Akí sú charizmatickí ľudia?

Charizmu osobnosti vnímajú ľudia ako vyžarovanie, ktoré vychádza zvnútra, extrémny šarm a schopnosť očariť. Charakterizuje ju tiež mimoriadna príťažlivosť, obrovská schopnosť medziľudskej komunikácie a presvedčivosť.
Charizmu osobnosti vnímajú ľudia ako vyžarovanie, ktoré vychádza zvnútra, extrémny šarm a schopnosť očariť. Charakterizuje ju tiež mimoriadna príťažlivosť, obrovská schopnosť medziľudskej komunikácie a presvedčivosť. / Foto: Bigstock

Veľa ľudí si myslí, že charizmatickí ľudia sú inteligentnejší, atraktívnejší, talentovanejší, lepší vo všetkom. Avšak prieskumy, ktoré boli na túto tému doteraz vykonané, hovoria aj o ich o nedokonalosti a o slabých stránkach ich osobnosti. Poďme sa pozrieť, čo teda charakterizuje ich osobnosť.

 

Charizmu osobnosti vnímajú ľudia ako vyžarovanie, ktoré vychádza zvnútra, extrémny šarm a schopnosť očariť. Charakterizuje ju tiež mimoriadna príťažlivosť, obrovská schopnosť medziľudskej komunikácie a presvedčivosť. Podľa profesora Richarda Wisemana má charizmatická osobnosť tieto vlastnosti:

  • sama cíti silné emócie,
  • dokáže ich vyvolať aj v ostatných ľuďoch,
  • bez problémov odoláva vplyvom ostatných ľudí.

 

Napriek tomu, že charizmatickí jedinci dokážu v druhých vyvolať obrovské emócie, sami väčšinou vyžarujú neobyčajný pokoj, dôveryhodnosť, asertivitu, dominantnosť, sú voči iným pozorní a vnímaví. Takmer vždy vynikajú v komunikačných schopnostiach. Pozrime sa aj na ďalšie vlastnosti, vďaka ktorým sú takí obľúbení a iných ľudí priťahujú.

 

Vedia si priznať chybu

Psychológ Richard Wiseman urobil výskum, ktorý ukázal, že ľudia s určitými nedostatkami, ktorí sa neboja priznať chyby, pôsobia sympatickejšie ako tí, ktorí pôsobia neustále dokonale. Vzbudzujú totiž pocit ľudskosti tým, že ukazujú aj svoju nedokonalosť, a tá je samozrejmou súčasťou života. Preto je ľuďom taká sympatická. Nesnažia sa nasilu správať perfektne pred inými a vedia, že majú svoje slabé stránky a sú pripravení o nich hovoriť a zasmiať sa na nich. Každý má svoje silné aj slabé stránky. A charizmatickí  ľudia sa neboja ukázať aj tie slabé. Nemajú strach z toho, že budú pôsobiť trápne. Zvláštne je, že ostatní ľudia ich vďaka tomu ešte viac rešpektujú. Je to preto, lebo keď ste pripravení ukázať svoje slabosti a nebojíte sa vyzerať hlúpo, ľudia sa nesmejú na vás. Smejú sa s vami. Takmer  každý chápe, že je to úplne v poriadku. Manifestuje to prirodzenú ľudskú stránku. Psychológ Richard Wiseman odporúča: „Nesnažte sa preto byť za každú cenu dokonalými. Snažte sa byť hlavne autentickí.“

 

Zaujímajú sa o ostatných a pýtajú sa

Charizmatický človek často premýšľa nad tým, akú najzaujímavejšiu otázku by iným ľuďom mohol položiť. Nemyslí na to, o čom bude nejaký človek hovoriť alebo čo by im povedal o sebe, ale myslí na to, ako by mohol motivovať človeka k tomu, aby vyrozprával svoj príbeh. Jeden z najväčších úspechov v komunikácii je ten, keď dokážeme osobu počúvať nielen ušami, ale aj srdcom. Úžasné je aj to, keď dokážeme ľuďom v tejto uponáhľanej dobe venovať svoj čas. Nie je vždy ľahké počúvať, zvlášť keď sme zaujatí desiatimi inými vecami, ktoré by sme mali robiť. Avšak táto snaha sa nám raz vyplatí. Počúvanie môže poskytnúť puto intimity, ktoré prehlbuje naše spojenie s ostatnými. Nemusí vás téma príliš zaujímať na to, aby ste sa nemohli spýtať na nejaké podrobnosti. Ak sa pýtate,  znamená to, že máte záujem. Počúvajte ostatných, pritakajte im, ale sa aj pýtajte. Rozhovor je spôsob, ktorým si dokážete vybudovať lepšiu charizmu, nemôžete však odpovedať jednoslovne alebo pri stole mlčať.Ako sa to jednoducho naučiť? Ak nabudúce stretnete po dlhšej dobe známeho, namiesto rozprávania o sebe, sa skúste opýtať: „Čo sa ti najzaujímavejšie prihodilo v poslednej dobe?“ Môžete sa ho tiež opýta, aké má dotyčná osoba ciele do budúcnosti.

