Existuje niekoľko typov vzťahov. V akom žijete vy?

Človek je tvor spoločenský a v každej životnej fáze usiluje o partnerský vzťah. Kvalitný partnerský vzťah pomáha zdieľať problémy, umocňuje radosť z dosiahnutého úspechu.
Človek je tvor spoločenský a v každej životnej fáze usiluje o partnerský vzťah. Kvalitný partnerský vzťah pomáha zdieľať problémy, umocňuje radosť z dosiahnutého úspechu. / Foto: Bigstock

Každý človek si chce nájsť partnera, pri ktorom sa bude cítiť spokojne a bude pociťovať lásku a istotu. Aj keď každý vzťah je jedinečný a špecifický, podľa určitých znakov sa dá aspoň približne určitým spôsobom definovať.

 

Človek je tvor spoločenský a v každej životnej fáze usiluje o partnerský vzťah. Kvalitný partnerský vzťah pomáha zdieľať problémy a umocňuje radosť z dosiahnutého úspechu. Presne definovať vzťah nedokážeme, ale určité črty, na základe ktorých ho môžete do určitej kategórie začleniť, predsa len existujú. Ponúkame vám prehľad tých najrozšírenejších. Do ktorej kategórie by ste zaradili váš vzťah?

 

1. Vzťah podporujúci vzájomný rozvoj

Partneri v takomto vzťahu pokladajú ich vzájomné spolužitie za veľmi dôležité Sústreďujú sa jeden na druhého, trávia spolu veľa času a svoj vzťah si zveľaďujú. Tento typ vzťahu je úžasný aj  v tom, že jeden druhému pomáhajú duchovne a citovo rásť.Takýmto spôsobom môžu pracovať na formovaní svojej osobnosti, čo je pre každého veľmi dôležité. Ľudia v takýchto vzťahoch si väčšinou rozumejú, pokojne komunikujú, hľadajú spoločné východiská z viacerých alternatív. Ak je to len trochu možné, pomáhajú si tak, ako najlepšie vedia. Ak ľudia žijú v takomto vzťahu, ľahšie zvládajú problémy, stresy a vyčerpanosť. Sú viac pozitívne naladení a v konečnom dôsledku aj zdravší. Pre niektorých ľudí takýto pokojný vzťah predstavuje nudu, ale mnohí zase túžia práve po takomto spolunažívaní.V takomto vzťahu jeden druhého motivuje a posilňuje v ňom predovšetkým správne veci. Ak ste sa ocitli v takomto vzťahu, buďte šťastní a snažte sa v ňom zotrvať čo najdlhšie, ideálne celý život.

 

2. Vzťah, v ktorom vládne ticho

V takomto vzťahu si partneri rozumejú aj bez slov. Dokážu veľa hodín prežívať aj v absolútnom tichu a k šťastiu im stačí len vzájomná prítomnosť. Odborníci tvrdia, že vytvorenie takéhoto vzťahu je náročný proces. Vyžaduje veľa úsilia. Jeden zo znakov tohto vzťahu je napríklad ten, že spolu večeriate v reštaurácii, nič nehovoríte, ale ste obaja šťastní. Ak ste takto naozaj šťastní, vybudovali ste si jeden z najstabilnejších  vzťahov.

 

3. Vzťah, ktorý vznikol z vypočítavosti

Tento vzťah človek potrebuje iba na dosiahnutie určitého cieľa. Napríklad kariérneho alebo politického. Študentka na vysokej škole chodí s vyučujúcim, aby sa jej lepšie plávalo vo vysokoškolských vodách. Asistentka chodí so svojím šéfom, lebo je fajn mať pár eur navyše, zaujímavé služobné cesty a pekné darčeky. Obaja, v horšom prípade len jeden, z dvojice vie, že rozhodne neplánujú vo vzťahu zotrvať aj potom, čo svoj cieľ dosiahnu. Tento vzťah teda končí vtedy, keď obaja alebo jeden z dvojice  dosiahne svoj cieľ.

