

 

9 | Často kladú otázky

Neboja sa klásť otázky, ktoré môžu mať rôzny charakter. Uvedomujú si, že najhoršie je nepýtať sa nič a odpovede si vymýšľať na základe rôznych domnienok či predsudkov. Pýtajú sa úprimne, so záujmom, so snahou problému alebo určitej situácii správne porozumieť.

 

10 | Sú niečím zaujímaví

Každý dynamický človek je niečím zaujímavý a má niečo, čím sa odlišuje od väčšiny ľudí. A práve táto vec je tým znakom ich osobnosti, ktorý im často prináša aj úspech.

Čítajte viac o téme: Temperament
Zdieľať na facebooku