 

Neohovárajú, ale chvália iných

Štúdia vykonaná na univerzite Newark zistila, že ľudia, ktorí niekoho kritizujú a hovoria o ňom v zlom, sú sami spájaní s týmito zlými vlastnosťami. Čo to v praxi znamená? Ak vy o niekom poviete, že je lakomý a nepríjemný, ľudia budú považovať i vás za lakomých a nepríjemných, a to bez toho, aby si to sami uvedomovali. Jednoducho si automaticky priradia tieto vlastnosti k vašej osobe. Ak však naopak budete úprimne vyzdvihovať pozitívne vlastnosti iných, ľudia sa na vás budú taktiež pozerať inými očami.

 

Ukazujú svoje ruky

Idete na pohovor a premýšľate, či položiť vaše ruky na stôl alebo ich radšej slušne skryť pod stôl? Prieskumy dokazujú, že ak niekto vidí vaše ruky, vzbudzuje to v ňom  dôveryhodnosť voči vašej osobe. Ukazovanie dlaní, gestikulovanie s nimi pri rozhovore, je presne to, čo robí charizmatický človek. Vytiahnite ich preto z vreciek či zpoza chrbta, budete na iných pôsobiť príťažlivejšie.

 

Pozerajú sa hlboko do očí

Urobte si malý test. Ak s niekým komunikujete skúste sa mu sem-tam hlboko zahľadieť do očí až tak, že budete vnímať ich farbu. Následne si skúste do ruky zobrať mobil a pozerajte doň. Spýtajte sa dotyčného, ako vás vnímal, keď ste udržiavali očný kontakt a hneď potom, keď ste pozerali do mobilu. Očný kontakt je samozrejme potrebný, no vedeli ste, že hlboký očný kontakt ešte viac zlepšuje prepojenie medzi dvomi osobami? To je presne to, čo charizmatický človek aktívne využíva.

 

Vždy si pamätajú mená

Charizmatickí a príťažliví ľudia si vždy pamätajú mená a rôzne drobné detaily. Je to dôležité, preto, lebo keď vás niekto osloví menom, hoci sa poznáte len krátku chvíľu, vo vás budí dojem, že ste o niečo dôležitejší. Volajte človeka menom a pamätajte si aj mená jeho detí, príbuzných či domácich maznáčikov. Táto osoba vás bude vnímať len pozitívne.

 

Hľadajú vzájomné porozumenie

Väčšina ľudí podvedome vyhľadáva nezhody a konflikty, ktoré vedú skôr k hádke ako k rozhovoru. Charizmatickí a okúzľujúci ľudia sa snažia vyjsť s každým. Preto sa snažia nájsť tému, v ktorej majú s druhým účastníkom rozhovoru niečo spoločné. Pomáha to naštartovať zaujímavú konverzáciu a navodiť pozitívne emócie hneď na začiatku. Ľudskosť prejavíte aj tak, že zosúladíte svoje emócie s prítomnými. Vnímajte emócie v reči druhých a reagujte na ne. Ku každému, s kým sa stretnete, sa správajte ako k dôležitej osobe. Prejavujte srdečnosť a rešpekt. Dávate tak ľuďom najavo, že o nich máte úprimný záujem, a to vždy každého poteší.

 

Neľutujú svoju minulosť

Mimoriadne charizmatické osobnosti ako keby boli oslobodené od negatívneho vnútorného hlasu. To má za následok, že ich neťaží minulosť a sú potom schopní pôsobiť na iných s otvorenou mysľou a srdcom. Neťaží ich sebaľútosť. Niekedy je naozaj ťažké nevnímať svoju minulosť, a to hlavne vtedy, ak nebola ideálna. Psychológovia však odporúčajú povedať si toto: „Moja minulosť je môj vzácny dar, pretože mi pomohla stať sa človekom, ktorým som teraz.“ Keď sú túto vetu budete často opakovať, budete vnímať minulosť iným spôsobom a stanete sa pre ľudí príťažlivejšími.

 


Zdroje:
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem
Čítajte viac o téme: Charizma
Zdieľať na facebooku