Prečo chce jeden vo vzťahu lásku a druhému stačí priateľstvo?

Niektorí ľudia netúžia po vážnom vzťahu. Radšej zostávajú s partnerom alebo s partnerkou v priateľskej zóne.
Niektorí ľudia netúžia po vážnom vzťahu. Radšej zostávajú s partnerom alebo s partnerkou v priateľskej zóne. / Foto:Bigstock

Niektorí ľudia netúžia po vážnom vzťahu. Radšej zostávajú s partnerom alebo s partnerkou v priateľskej zóne. Motivuje ich k tomu viacero dôvodov. Pre toho z dvojice, ktorý naozaj miluje, je to však frustrujúce.

 

Sociálny psychológ a odborník na vzťahy Jeremy Nicholson nazýva vzťah medzi dvoma ľuďmi, v ktorom  jeden z nich je k tomu druhému viazaný romantickými citmi a ten druhý túži iba po priateľstve, priateľskou zónou. Takýto vzťah vo svojej podstate považuje za nerovnocenný. Je to kvôli tomu, lebo jedna osoba dostáva všetko, čo chce a druhá je nútená prijať priateľstvo, hoci by túžila po niečom viac. Je teda jasné, že pre jedinca, ktorý by chcel niečo viac, je podobný typ vzťahu silne frustrujúci. Podľa Nicholsona je najlepšie do tohto typu vzťahu vôbec nespadnúť. Ak ste od začiatku v pozícii milovaného partnera, nemusíte vynakladať úsilie na to, aby vzťah v romantickej rovine pokračoval. O to horšie to má ale váš kamarát či kamarátka. Tento človek síce miluje, ale láska sa mu nevracia v tej podobe, po akej túži. Prečo takéto vzťahy vznikajú?

 

Chýba sexuálna príťažlivosť

Jedným z dôvodov, prečo ľudia zostávajú s druhým v priateľskej zóne, je ten, že nefunguje chémia vo vzťahu. S priateľom alebo priateľkou si  môžete dobre rozumieť, dokážete prežívať spoločné chvíle v príjemnej atmosfére, avšak bez štipky sexuálnej príťažlivosti.

 

Strach alebo pasivita

Ďalším dôvodom, prečo niektorí ľudia zostávajú v pozícii kamaráta, je nedostatok aktivity, ale aj strach a neistota. Veľa ľudí zostane v  priateľskej zóne preto, lebo je pre nich táto zóna menej riskantná než vážny vzťah. Maximálne ešte súhlasia s „kamarátstvom s výhodami“. „Môže sa, samozrejme, stať, že sa tento vzťah vyvinie v skutočnú lásku, zvyčajne sa tak však nedeje,“ upozorňuje Jeremy Nicholson. V takomto vzťahu ľudia riskujú menej. V prípade, že vzťah nevyjde, môžu ľahko odísť a zoznámiť sa s niekým iným. Ak chcete dať jednoznačne najavo, že si neželáme iba kamarátsky vzťah, je potreba túto bariéru prelomiť.

 

Emocionálne potreby nie sú naplnené

Priateľská zóna sa vyskytuje aj vo vzťahoch, v ktorých sa emocionálne potreby partnerov nenapĺňajú. Niektorý z nich  nedostáva to, čo chce a potrebuje. Pretože všetky dobré vzťahy sú založené na vzájomne uspokojujúcej sociálnej výmene, jedinci, ktorí žijú v tzv. priateľských zónach,  sa v konečnom dôsledku necítia veľmi dobre. Možno by aj vzťah chceli ukončiť, ale boja sa zostať sami.

 

Strach zo samoty

Veľa ľudí je s niekým v nefungujúcom vzťahu, ktorý má často charakter priateľskej zóny len preto, lebo sa boja samoty. Niekto má z toho skutočne panický strach. Nicholson však píše: „Každý si zaslúži nájsť niekoho, kto bude pre neho dosť dobrý a dá mu presne to, čo chce.“

 

Jeden z partnerov je málo atraktívny

Niekedy sa v priateľskej zóne uviazne preto, lebo jeden z partnerov je menej atraktívny ako ten druhý. Ak je však vzťah v ďalších oblastiach pomerne stabilný, na atraktivite sa dá do určitej miery zapracovať.

 

Jeden z partnerov sa neustále prispôsobuje

Posledným dôvodom, prečo ľudia končia v priateľskej zóne, je to, že sú jednoducho príliš milí a dobrí a neustále sa prispôsobujú a tomu druhému urobia všetko, čo mu vidia na očiach. Robia všetky ústupky a často sú obeťou. Kvôli takémuto správaniu  je pre druhú osobu  jednoduché  byť s nimi aj vtedy, keď ich skutočne nemilujú. Aby sa zabránilo vzniku priateľskej zóny, úsilie a investície musia byť na oboch stranách vyvážené. Každá osoba musí rovnako dávať aj brať. Potreby obidvoch ľudí musia byť uspokojené zhruba rovnakým spôsobom.

Podľa J. Nicholsona všetko sa dá zmeniť. Či už tým, že budete o seba viac dbať, prestanete lipnúť na niekom, kto sa k vám nehodí a nájdete si niekoho lepšieho alebo budete aktívnejší, či druhého necháte naopak vydýchnuť. „Nie je ľahké zostávať v priateľskej zóne. Zaslúžite si nájsť niekoho, kto bude  pre vás optimálny a dá vám presne to, po čom túžite," dodáva Nicholson.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Priateľstvo
Zdieľať na facebooku