 

4. Vzťah ako experiment

Existujú ľudia, ktorí vo vzťahoch experimentujú alebo si potrebujú niečo dokazovať. Určite poznáte ľudí, ktorí začnú s niekým chodiť len preto, aby sebe alebo okoliu dokázali, že sa na to majú. Iní zase začnú s niekým chodiť len preto, aby ich dokázali zmeniť na svoju podobu alebo na podobu človeka, ktorého si vysnívali. To sa stáva hlavne vtedy, keď im vyhovuje zovňajšok a ešte potrebujú popracovať na vlastnostiach. Mnohí donútia svoju svoju „lásku“ zmeniť zamestnanie, donútia ju študovať na vysokej škole, uchádzať sa o nejakú funkciu a podobne. Niektorí dokonca vo chvíli, keď sa iom to podarí uksutočniť, svoju „lásku“ opúšťajú a hľadajú novú obeť pre ich experiment. Toto je veľmi sebecká forma vzťahu a vo väčšine prípadov končí rozchodom. No existujú obete, ktoré v tomto utrpení vydržia aj celý život.

 

5. Vzťah založený na neustálom schádzaní a rozchádzaní sa

Jeden z najhorších typov vzťahu. Skončiť mal už dávno, napriek tomu partneri stále pokračujú vo vzájomnom mučení. Určite poznáte páry, ktoré sa často rozchádzajú a po nejakej dobe znovu vzťah obnovia. Tieto prcesy sú sprevádzané utrpení, plačom, a potom zase na chvíľku veľkou vášňou a radosťou. Deje sa to v postupne sa opakujúcich etapách. Partneri veľmi dobre vedia, že sa k sebe nehodia. Rozporov a problémov je medzi nimi viac, než lásky. Sú väčšinou veľmi nešťastní a napriek tomu vo vzťahu naďalej zotrvávajú. Po niekoľkoročných peripetiách aj tak vzťah končí. Ak ste sa ocitli v podobnej situácii, je najlepšie čo najrýchlejšie to riešiť.Umelé udržiavanie týchto vzťahov nemá zmysel.

 

6. Vzťah založený na súperení

Keď sú dvaja ľudia zamilovaní, robia, čo je v ich silách, aby si navzájom pomáhali. Snažia sa byť milí, príjemní a radi komunikujú. Všetku svoju energiu, silu a kreativitu využívajú na to, aby potešili toho druhého. Neskôr sa však  opak môže stať realitou. Vzájomnú toleranciu a pomoc rýchlo vystrieda  konkurencia, súperenie,  ba dokonca závisť. Súperiť sa dá v profesionálnej oblasti a aj v domácnosti. V tomto vzťahu sa často vyskytujú hádky, výmeny názorov a nadávky. Ak takýto vzťah vyhovuje obidvom z dvojice, tak je všetko v poriadku. V opačnom prípade jeden z dvojice veľmi trpí a žije v ustavičnom napätí, lebo nikdy nevie, čo mu ďalší deň prinesie.

 

7. Vzťah založený na priateľstve a spoločných zážitkoch

V dnešnej dobe vzniká aj veľa takýchto vzťahov. Často napríklad spolu komunikujú cez sociálne siete. Obaja sú veľmi spoločenskí a veľa času spolu trávia vonku s priateľmi, ktorých majú veľa. Ich predstava ideálneho večera predstavuje napríklad hra Monopoly s priateľmi, varenie spoločnej večere, ale môže to byť aj tancovanie v bare. Tieto vzťahy bývajú spravidla veľmi silné, pretože ich základným pilierom je vzájomné priateľstvo.

 

8. Vzťah založený na požiadavkách

V týchto vzťahoch je láska považovaná ako výmena za niečo, čo si praje druhá strana. Motivácia u jedného z partnerov v tomto vzťahu  je sebecká. Jeho snom je získať niečo výmenou za lásku. Ak sú plnené podmienky, všetko je v poriadku. Ak všetko nejde podľa predstáv, láska sa vytráca. Väčšinou je to však tak, že láska, v ktorej existujú nejaké podmienky, sa postupom stráca, pretože jeden z partnerov nebude môcť alebo nebude chcieť plniť podmienky toho druhého. Mnohé vzťahy sa rozpadajú práve preto, lebo boli založené  na tomto druhu lásky. Partneri po rokoch zisťujú, že neboli zamilovaní do svojho skutočného partnera, ale do vysnenej, neskutočnej a romantickej predstavy. Keď po čase zistia, aký partner v skutočnosti naozaj je, láska sa často premení na hnev a ostatní ľudia sa možno ani nikdy nedozvedia, prečo sa dvojica rozišla.

 


ZDROJE:
Josh McDowell a Paul Lewis: Lásku dát, lásku brát
Psychology TodayRelationships Rules
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku